Събота, 18 Май 2024, 15:47

39 години от зловещия атентат на гара Буново

9 Март, 09:57
(1) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 930 2


Навършват се 39 години от кървавия атентат на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви. На 9 март 1985 година в 21,31 ч бомба, сложена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София в региона на гара Буново.

Замисълът на терористите е бил бомбата с часовников механизъм да избухне в тунела на Буново, където суматохата и липсата на въздух биха довели до много по-голям брой жертви. Заради маневра на гара Златица, влакът закъснява с две минути и гърмежът избухва на гарата, а не в тунела, където е било планувано.

В атентата умират 7 души - 3 деца и 4 дами прибиращи се у дома. Освен тях, ранени са тежко 9 души, включително 2 деца.

На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен, а жертвите и ранените се извозват в близките градове. Останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда.

Последват още взривове от други заложени бомби. В кафе-сладкарница в фоайето на хотел Сливен в едноименния град са ранени двадесет и трима души.

На същия ден бомба избухва й на летище Варна, като осакатява и обезобразява две дами с едно и също име - Елена.

Извършителите са терористите от незаконната организация "Турско националноосвободително придвижване в България", което се счита за предходник на Движение за права и свободи. Три години след атентатите, на 25 април 1988 г., са наказани със смъртни присъди лицата, директно взели участие в атентата. Няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на Народна република България и наказаните са екзекутирани и кремирани.

През 1990-те години на постройката на гара Буново е открита паметна плоча, а на 11 септември 2007 година покрай гарата е открит монумент на жертвите на атентата. Паметникът съставлява монументална скулптурна комбинация, висока 7 метра, а изграждането й е финансирано от телевизия СКАТ и Валери Симеонов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (5) (1)
    1. добавен от: Анонимен 9 Март, 09:59

    Zatova machkane za tiq fesove

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Март, 09:18

    Вълкът, кожата си мени, но нрава-НЕ! Да не бъдем наивни овце, а силни и единни лъвове.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete