Събота, 4 Май 2024, 14:15

65-години ПДО "Стефан Стефанов"

24 Октомври 2016, 15:17
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2025 0


Празник на музиката, танца, красотата и приятелството

Всичко започва през 1951 г., когато младият учител Стефан Стефанов, родом от гр. Копривщица, поставя началото на духовия оркестър към СПУ „Д. Благоев” (днес СУ "Васил Левски"), гр. Елин Пелин. През 1960 г. е създаден и детски духов оркестър в НОУ „Кирил и Методий” (днес ОУ "Стефан Стефанов"), с. Гара Елин Пелин. През 1978 г. двата оркестъра се обединяват под името „Сборен младежки духов оркестър – Елин Пелин”. Същата година под ръководството на Младен Рачев започва дейност и мажоретен състав към оркестъра. 65 години по-късно оркестърът има зад гърба си обучени над 3000 деца, юноши и девойки, много от тях поели по професионалния път на музиката. Има хиляди участия, стотици отличия, почетна титла и световна известност. И постиженията бяха отбелязани подобаващо с тържествен дефилир в град Елин Пелин на 22.10.2016 г., събрал в едно музика и танц, превърнал се в празник на красотата, традицията и приятелството.

За да споделят празника и да допринесат към колорита му гости на Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ и мажоретен състав към НЧ „Светлина – 1975“, с. Гара Елин Пелин бяха две формации с богати биографии - Духов оркестър „Делчо Радивчев” и мажоретен състав „Елинор“, гр. Панагюрище и Младежки духов оркестър и мажоретен състав при НЧ „Христо Ботев 1844”, гр. Ботевград. С дефилир на три лъча, увличайки след себе си млади и стари, те се събраха на пл. „Независимост“, където вече ги очакваше с нетърпение публика. С маршове и танц музикантите и мажоретките от гр. Панагюрище преминаха от кръговото край НУ „Христо Ботев“ до сградата на Общината. Оркестърът и мажоретният състав на Ботевград направиха своя почетен дефилир от автогарата до храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. А домакините с главен художествен ръководител и диригент на оркестъра Вилимир Кирилов - също възпитаник на младежкия духов оркестър, и с ръководител на мажоретния състав Кристина Чочанова – Иванова, преминаха с гордост и много настроение от градското читалище до площада.

Наред с жителите и гостите на града празника на ПДО „Стефан Стефанов“ бяха дошли да почетат и г-жа Мария Караниколова и г-н Янко Тодоров от Дирекция на музеите -гр. Копривщица, кметът на Община Елин Пелин, доц. Ивайло Симеонов, заместник-кметът г-жа Ели Цветанова, кметът на с. Гара Елин Пелин – г-жа Светлана Трендафилова и др.

Доц. Симеонов с нескрито вълнение поздрави музикантите и техния диригент. „ПДО „Стефан Стефанов“ се е превърнал в една от емблемите на община Елин Пелин. Без Вашето участие не можем да си представим нито един официален празник или честване тук.“ – подчерта кметът и завърши приветствието си с пожелание: „Продължавайте да палите искрата на любовта към музиката у децата и младите хора и да радвате с изпълненията си! Продължавайте да пазите традициите на оркестъра и да ни карате да се чувстваме горди с постиженията Ви! Желаем Ви непрестанен творчески устрем и много успехи на наши и световни сцени. Вие сте в сърцата на всички нас!

Последва представяне на двата гостуващи оркестъра и факти от техните забележителни биографии от водещата на събитието – Рени Николова. Празникът продължи със завладяваща програма най-напред на гостите от Ботевград, а след това и на Панагюрския оркестър и мажоретки. Известните маршове, колоритните танци и изпълненията на познати мелодии от популярни, рок и джаз парчета създадоха неповторима атмосфера на градския площад.

Последни в концертната програма бяха домакините. Музикантите за пореден път показаха, че са достойни последователи на създателя и будителя Стефан Стефанов. Всички лица грееха, а стройните редици и изправените рамене сякаш говореха за пътя, изминат, за да се стигне до тук – път, изпълнен с много усилия, репетиции, дисциплина, довел до този празник, до тази изява на духа и красотата.
Оркестърът получи поздравителни адреси и кошници с цветя за юбилея. Председателят на НЧ „Светлина – 1975“, с. Гара Елин Пелин, Ася Луканова, поздрави музикантите и от своя страна връчи грамоти и статуетки на ръководителите на гостуващите оркестри и мажоретни състави като знак на приятелство и уважение.

Накрая „Дунавско хоро“ събра всички – музикантите и мажоретките от трите града и любителите на народните танци от публиката, и хорото сякаш се плисна на площад „Независимост“.
Честването на 65-годишнината на ПДО „Стефан Стефанов“ ще продължи с още едно събитие – тържествен концерт на 29.10.2016 г. (събота) от 18:00 часа в салона на НЧ „Елин Пелин – 1896“, гр. Елин Пелин.
 
Текст и снимки: Светлана Тодорова

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete