Петък, 17 Май 2024, 12:53

8 393лв за хотелски услуги са неправилно отчетени от МБАЛ Ботевград

15 Август 2016, 16:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2370 24


4885лв са изплатени на „АУГУСТА 91" АД за хотелско настаняване и 3508лв като разход нощувки са преведени на „ПИРИ ГАРДЕН" ЕООД. Това става ясно от одитния доклад на МБАЛ Ботевград ЕООД за периода 01.01.2013г – 31.12.2015г.
 
За извършване на проверката за наличието на необичайни за лечебното заведение разходи са проверени касовите документи, банковите извлечения  и предоставените  разходни  фактури. През месец април община Ботевград изисква необходимите счетоводни документи, но в отговор на искането не е предоставен вътрешно нормативен документ -Система за финансово управление и контрол в „МБАЛ - Ботевград" ЕООД, тъй като такава не е създадена и утвърдена от управителя на общинското търговско дружество.
 
В резултат на извършената проверка на банковите и касовите документи се установява, че в касовата книга за април 2013 г. е приложена фактура за хотелско настаняване за провеждане на мероприятие за периода 5 - 7.04.2013 г. в размер на 1 707.00 лв. и фактура за обслужване на проведено мероприятие в размер на 1 578.33 лв, издадени от „АУГУСТА 91" АД (гр. Хисаря).
След извършена проверка на банковите документи за периода се установи, че е извършено плащане по банков път в размер на 1 600.00 лв. на същата фирма. Тази фактура обаче не е съхранена при банковите документи, следователно не може да се установи съответствие в размера на задължението и преведената сума. 
 
В другото установено несъответствие в одитния доклад се посочва, че в касовата книга за м. април 2015 г. е приложена фактура, издадена от „ПИРИ ГАРДЕН" ЕООД (гр. Банско) в размер на 2 708.00 лв. за извършен разход за нощувки. В документите, приложени към разплащанията по банков път, е приложена и фактура в размер на 800.00 лв. за капаро. Разходът на обща стойност 3508лв .
 
И в двата случая разходите са неправилно отчетени като „Други външни услуги”, вместо като „Командировки" или „Представителни разходи". Също така липсва заповед на управителя за организиране и провеждане на мероприятие, няма посочена подробна информация за мероприятието, основание за провеждането му, кои са участниците, размерът на планираните разходи във връзка с мероприятието и др. подобна информация. Не става ясно дали изразходваните средства са били за командировка на служителите или са свързани с обичайната дейност на търговското дружество.

Пълният одитен доклад може да прочетете тук: http://botevgrad.bg/data/pages/files/1471005480.pdf?%D0%B0=46

Източник: balkanec.bg

Коментари (24)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Август, 16:42

    Много нагъл, невъзпитан, груб, голям комерсиален тарикат. Ама както казва народът _ луди са тези, които му дават баницата.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Август, 17:55

    На ти си куклите,дай си ми парцалите-това са смешни дреболии,истината е че одита нищо съществено не е открил,а напротив,сигурно струва двойно и тройно.Точка.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Август, 18:08

    Не познавам лично д-р Филев,но съм чула само похвали за него от пациенти.Хубаво е да има прозрачност и да знаем за одита.Смятам обаче,че един хирург трябва да умее да оперира, а главния счетоводител да казва как и по коя сметка да се осчетоводява.За съжаление по закон и двамата са виновни.Жалко за доктора.Ще го принудят да напусне града ни.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Август, 18:26

    Служител ли търси общината или лекар специалист? Д-р Филев е високо квалифициран хирург,а служители има много.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Август, 19:21

    Д-р Филев е отличен хирург. Казвам го от личен опит. Малко са такива лекари. Икотомисти колкото искате.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 15 Август, 20:13

    Стига сте хвалили Филев!След като е управител на болница, той ще отговаря за злодеянията, заедно със счетоводителят.Ако иска да е херург, ще е херург другаде.Никъде до сега не е бил желан, но от нашите Матрицата, Тухлата и исие беше най-желан.Те за това и ходиха преди време на Сандански на обмяна опит с тамошният кмет.Хора разберете, не е невинен като мушицаа.Да бъде разследвано всичко и да си поеме отговорността като управител заедно със счетоводителят му, а останилите по веригата ще лъснат след това.Нито болницата е стопанисал, нито сметките и е правил като хората, нито обществените му поръчки не са законни, и още, и още ,а вие сте седнали да ми го хвалите.Такъв като него е за отстраняване от работното му място и подведен под отговорност, а не да се измъкне по терлици-нито лук ял ,нито на лук мерисал.До кога???? ще търпим да ни мачкат такива като тях, и да не им се търси отговорност.Министъра на здравеопазването поканете и на бунт всички се вдигнете.Като няма правосъдие има хорска присъда. :x

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Август, 20:20

    И в същото време служителите са си плащали сами...

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 15 Август, 20:32

    Трябва да сте с много притъпени сетива и много ограничени в своя святоглед, за да изразявате хвалебствени слова за този т.н. доктор!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Август, 20:38

    Ама колко са си плащали?Да не хулят Бога,а да признаят кой друг е правил това за тях!!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Август, 20:49

    Срам! Да отчиташ за разход, направен от собственото ти учреждение, а всъщност платен от служителите. Двойно счетоводство, неслучайно е играл черният химикал. Има ли закони?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete