Понеделник, 29 Април 2024, 22:57

70 от некоректните наематели на общински жилища започнаха да изплащат задълженията си

13 Май 2016, 13:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2842 12


Некоректните наематели на общински жилища в Ботевград вече започнаха изплащане на задълженията. Това заяви кметът на общината Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с медии.
След предприетите мерки, 70 от наемателите се явили доброволно, за да подпишат споразумения, с които дават съгласие за ежемесечно плащане по погасяване на задълженията в размер на минимум 100лв, плюс текущия наем.
Общият брой на общинските жилища е 205, като 150 от техните наематели са неизрядни. Споразуменията на 70 от тези 150 души вече са факт, което е малко над 50% от общия брой некоректни платци.
 
Към настоящия момент почти всички договори на ползвателите са преподписани. До този момент около 50% от жилищата се ползваха без договор, тъй като при изтичането му той не е подновяван с мотива, че наемателят има неразплатени сметки.
„Около 15г. тези задължения дори не са били търсени, наемателите живеят в продължение на години и наем не се начислява. Съответно не са покривали и консумативи като ел. енергия и питейна вода. Надявам се след проведените срещи наемателите да са разбрали, че няма как задълженията им да останат неразплатени”, коментира градоначалникът.
 
За наемателите, които  по една или друга причина са заявили, че нямат възможност да плащат редовно задълженията си, Община Ботевград ще предостави временна заетост. Тя се изразява в почистване и благоустрояване на града. Част от сумата, която ще получават за своя труд, директно ще бъде пренасочена по покриване задълженията им.
„Вече 15 от длъжниците на общината са подали заявления за трудова заетост и имат сключени договори. Още от понеделник те ще започнат да извършват съответната дейност. Това би било сигурен начин за събиране на задълженията. На тези, които заявяват, че нямат средства да покрият разходите и в същото време отказват предоставената им временна заетост, мога да гарантирам, че няма да останат още дълго в апартаментите. Освен това, списъкът от чакащи за общински жилища е дълъг, а сред тях има наистина крайно нуждаещи се”, добави кметът.
 
Голяма част от жителите на блок 63 в ж.к. „Васил Левски” започнаха доброволно да покриват задълженията си, някои от които са повече от 1000лв. Средната сума на задлъжнялост е 3000лв. За справка ще посочим, че само за месец април са събрани над 2000лв повече, което в процентно съотношение това е над 100% в сравнение с предходните месеци.
 
Един от мотивите на Сметната палата да откаже заверка на годишния финансов отчет на общината за 2016г. бе именно практиката за несъбиране наемите от ползване на общински жилища.
 
На редовната февруарска сесия на ОбС Ботевград стана ясно, че се наблюдава масово неплащане на наеми на общински жилища в блоковете в ж.к „Саранск” и в новоизградения преди няколко години блок 63. Общината прие незабавни мерки, като изпрати писма до абсолютно всички длъжници, с което ги осведоми, че ако задълженията им не бъдат погасени, ще се пристъпи към изземване на жилището. Също така наемателите могат да плащат дълговете си и чрез разсрочено плащане. Ако старата некоректна практика обаче продължи, общината ще потърси съдействие в лицето на местното РПУ и ОДМВР за извеждане на наемателя от жилището.


Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Май, 13:55

    Къде е дремала жилищното настаняване 15 год. или пак Георгиев е виновен.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Май, 14:03

    Георгиев изрично е казвал да не се търсят наемите, това са неговите гласоподаватели.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 13 Май, 15:23

    №3 Според теб Георгиев е имал задължение да води на обяд близки до сърцето му дами на обяд и в чужбина и не отговарял за нищо в общината.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Май, 15:27

    Господин Гавалюгов моля вижте новото изкърпване което правихте преди около месец на почти целия град . Кръпките започват да стават на едни малки дупки който постепенно ще се изронят и ще станат старите дуптки . Тази технология не издържа и един месец , а вие обещахте гаранция 5 години . Моля спрете при някоя кръпка и я огледайте за да видите започващия се мини кратер . Просто Ви Съветвам да направите забележка на изпълнителя и да си върнете платените пари .

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 13 Май, 16:09

    №4, Яко крадене ще да е било(освен обеди по 2-3 часа с бивши придворни дами).

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Май, 17:05

    Могло значи. Сега е ред да започнат да взимат пари за вода и ток от приматите в маалата!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 13 Май, 17:09

    Браво кмете кой ползва да плаща инaче сопaтa .

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Май, 19:21

    Иване писа писа докато доведе финансови щети на общината ,ха сега не хленчи .Вола рие и си го хвърля на гърба!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 13 Май, 20:40

    Манете хората да живеят .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete