Неделя, 5 Май 2024, 18:15

6 декара от разсадника на Горското могат да станат учебно-опитно поле

8 Април 2014, 15:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1439 1


Традиционно всяка година в Седмицата на Гората Държавно горско стопанство-Ботевград насърчава гражданите и особено младото поколение да засаждат млади дръвчета. В учебно-опитно поле да превърне част от разсадника възнамерява ръководството на Държавно горско стопанство-Ботевград. Целта е в рамките на 5-6 декара да се произвежда посадъчен материал от различни дървесни и декоративни видове и на него да идват на обучение всички ученици от района. Това съобщи директорът на горското стопанство Веселин Нинов. „Идеята е да осъществим опознавателна дейност, с която учениците да развият способности да разпознават отделните дървесни видове и растения, както и да взимат пряко участие в засаждане, обработване и пикиране на семена и фиданки”, посочи Нинов. Той приведе в пример някогашната практика в часовете по трудово обучение, когато се водеха ученици в опитни полета за зеленчуци. „ Сега училищата нямат площи за тази дейност, но пък има програми и някои директори се опитват да развиват подобна дейност”, заяви директорът на Горското.
 
В двумесечен срок комисия, назначена със заповед на шефа на Горското, трябва да извърши пълна инентаризация на всички площи, които са изсечени и подлежат на залесяване през следващите 2-3 години. Ревизията обхваща площи с засадени дървета преди 3 години по време на ледолома и площи, на които в момента се извършват санитарни сечи. Това са предимно иглолистни сечи, в чиито площи това е наложително, поради изсъхване. „Последните две години се получи масово съхнене, което е по-малко в сравнение със съседни райони. Липсата на зима и снежна покривка доведе до много ниско ниво на почвената влажност. Оттам се получава недостиг на вода, особено на тези месторастения, на които са припечни с плитки почви”, обясни директорът на държавното предприятие.

Поради обществен натиск срещу изсичането на горите бе предприета промяна в закона, с която се намалява срокът за възстановяване на горите от 7 на 3 години, коментира Веселин Нинов. Като друга причина той посочи , правилната политика на законодателството, това да се превърне в мярка срещу прекомерното съхнене и налагането на много санитарни сечи в кратки срокове при иглолистните култури.
 
Ежегодно Държавното горско стопанство предоставя на всички желаещи ловни дружинки в общините Ботевград и Правец подходящи дръвчета от кестен, орех и горскоплодни. Изборът къде да ги засадят е тяхно решение. По думите на Нинов, тази година двете дружинки са засадили 1000 дръвчета. На Пчеларско дружество "Д.Панчев 2008" Ботевград пък са предоставени 100 броя липи - фиданки.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Април, 19:19

    Пчеларско дружество " Д. Панчев " 2008 - Ботевград благодари на г-н Нинов, за предоставените фиданки /липи и кестен - вече засадени/.
    Пожелаваме на всички лесовъди здраве и дълголетие.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete