Вторник, 7 Май 2024, 04:57

"4 лапи" започва от 18 юли кампанията по обезпаразитяване, кастрация и чипиране на четириноги

15 Юли 2016, 11:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3016 27


87 кучета и 35 котки са регистрираните до момента безстопанствени животни на улицата в Ботевград, при покрити 42 км от пътната мрежа на града. Това показа доклада на Фондация „4 лапи”, която започва от понеделник ( 18 юли) кампания по обезпаразитяване, кастриране и чипиране на безстопанствени и домашни кучета и котки. Това стана ясно днес на среща между Явор Гечев (ръководител отдел „Комуникации”),  д-р Маргарита Чанкова (ръководител проекти „Грижа за бездомните животни”) на фондацията и кметовете на селата в община Ботевград. Срещата се състоя в зала 14 на партерния етаж на Общината от 11ч. На нея присъстваха общинските съветници от ГДБОП д-р Илин Черняшки (ветеринарен лекар), Стефка Граматикова и Радослав Маринов, подкрепили Програмата на кмета Иван Гавалюгов за овладяване на популацията на безстопанствените животни. 

Фондация  „4 лапи”  извърши преброяване на безстопанствените кучета и котки в периода от 18 до 20 април. Направената статистика за останалите населени места е следната:
Трудовец – 10 кучета и 4 котки при покрити 33,350 км от пътната мрежа;
Врачеш – 24 кучета и 7 котки при покрити 23,9 км;
Скравена – 41 кучета и 17 котки при покрити 22,65 км;
Новачвне – 23 кучета и 14 котки при покрити 14,400 км.

 
При преброяването бяха ангажирани 2 екипа на фондацията. Изводите са, че като цяло броят на безстопанствените животни е в рамките на нормалното за страната. При извършване на преброяването бе отчетено, че става въпрос предимно за млади животни, некастрирани или в период на лактация (кърмят). Според д-р Чанкова най-голямо струпване на безстопанствени кучета и котки има в кв.”Саранск”. По думите й всички бедомни животни някога са били домашни. "За това личи по следите от поставяния нашийник", добави тя.  На въпрос на един от кметските намстници, ще се кастрират ли стари животни, д-р Чанкова обясни, че всички кучета и котки ще бъдат подложени на щателен преглед  и ще се прецени неоходима ли е кастрация или не.  Сметосъбирането и сметоизвозването в община Ботевград е на много добро ниво, заяви д-р Чанкова, което по думите й е в пряка връзка с контрола на средата, която служи за източник на храна на безстопанствените животни.

По данни на община Ботевград за 2013 г осиновените кучета са 6 броя, за 2014 г – 9 бр., за 2015 г – 3 бр. По предоставени също от общината данни, общият брой на заловени, кастрирани и върнати по места безстопанствени кучета  за 2013 г е 9 бр., за 2014 г е 14 бр, и за 2015 г – 12 броя.

През 2008 г бе приет първият български Закон за защита на животните, който задължава всички общини в страната да започнат програми за масова кастрация на безстопанствените животни. Фондация "4 лапи" от години помага на местните власти за ограничаване броя им по хуманен и в същото време ефективен начин.
 
Кампанията по обезпаразитяване, кастрация и ваксиниране срещу бяс ще се извърши в двора на бившата Ветеринарна лечебница (до Хлебозавода на фирма "Молтен") в мобилна амболатория. Тя ще продължи 5 дни – до петък, включително. Двама ветеринарни лекари ще си асистират. Кастрирането ще бъде извършено в разрез до 1,5 см, обясни д-р Чанкова, което ще позволи по-бързо възстановяване на животното. До 24 часа то ще престоява в амбулаторията под лекарско наблюдение, уточни тя. Всички кастрирани кучета ще бъдат маркирани с поставяне на микрочип и ушна марка (синя на цвят), а котките с поставяне на татуировка на едното ухо и леко отрязване на връхчето на другото. Салед операцията животните се връщат обратно, откъдето са хванати от специално обучен екип по хуманно отношение към четириногите. Самият чип струва 7 лв, заяви Явор Гечев.

Амболаторията на "4 лапи" ще извършва манипулациите безплатно и за стопани, които не могат да си позволят кастриране на домашните си кучета и котки, уточни Явор Гечев. Той увери, че мобилната амболатория ще дойде и втори път при проявен инетрес. "Ние идваме  с един мощен ресурс, за да обработим поне 70% от безстопанствените кучета", добави Гечев.

Телефонът за връзка с екипа на Фондация "4 лапи", който ще проведе кампанията в Ботевград е: 0888 002 385.

Повече информация можете да получите в следващия брой 242 на в-к "Балканец", който ще излезе на 22 юли.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (27)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Юли, 12:33

    Как точно разбраха , че котките са безстопанствени :conf:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Юли, 12:47

    Какво правим с конете дето се разхождат из целия град? Не стига че осир@т всичко и измъкват боклуци от контейнерите ами представляват РЕАЛНА ОПАСНОСТ за движението!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Юли, 13:03

    Konete sa ot faunata na ulicite

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Юли, 14:32

    "Трудовец – 10 кучета и 4 котки"
    Някой вярва ли на тази "статистика"?
    №1, безстопанствено е всяко животно, което не е регистрирано в общината, няма паспорт и не му е платен данък! Т.е. ВСИЧКИ!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Юли, 16:59

    Повечето котки си имат двор, в който живеят и хора, които се грижат за тях. Те свободно се движат, където си искат навън, включително по улиците и после се прибират. Трудно е котки да се гледат вътре затворени, защото се катерят навсякъде. Това, че ходят по улиците, не значи, че си нямат свои хора и двор за дом. Котките трябва да ловят мишки навън, а не вътре и повече навън им е мястото. Котките са по-чисти от кучетата, защото не оставят открити лайна, а ги заравят в дупчици или в специални тоалетни. Само е проблем това, че котката я нападат много котараци и прекомерно се размножават. Кастрирането сигурно се отнася до мъжките котки и кучета?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 15 Юли, 17:01

    Амбулаторията на "4 лапи" на какъв по-точно адрес ще бъде и с какво работно време? Кастрацията само за мъжки ли е?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Юли, 17:04

    4-ти, Това за регистрация се отнася за кучета, а не за котки, нали? Ако въведат регистрация за котки със заплащане, повече котки ще останат безстопанствени, което е по-лошо. Иначе хората си ги гледат навън, дават им хапчета против паразити, чистят, хранят.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 15 Юли, 17:51

    Номер 6 ,ти ли имаш нужда от кастрация?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Юли, 18:13

    №7, ами като се отнася за кучета - иди питай недоразумението кмет колко кучета има регистрирани в общината! Вярвам, че се броят на пръстите на едната ръка, ако изобщо има такива!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Юли, 18:49

    Едно време се плащаше годишна такса за куче по една заплата! И редовно минаваха едни чичковци с пушки, на заплата в общината. Ако не си платил - бум и яка глоба. Беше справедливо за всички!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete