Четвъртък, 28 Март 2024, 18:21

60 години КИНО в с. Литаково и Косто – живата история на Литаковското кино

19 Май 2022, 16:37
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1306 7


60 години от откриването на Кино към Читалище „Светлина 1900“ в с. Литаково се навършват тази година.
През 1962 г. по предложение на Областното управление Кинефикация е открито Кино „Светлина“. Първата прожекция е направена на 6-ти май, когато жителите на селото се докосват до магията, наречена Кино с филма „Хитър Петър“.
Киносалонът се помещава в новостроящата се сграда на НЧ „Светлина“. Още при проектирането на сградата е предвидено изграждането на киносалон и кинокабина. Строежът на сградата започва на 9-ти август 1958 г. и е завършен през 1963 г., като официалното откриване е на 9-ти септември същата година. Кино „Светлина“ започва да функционира редовно от 8-ми май 1962 г., когато за киномеханик е назначен Костадин Петров Костов, наричан от всички Косто-киното. Костадин завършва през 1961 г. в София училището за кинооператори. Когато Кино „Светлина“ започва своята работа, сградата е недовършена, няма електричество, а киномашините и осветлението в салона се захранват директно от електрическия стълб пред Читалището. Салонът, който е с 330 места се отоплява с две печки на дърва. Филмите се прожектират на малък екран направен от бащата на Костадин. Всичко това обаче не е пречка за литаковци да посещават новооткритото кино, защото за тях това е ново, непознато досега преживяване. Прожекциите са правени понеделник, вторник, сряда, петък, събота и неделя от 17,00 ч. и от 19,00 ч. Цената на билета е била 10 ст. за ученици и 20 ст. за възрастни. Филмите са чернобели, на малък екран, а един филм тежи 30 кг. и се състои от 10 ролки в кутии, като всяка една е с дължина на лентата 250 м. Оповестяването за прожекции ставало чрез афиши и през радиоточката. Местният жител Иван Бровкин рисувал сцени от филма върху платно, като по този начин също го рекламирал. Така с общи усилия и огромен ентусиазъм от страна на кинооператора и местните жители, киното се развива и набира все по-голяма популярност. Най-голям интерес има към индийските и сръбските филми в салона.

Кино „Светлина“ продължава своята работа до 1992 г., когато е закрито. Областно управление "Кинефикация" обявява търг, на който цялото имущество е продадено. Когато фирмата, спечелила търга идва, за да демонтира машините и трансформаторите, киномеханикът Костадин Костов прави размяна с тях – дава им по-голям, неработещ трансформатор, а те в замяна оставят киномашините. Така, познатият за всички Косто, успява да спаси тази „светиня“ за него, от разруха. Кинокабината и цялото имущество в нея е запазено и съхранено до днес така, както Косто го оставя през 1991 г.

Въпреки че киното е закрито, Косто продължава работата си в Читалището и до днес, когато е на 83 г.

През годините назад, освен кинооператор, той е и фотограф, заснел е всички тържества и празници в селото – всяка сватба, всяко кръщене. Дълги години е ръководил кръжок по фото-дело към Читалището, а фотолабораторията за промиване на снимки също е запазена до днес. И сега Косто участва активно в Читалищния живот, въпреки преклонната си възраст. Разглежда с особено вълнение и носталгия изложбата на филмови плакати и брошури във фоайето на Читалището, посветена на 60 години Кино в с. Литаково.

Косто е живата история на Литаковското кино!



Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (7) (0)
    1. добавен от: Stanislav Borisov 19 Май, 17:43

    Респект и уважение към Костадин Петров Костов достоен жител и дългогодишен самодеец в Наодно читалище "Светлина 1900" с.Литаково. Благодаря Ви!

  • Отговори (7) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Май, 19:15

    Поклон за този човек!Той е за награда за 24май!А читалището музей на селското кино-да е първия в страната!

  • Отговори (6) (0)
    3. добавен от: Гост 19 Май, 21:15

    Без коментар! Евала! Да е жив и здрав! Колко малко му трябва на човек, а?

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Май, 08:51

    Поздравления! Колко хубаво, че можем да ценим постигнатото!

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Май, 11:51

    Поклон велик пред този човек кмета Пешо да има някаква каква организация

  • Отговори (0) (1)
    6. добавен от: Анонимен 20 Май, 21:59

    Kосто не лъжи -защото друг отърва киномашината

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Кирил К 31 Май, 15:44

    Последният самурай на кино културата в Литаково. Респект и уважение към Коста. Той е всестранно развита личност, може да ви говори на много теми. Знам го от личен опит. Да си жив и здрав Коста още много години!!!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete