Четвъртък, 2 Май 2024, 07:23

72 години от Деня на победата и Деня на Европа чества Ботевград

9 Май 2017, 12:38
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3244 25


Денят на Победата над хитлерофашизма и Денят на Европа - 9-ти май бяха тържествено отбелязани от Община Ботевград. В 10.30ч пред Паметник-морената на загиналите воини започна тържествена церемония. Нa нея присъстваха кметът на общината Иван Гавалюгов, зам.кметовете Борис Борисов, Цветелин Цветков и Румен Христов, секретарят на общината Цеца Иванова, Мария Балашова – секретар в Руското посолство в България , ветерани от войните-Цветан Николов и Тодор Николчовски, представители на Руски клуб и др.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 72 години от края на Втората световна война и 67 години от декларацията на Робер Шуман. За днешна Русия празникът е един и при това свещен – Ден на Победата в най-страшната война, която държавата им някога е преживявала.
Празникът започна с изпълнение на химна на Република България и на ЕС от Градски духов оркестър, с диригент Иванка Савова. Водещият Десислава Иванова  припомни факти, заради които поколенията трябва да свеждат глави в знак на почит и преклонение. В историческото си слово тя заяви, че на 24 април 1944 г на пътя между Елов дол и Липница прадядо й Тодор Маринов Гарвански е зверски убит. Рязали част по част от тялото му и хвърляли от висока урва. Той плати с живота си, „за да не предаде и защити не само синът си- партизанският командир Нецо Гарвански, но и другарите му, онези…..известни и безизвестни герои, които гниеха по фронтовете на Втората световна война”, заяви Десислава Иванова, екскурзовод на Исторически музей-Ботевград, и продължи с трогателното си слово „Прощаваме, за да продължим напред, но онзи огън, дълбоко в нас, тече във вените ни, с кръвта на убитите ни деди, платили висока цена, за да ни има”.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството на стария континент. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата декларация на Шуман, прозвучала в реч, произнесена през 1950 г в Париж от френския външен министър по това време. „Той споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. На 25 март 1957 г са подписани два основополагащи договора, въз основа на които се създава Европейска общност за атомна енергетика.

Това събитие възвести началото на най-продължителния мирен период в историята на стария континент. В деня на Европа и отбелязваме 60-та годишнина на Европейския съюз и обръщаме поглед назад към 7 десетилетия мир и към разширение на ЕС с над 500 милиона граждани, които живеят свободно в една от най- проспериращите икономики.
Деси Иванова припомни думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, произнесъл ги през март 2017 - през 60-те години основателите на Европа избраха да обединят континента със силата на закона, вместо с силата на оръжието. „ И най-мрачният ни ден през 2017-та ще бъде по-ведър от който и да било прекаран ден от предшествениците ни на бойното поле”, каза в заключение Иванова.

За това, което се е случвало на бойното поле разказа Цветан Николов – ветеран от Втората световна война. По думите му това е войната с най-много човешки жертви и най-голямата разруха за Европа. „Всички ние не трябва да забравяме за високата цена, която заплатиха Русия и народите по света в битката срещу фашизма. Над 110 милиона човека бяха въвлечени в най-страшната изтребителна война, военните действия се водеха на територията на 40 държави. Във втората фаза на войната участва и българският войник. Заедно с другите народи заслужихме уважението на руското командване, под чието ръководство участвахме във войната. Нека на този велик празник споменем 12-те хиляди войници и трима офицери, наши бойни другари, които оставиха своите кости в Югославия и Унгария ”, заяви Цветан Николов. По думите му той и неговите бойни другари неведнъж са се разминавали със смъртта, но родолюбието и воинския дълг са побеждавали страха. Николов изказа благодарност към общинското ръководство за оказаната морална и материална подкрепа.

"Днес ние скланяме глави пред онези, които ни подариха победата, които спечелиха мира в Европа и в целия свят, мирното небе над нашите глави. Благодаря на всички ветерани и на всички, дали живота си в тази трагична война". Това каза Мария Балашова, от руското посолство,  пред всички присъстващи.

Последва церемония по полагане на венци и цветя пред Паметник–морената.


Източник: balkanec.bg

Коментари (25)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (3) (1)
    2. добавен от: Анонимен 9 Май, 12:48

    искам да ви попитам какво знаете за нецо гарвански

  • Отговори (5) (2)
    3. добавен от: Анонимен 9 Май, 12:50

    освен че говореше само за млади булки друго не знам

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (7) (6)
    5. добавен от: Анонимен 9 Май, 13:06

    Честит празник г-н Гавалюгов и зам. кметове на Община Ботевград! Единственото , което трябва да Ви интересува, е очакванията на гражданите на Ботевград. Това е демокрацията - гражданите на Ботевград Ви избраха и Ви гласуваха доверието да управлявате града. Успех!

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 9 Май, 18:30

      Очакванията са им да им вдигне данъците, да сложи свирки и мигалки, да боядиса с тебешир пешеходните пътеки, да не запълва кратерите по улиците, да окъса некролозите на близките им, да отреже спирките и да им събори каквото са си построили. Засега ги оправдава напълно!

    • (6) (0)
      2. добавен от: Анонимен 9 Май, 21:15

      И да източи язовира на изток, към господарите :uups:

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Май, 13:29

    Да сте чували името на Стоил Христов Иванов ?Името на баща му е едно от първите на морената.Защо никога нищо не се каза за този баща оставил невръстните си деца и загинал на фронта

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (0)
    8. добавен от: Анонимен 9 Май, 14:38

    аз знам защото е от махалата

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 9 Май, 18:31

      От година и половина насам всички сте от махалата :idea:

  • Отговори (2) (2)
    9. добавен от: Кочо 9 Май, 19:55

    от коя маала ие

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (2) (1)
      1. добавен от: Анонимен 9 Май, 21:13

      Цигански не четем!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete