Понеделник, 29 Април 2024, 11:00

80- годишнина на Народно читалище "Васил Ценков 1936" и XIX- ти общински събор на българското народно творчество

3 Юни 2016, 08:04
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2430 0


80 годишнината на Народно читалище „Васил Ценков 1936“. бе отбелязана на 28 май 2016 г. с много фолклор, настроение и награди. В същия ден с. Разлив посрещна самодейците от всички села на общината и бе домакин на Деветнадесетия общински събор на българското народно творчество. 
Гости на празника бяха кмета на Община Правец Румен Гунински,кметове на населените места от общината, общински съветници, учители  и жители от селото. 
Кметът на Разлив  г-н Цено Иванов  поздрави всички с „Добре дошли“, приветства самодейците. Във връзка с годишнината на читалището той връчи на  секретаря на читалището вече 26 години - г-н Пенка Петкова плакет за дългогодишната й активна читалищна дейност и съхраняване духовното наследство на родния край. 
Също така, за значим принос в развитието на читалище „Васил Ценков 1936”, читалищното настоятелство награди с плакет бившия председател г-жа Светла Ценева.
Кметът на Община Правец г-н Румен Гунински поздрави домакините по повод празника, връчи почетен плакет на НЧ  „Васил Ценков 1936“ по случай 80-та годишнина, с благодарност за културно-просветната дейност, съхраняваните местни традиции, история и фолклор. 
„В днешният празничен ден, салонът на читалището е изпълнен със самодейци от нашата община, дошли да покажат своя талант на Деветнадесетия общински събор на народното творчество. Желая на Народно читалище „Васил Ценков 1936”, все така, да събира под своя покрив музиката, танца, песента. „- с тези думи Г-н Гунински се обърна към самодейците.
Фолклорният двоен празник започна с програмата на домакините  - фолклорна формация „Разливчанка“, след което се представиха читалищата от цялата община, ДДЛРГ „Св. Иван Рилски” и ЦСРИ-Правец.
След концерта всички самодейци и приятели на читалището бяха поканени да се хванат на кръшно българско хоро, поведено от клуб „Хоро“, с. Видраре.
Самодейците танцуваха и пяха за радост на всички присъстващи на събора и доказаха, че фолклорът е обичан, както от стари, така и от млади. 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete