Събота, 20 Април 2024, 09:44

5-месечната Катрин бе най-малката лазарка в кв. „Славовци“ на район Нови Искър, София

8 Април 2023, 21:36
(1) (0)
България - Новини
Прочетена: 562 0


Над 100 лазарки посрещна днес, на Лазаровден домакинът на комплекс „Перла“ в кв. „Славовци“, р-н Нови Искър – Венка Василева. Вече 25 години на Лазаровден в комплекса се изпълнява обичаят Лазаруване – един от най-хубавите пролетни обичаи, свързан с пробуждането на природата за нов живот и с плодородието. Венка Василева е спомоществовател на всички културни събития на Читалището „Отец Паисий“ в квартала, а самата тя е завършила специалността „Защита на културно-историческото наследство“.

Главен организатор на днешния Лазаровден е Людмила Иванова, която вече 42 години е председател на Читалището. Момичета от различни училища в София – от 102 ОУ „Панайот Волов“ – р-н Надежда, 33 ОУ „Санкт Петербург“, жк „Люлин“, 15 СОУ „Адам Мицкенич“ – р-н Надежда, 16 ОУ „Райко Жинзифов“, р-н Надежда, 54-то СУ „Свети Иван Рилски“, жк „Лев Толстой“ и разбира се много лазарки от р-н Нови Искър и квартала, нагиздени в лазарски носии, огласиха комплекса с песни и танци. Както е обичаят, домакинът ги дарува с яйца, паричка, питка, и плодове.

Специален гост на Лазаровден бе хърватинът Домагой Щефан зам.-председател на Хърватското гражданско сдружение „Степан Юринич“, с което Сдружение, Читалището в Славовци има тясно сътрудничество.

Днес беше първият Лазаровден на 5-месечното бебе Катрин, пременено в народна носия. Майката Никол казва, че изключително много държи детето и да бъде възпитано в духа на българските традиции.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete