Вторник, 30 Април 2024, 11:09

71 г от победата над Монархо-фашизма отбелязаха социалисти на Братската могила в Литаково

5 Септември 2015, 13:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3537 44


71 години от победата на България над  Монархо-фашизма отбелязаха днес социалисти на Братската могила над Литаков днес от 11.00ч.  Възпоменателното тържество за поредна година бе организирано от партийната организация на Литаково. Тук бяха областният председател на БСП Маргарита Петкова, председателят на Областния съвет на Анифашистки съюз Йорданка Кримчева, кандидатът за кмет на община Ботевград адв. Христо Якимов, председателят на ОбС на БСП Д-р Веселка Златева, както и кандидатите за кметове на кметства – Петър Петров (Литаквово), Цветан Ботев (Трудовец) и Пенка Стефанова (Врачеш). Присъстваха още председателят на ОбС на антифашистите о.з. полк. Георги Гергинов, признателни социалисти от цялата община.
 
На това свято място лежат тленните останки на 72-ма активни борци против фашизма и капитализма, партизани и партизанки от отряда „Чавдар”, батальоните Христо Ботев и Васил Левски и помагачи. Това припомни водещият на тържеството Иван Благоев, дългогодишен партиен деятел. Той даде думата на Цеца Стефанова от ОПО-Литаково за изнасяне на историческо слово. Тя припомни, че на бележитата дата 9-ти септември антифашистката борба на българския народ се увенчава с успех и властта се поема от народно –демократичното правителство на Отечествения фронт под председателството на Кимион Георгиев.
 
Поздравителен адрес от името на председателя на НС на БСП Михаил Миков прочете Маргарита Петкова – председател на на Обл съвет на БСП . „Убеден съм,ч е датата 9-ти септември свети достатъчно ярко за хората от вашия край. Нека не позволяваме нейната светлина да избледнява, нека тази дата отново и отново ни напомня колко трудно и на каква цена дойде победата над Монархо-фашизма. Колко свидни жертви бяха дадени”. В поздравителния адрес  Миков посочва, че днес 71 години отново сме изправени пред пропаст и ни е нужна точно светлината от онези, не тъй далечни времена, за да потърсим и намерим своя нов път, своята погубена вяра, своите истински сили да започнем най-сетне да градим. Да гадим за България! И продължава:”Защото убеден съм, нашето бъдеще е в собствените ни ръце и е крайно време да ги протегнем един към друг и заедно, рамо до рамо да строим така, че то да бъде по-добре и за нас и най-вече за децата ни. Нека пробен камък станат предстоящите местни избори. Нека в края на октомври 2015 се поздравим с успех и нека нашите кандидати за кметове и общински съветници започнат да отглеждат по места кълновете на това ново бъдеще”.
 
Поздравително слово към присъстващите отправи и Йорданка Кримчева. В него тя подчерта, че има събития и дати, които оставят следи, но 9-ти септември е датата, която обърна икономическото и политическото развитие на България. „Осъществи се мечтата на хилядите загинали герои за един по-справедлив и социален живот. Софийска област е осеяна с паметници, каквато е и Братската могила”. Към героизма на загиналите и погребани в нея Кримчева причисли приноса за свобода на героите, останали вечно в историята с паметника на Жерково, Брусен, Батолия, Етрополе, Елин Пелин, Пирдоп, Ихтиман и Копривщица. „Тяхната памет е жива и няма сила, която да я помрачи”, каза още Кримчева.
 
Кратка музикално-поетична програма представиха децата на Литаково. Поетът от Трудовец Петко Коцев прочете авторски стихотворения - "Септември" и "Спасението". В програмата се включи и Литаковската духова музика с ръководител Дейвид Христов. Тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя от кандидатът за кмет Христо Якимов и д-р В.Златева, останалите кандидати за кметове по села и кандидати за общински съветници, както и от десетки социалисти
 
След официалното тържество домакините от с. Литаково организираха народно веселие със скара и курбан чорба. Мнозина от жителите на общината имаха възможност да разговарят лично с областният председател Маргарита Петкова и да поставят своите конкретни въпроси. 
 
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (44)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ккккккккккккккккккккк 5 Септември, 13:48

    Вие баби и дядовци и това е много хубаво защо не си седнете в къщи или да ходите в пенсионерските клубове.Оставете властта нека дойдат нови хора млади вие през годините взехте и се облагоденствахте кой с какво може време е вече да се оттеглите,а и човек мине ли вече 50 год. и функциите му са вече позабавени.Да сте живи и здрави.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Септември, 14:05

    Ей ,ще пукнете в най -горещ ден бе ненормалници.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Септември, 14:07

    Още ли е жив тоя комунистически вампир баба КриНчева? Да и дадат комунистическите светии. Сталин и Ленин още лета,че да ни забавлява с позабравената екзотична фразеология на коминтерна и да громи "МОНАРХО-ФАШИЗМА". Вярно криМка ще излезе тоя изветрял бабек.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Септември, 14:07

    Картинката е жална и печална.Дайте снимки на" стотиците "присъстващи.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: cvetanov 5 Септември, 14:53

    Tezi socialisti nali niamat nishto obshto s komunistite. Zashto sa tuk????????

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: cvetanov 5 Септември, 14:57

    В периода 1944-1946 Българската комунистическа партия завзема властта в България и установява тоталитарен режим. Комунизмът е прокламиран като държавна идеология, налагана чрез масово насилие, чрез сломяване на съпротивата на опозиционните сили, чрез насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел е оставането на власт с всички средства

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Септември, 15:11

    Беше чест да сме част от тържеството ,9 септември не може да бъде забравен.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Септември, 15:13

    Коя е тази дама със слънч. очила от дясно на Якимов.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Септември, 15:24

    Добре че поизмряха от електората и повече никога няма да бъдат на власт

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 5 Септември, 15:38

    Дамата от дясно на г-н Якимов е кандидата за кмет на с. Врачеш г-жа Пенка Стефанова-Дилковска

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete