Неделя, 5 Май 2024, 14:42

7 училища в Костенец с мерки за енергийна ефективност

10 Май 2013, 00:01
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1304 1


Мерки за енергийна ефективност въведе община Костенец в 4 от детските градини и 3 от училищата на територията си. В 7-те заведения учат и се възпитават над 91% от учениците на общината. С реализиране на целия пакет мерки сградите трябва да имат енергопотребление клас ”B” и да отговарят на изискванията за сертификат за категория “А”.
Това стана ясно на пресконференция в Костенец на 10 май, на която бяха представени резултатите от проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на Община Костенец” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. В пресконференцията участваха кметът на общината Радостин Радев, ръководителят на проекта инж. Валентин Терзийски, членове на екипа, директори и служители в учебните заведения на територията на общината.
„С този проект успяхме да осигурим по-добра среда на повечето деца в общината, очакваме и икономии от разходите за енергия. С общински ресурс, извън европейското финансиране, успяхме да положим водосточни тръби във всички заведения, да направим гръмоотводни инсталации в две  от училищата, да подменим покривна инсталация в еднаот градините”, коментира кметът Радостин Радев.
В рамките на проекта е извършена подмяна на старата метална и дървена дограма с PVC дограма,  топлинно изолиране на външни стени и боядисване на фасадите, топлинно изолиране на покриви, подове, ремонт на отоплителни инсталации.
Общият одобрен бюджет по проекта е 828 122.16 лева. Задължителният собствен принос на община Костенец е 15% или  123 621.62 лв . Освен това общинското ръководство е вложило и допълнителен ресурс от  3 978 лв.
С реализацията на този проект се подпомага местното развитие на Община Костенец, чрез осигуряване на образователната инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, подобрявайки жизнената среда в нея и качеството на живот на населението в общината в синхрон с изискванията на Европейския съюз за опазване на околната среда.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete