Понеделник, 20 Май 2024, 16:01

400 лева патентен данък ще плащат таксиметровите шофьори

29 Септември 2016, 09:35
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2511 38


400 лева годишен патентен данък ще плащат фирмите, предоставящи таксиметрови услуги на територията на община Ботевград. До това решение се стигна днес на редовното заседание на ОбС Ботевград.
 
Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов внесе докладна записка с предложение, според което годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници да бъде 700лв.
Измененията на наредбата гласят, че дължимият данък върху таксиметровия превоз на пътници ще постъпва в приход на съответната община, за територията на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници.
 
Председателите на комисии обаче изказаха своите виждания и постъпиха две предложения. От името на комисиите, които представляват, председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси Цветан Цолов и председателят на постоянната комисия по териториално развитие и екология Тихомир Найденов предложиха таксиметровите шофьори да плащат патентен данък в размер на 500лв. От името на ПК за работа с децата и младежта, спорта и туризма, нейният председател Борислав Витков предложи патентният данък да бъде в размер до 400лв. Същата сума предложиха Цанко Цанов и Коцо Коцев (ПК по местно самоуправление и законност), Спасен Ценов и Йордан Йорданов (ПК по стопанска политика и инвестиции) и Георги Георгиев от групата на ОББО, който не е член на нито една комисия. След постъпилите предложения местният парламент гласува с 22 гласа „За” предложението от 400 лева. 
 
Кметът Гавалюгов заяви, че приема решението на общинските съветници. Той съобщи, че е направил проучване на други общини и данъците за таксиметровите услуги показват, че таксиметровите шофьори в община Созопол, например, заплащат 1000 лв годишно патентен данък, в София същите броят по 850 лв годишно, в Ловеч – 720 лв годишно, Своге – 540лв, Русе – 500 лв и др.
 
От дневния ред отпадна предложението за отмяна на т.18 „За ползване на таксиметрови местостоянки на територията на община Ботевград месечно на МПС - 8.00 лв." Това се случи, след като таксиметровите шофьори, които присъстваха на заседанието, напуснаха залата, след като бе определен размерът на патентния данък, който ще плащат месечно. Иван Гавалюгов обясни, че е редно таксиметровите шофьори да присъстват при вземането на това решение, но тъй като те напуснаха залата, той предложи отпадането на  докладната. В допълнение градоначалникът съобщи, че ще помисли дали тази точка да бъде включена изобщо в бъдеща сесия.
 
 
Промените в Наредбата за определяне на местни данъци на територията на община Ботевград, касаещи таксиметровите шофьори и превоза на пътници, се налагат съгласно закона. Законодателят е определил нов вид данък -данък върху таксиметров превоз на пътници, с който следва да се облагат задължените лица за извършваната от тях или от тяхно име дейност по таксиметров превоз на пътници, считано от 01.01.2017г. 
 
В Наредбата за определяне на местни данъци предстои да се създаде точка 8 със следното съдържание: „т. 8. Данък върху таксиметров превоз на пътници“, създава се и нов Раздел VII – Данък върху таксиметров превоз на пътници.
Данъчно задължените лица, посочени в този раздел, се облагат с данък върху таксиметров превоз на пътници за извършваната от тях или от тяхно име дейност по таксиметров превоз на пътници. Данъчно задължени лица по този раздел са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на съответната община по Закона за автомобилните превози.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (38)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Септември, 11:03

    Браво на бакшишите! Така трябва! Натикаха недоразумението в миша дупка! Ще ми сравнява циганския катун ботевсело със Созопол, София, Ловеч и Русе :shock:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: .... 29 Септември, 11:20

    1.....ти си ......и..от!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Септември, 11:20

    №1 Глупости. Преди няколко дни таксиметров шофьор от Престиж ме превози на 7 км. от Ботевград до моста на магистралата при Правец за 10 лв. при изключен касов апарат. Е, редно ли е това. Знаете че при капитализъма, който толкова харесвате, държавата се крепи САМО на данъците. Откъде да ги вземе, хайде отговорете.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Септември, 12:32

    Вече знам за кои НЯМА да гласувам на другите избори, тоя кмет ме разочарова, тъп ли си ? какъв човек си ? защо сравняваш Созопол с Ботевград, аз съм живял 15 години във Варна, покани ме на среща да ти ги обясня нещата. Като не разбираш от нещо се допитай до хора, които разбират, не се опитвай да съчиняваш "гениализми"

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Септември, 12:56

    Е, и като си живял във Варна, какво? Както се вижда, акъла си си пекъл на плажа.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Септември, 13:11

    №4 Много ли те се виждат 400 лв. годишно? Дори в Ботевград тези пари се изкарват за нула време. Освен това, колкото са повече бакшишите, толкова по-малко са им печалбите. Не знам колко са таксиметровит коли в Ботевград, но фирмите са 10 на брой

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Септември, 13:34

    Важното е че глупостите на кмета всеки път не минават

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Септември, 14:40

    Е, спестиха си пари такс.шофьори. Ще имат за казинто в хотела, което редовно посещават. Оставят си колите на паркинга пред хотела, влизат в казиното и стоят с часове. От всички тях има и читави хора-достойни за уважение, но има зрънца, които петнят професията.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Септември, 14:41

    Защитниците на таксиметровите шофьори да разделят 400 лв на 12 и ще получат 33 лв. удръжка на месец. После да погледнат фиша на месечните си заплати и ще видяти колко са им месечните удръжки и след това да коментирет.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Септември, 15:03

    към 9 А дали само това са разходите им...А ???? невярвам да си малоумник за да мислиш така

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (258)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (140)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (53)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete