Неделя, 28 Април 2024, 22:44

72 години от победата над Монархо-фашизма отбелязаха социалисти

5 Септември 2016, 18:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3034 35


Днес опасността от въвличането на България във война е много голяма, и то в името на чужди интереси. Отново ни управляват хора, готови да ни скарат с братска, славянска, православна Русия”. Това каза Светлана Шаренкова по време на тържествения митинг по случай 72 години от победата на България над  Монархо-фашизма. Светлана Шаренкова е политик, издател и общественик, Председател на Форум „България - Русия“, член на Националния съвет на БСП.
 
Над 350 социалисти от община Ботевград отбелязаха днес паметното събитие на Братската могила над Литаково от 11.30ч. Възпоменателното тържество за поредна година бе организирано от партийната организация на селото. Тук бяха представители на Националния съвет на левицата-Лало Кирилов (председател на ОбС-община Пирдоп), Стоянка Балова – председател на Младежкото обединение в БСП-София област и председател на ОбС на БСП-Златица, на Община Ботевград - Адриана Михайлова. Официални гости бяха още Иван Донков-председател на партийната структура в община Правец, председателят на Областния съвет на Анифашистки съюз Йорданка Кринчева, председателят на ОбС на антифашистите о.з. полк. Георги Гергинов, признателни социалисти от цялата община.

Исторически доклад пред присъстващите поднесе Виктор Недков. Той припомни,че на това свято място лежат тленните останки на 72-ма активни борци против фашизма и капитализма, партизани и партизанки от отряда „Чавдар”, батальоните Христо Ботев и Васил Левски и помагачи. Лало Кирилов прочете поздравителен адрес от името на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. В последвалата делова част партийният секретар Пенка Кръстева даде думата на гостите за приветствия.

„72 години не могат да заличат спомена за пролятата кръв на 72-ма достойни българи и  техните чуждестранни събратя, загинали геройски в името на възтържествуване на справедливостта над българския народ”. Това каза председателят на Общински съвет на БСП Николина Цолова. В поздравителното си слово тя подчерта, че днес са ни необходими такива герои, защото българският народ отново е разделен.” Разделен от политици и най-вече от президента Росен Плевнелиев, който публично се обяви срещу Русия, държавата, която ни подари свободата преди 72 години”, заяви партийният лидер. По думите й това е ясен знак, че на България спешно й трябва нов президент, отстояващ интересите на неговия народ, за да се чувства той защитен. „Номинираният от БСП Генерал Радев е човек с принципи, на които не измени в небето, вярвам няма да измени и на земята. Нашите идеи отново са подложени на изпитание. Идващите президентски избори ни задължават още повече да кажем силно и ясно, че социалистическата идея е справедлива, че е хуманна и обърната към хората”.

 
„Над 50 хиляди души изявиха волята за промяна на управлението на страната по време на събора на левицата”, посочи Йорданка Кримчева. Според нея днес скланяме глави пред историята и загиналите герои, даваме си дума, че докато ни има ще честваме събития по повод тяхната памет и ще съхраняваме техните паметници. „С прекършени крила те паднаха в борбата величава. Потомци да сведем глава пред тяхната безсмъртна слава. Тяхното дело ще живее и ние ще го продължим до пълна победа!”, призова Кримчева.
 
„Във времена, когато обществото ни е в духовна криза, от изключителна важност е да запазим спомена за подвига за нашите другари”, заяви Светлана Шаренкова.Този подвиг ни дава силата и вярата, с които да променим настоящето и да направим бъдещето такова, за което те отдадоха живота си. Отново в България има чужди военни, а нашите управляващи се държат като техни слуги”, посочи Шаренкова.  По думите й живеем във време, когато България е разединена, когато със всички средства се отрича истината за цели периоди и епохи от историята на България, когато антифашистката съпротива получава оценки, които нямат нищо общо с уважението, което  всички бойци от съпротивата в Европа и Америка получават. Само България е изключение, подчерта Шаренкова. Тя не пропусна да отбележи, че  Президентът Плевнелиев поднася цветя на паметниците на фашистите и убийците на Ястребинчетата, на убийците на Вапцаров. „Ето защо днес отново ни предстои битка. Битка за една социална и по-справедлива България. Ние трябва да я дадем на президентските избори. Битка за една България, която обича, уважава и иска да бъде заедно с Русия. Победа другари! Да живее социализмът!”, каза председателят на Българо-руския форум.

След изказванията тържественият митинг продължи с музикално-поетична програма. В нея се включи Литаковската духова музика, малката певица Иванина Иванова и деца от местното училище. Венци и цветя поднесоха признателни социалисти пред паметника от селата Литаково, Трудовец, Новачене, Скравена, Врачеш и др.
 
В края на официалното тържество домакините от с. Литаково организираха народно веселие със скара и курбан чорба.


Източник: balkanec.bg

Коментари (35)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Анонимен 5 Септември, 18:51

    Браво.Историята трябва да се почита,даже е задължително.

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Анонимен 5 Септември, 19:43

    БСП е единствената партия, която почита паметта на героите паднали за свободата на България и се грижи за паметниците в околията.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Септември, 19:45

    Hail Hitler

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Септември, 20:06

    9 септември1944г//с корбан и тогава ли почитате. :lol: :x

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Септември, 20:13

    Червените боклуци вече са толкова изкукуригали, че не могат да сметнат дори годините от "победата" си!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Септември, 20:27

    Историята на БКП трябва да се почита номер едно

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Септември, 20:27

    Хейтърите по-горе, изненадвате, че пропиляхте цели два часа от качването на новината, за да започнете да заливате местните медии с помията си и най-вече с обикновените си неуместни коментари. Явно вече се изчерпвате, сменете плочата или най-добре си дайте почивка (което е ясно, че ще е трудно, то злобата ваша почивен ден няма!!!).

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Септември, 20:30

    Поздравления за Николина Цолова и целия екип, от които останалите т.нар. партии и политици на местно ниво могат само да взимат пример.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Септември, 20:40

    Толкова хора излезли да почетат събитие донесло само беди на България.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 5 Септември, 20:43

    Ти това за хора ли го имаш? :shock:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete