Понеделник, 20 Май 2024, 07:08

9 май - от Деня на победата до Деня на Европа

9 Май, 10:28
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 587 29


На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. През 2008 година 9 май става и Ден на Европа, но историята не забравя връзката помежду им. Тя е жива в хронологията на събитията от края на войната до създаването на Обединена Европа.

9 май - от Деня на победата...
9 май е официален празник в Русия и в бившите съветски републики. Всяка година на този ден гражданите им почитат паметта на загиналите и подвига на ветераните във Великата отечествена, а военен парад приковава вниманието на света към Москва. Израел също празнува този ден. В Европейския съюз и САЩ Денят на победата е 8 май.

Разликата в датите на празника се дължи на разликата в часовото време между Москва и Берлин, регистрирало онзи съдбовен момент преди 72 години.
На 8 май 1945 в 22.43 часа /централноевропейско време/ в берлинското предградие Карлсхорст представители на германското главно командване подписват Акта за безусловна капитулация пред силите на Антихитлеристката коалиция. Присъстват представители на съюзническите командвания. Така завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на близо 61 милиона души по света.

Във Втората световна война участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Четири континента и три океана са арена на бойни действия.

България е въвлечена във войната на страната на Германия. След обрата във военните действия и в политическата обстановка страната ни се включва към лагера на Съюзниците в заключителния етап на войната. Нашата армия допринася за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия и дава близо 35 000 жертви.

Тежки са последиците от Втората световна война за населението на цяла Европа. Пожарът на войната е погубил любими хора, изпепепелил домове, съкрушил сърцата със скръб.

9 май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с него започва прераждането му. Милиони хора ще се опитат да превъзмогнат скръбта по загиналите близки и загубеното имущество, ще се заловят за денонощен труд, за да издигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, мирен свят.

Първият ден на мира добива допълнителен исторически заряд с идеята за обединена Европа. Нейн автор е Робер Шуман.

В реч по случай 5-та годишнина от победата във Втората световна война, на 9 май 1950 г. в Париж тогавашният френски министър на външните работи предлага нова форма за политическо сътрудничество чрез икономическа стабилност, създадена от обединяването на френското и германското производство на въглища и на стомана. Не след дълго се ражда Европейската общност за въглища и стомана - институция, която обещава да бъде гарант за сигурността на континента. През март 1957 година в италианската столица са подписани Римските договори, върху които се изгражда Европейската икономическа общност. В годините тя се развива, за да прерасне в Европейски съюз.

Френският дипломат Робер Шуман е смятан за идейния баща на Европейския съюз. В памет на неговата Декларация от 9 май 1950 г. денят е определен за Ден на Европа. Чества се от 2009 година.


Източник: БНТ

Коментари (29)

  • Отговори (6) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Май, 12:12

    Тук си празнуваме летен Никулден. А иначе преди години общината вдигаше знамена, носеха се цветя на камъка до оръдието и т.н.

  • Отговори (10) (8)
    2. добавен от: Анонимен 9 Май, 12:58

    Благодарим на "добрите" че ни спасиха от Хитлер. Сега виждате колко прекрасни бежанци населиха Европа и колко миролюбиви са евреите. Не съм фашист и не харесвам Хитлер, ама ако беше спечелил сега в момента всичко до Солун щеше да е наше, щяхме да сме минимум 10 милиона население, Македония щеше да е един прекрасен край на България, като Добруджа. Цигани нямаше да има, може би само малко роми, които са наистина интегрирани в обществото, а на Запад щяхме да граничим с Албания/Италия и Хърватия и опирахме в брега на Средиземно море. Друга цивилизация. Щяхме… сега граничим със сръбските свинари, Макдоналдс

    • (7) (4)
      1. добавен от: Анонимен 9 Май, 13:30

      Пич, това че казваш "не съм хитлерист" и после подкрепяш Хитлер и неговите възгледи, не те прави праведен ,нали се сещаш ? :D

    • (7) (3)
      2. добавен от: Анонимен 9 Май, 13:31

      Да не говорим, че трябва да отвориш учебник по история, защото Хитлер е виждал славяните , Тоест, теб и мен като по ниши също като евреите, и е имало славяни в концлагери в Полша. Ама какво да очаквам от теб , паляк

    • (5) (3)
      3. добавен от: Колонизатор 9 Май, 13:55

      Щеше да си пак обикновена подлога на чужда идеология, нищо повече!

    • (4) (6)
      4. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:16

      2.2 Да не говорим, че май ти трябва да отвориш учебник по история, ама не писан в комунизма. Прав си Хитлер е виждал славяните, като нисши. На руснаците им дава терминът Untermensch(Подчовек) но мен и теб не ни е виждал като такива, защото българите нямаме абсолютно нищо общо с терминът "славяни" който е измислен от Екатерина Велика и е чист проект за господство на Русия, след това взаимстван от Полша. Колко естествено русокоси и синеоки българи познаваш? Защото така изглеждат славяните. Миналата година най-добрият учен в Европа(италианец) по изследване на генома на един народ потвърди това, което всички знаем, че по кръв нямаме нищо общо нито с руснаци, нито с поляци, беларуси или сърбо-хървати(славяни). Много неща от нашата "съвременна" история са абсурдни. За това, че сме били диваци и сме живяли в юрти под земята даже не искам и да пиша, че отиваме в друга тема. Колко етнически българи изпрати Хитлер в лагерите? Нито един. Ама, мнозина невинни българи бяха в Белене без съд и присъда, интелигенцията ни беше избита и заменена с неграмотни и послушни кадри, а зверствата над българите в Македония по поръчка на Сталин и изпълнени от Тито бият по жестокост и тези в лагерите над евреите. А както знаем "фашистка" България по това време единствена спасява своите евреи. За, което и до днес са ни благодарни. Хитлер е смятал нас-българите за чиста нация. А за онзи отдолу(ако не сте един и същ) да му кажа, че аз гледам интереса на България, а в случая щяхме да сме в пъти по-добре. С повече територия и население. Обикновените подлоги на чужди интереси са всички бранещите тези, които отрязаха живо месо от България в територия и милиони българи попадащи в чужди ръце, въпреки че не изпращаме нито един войник на Източния фронт и след това се бием заедно с тях, истински фашистки държави получиха статут на съвоюващи, докато България издуха супата за сметка на противните си съседи. А за първия коментар, написах това, което мисля. В днешно време, ако напишеш нещо извън рамките е лесно да ти лепнат етикет фашист и готово. Така мачкат и немците до ден днешен, защото за разлика от други нации, те признаха своите грешки, въпреки че днешните нямат нищо общо с този НЕЧОВЕШКИ строй, какъвто е фашизма, го отнасят и до днес. Други ръсят демократични бомби във Виетнам, Ирак, Афганистан, техният съюзник ръси в Сирия, Грузия, Чечня а сега си продължава в Украйна и проблеми няма. Хитлер е бил убиец-факт, но не към България, тези които го наследиха бяха убийци дори към собствените си народи.

  • Отговори (12) (7)
    3. добавен от: Анонимен 9 Май, 13:16

    Ако не беше побетата, нямаше да я има и обединена Европа.
    А ти №2 си кръгъл идиот.

  • Отговори (12) (12)
    4. добавен от: Муамар Кадафи 9 Май, 13:53

    СЛАВА РОССИЯ, СЛАВА ГЕРОЯМ! ДА ГНИЯТ ДЖЕНДЪРИТЕ, ПЕДАЛИТЕ, ГЕЙОВЕТЕ И АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ЗАГРАБВАЩИ И УНИЩОЖАВАЩИ НАРОДНАТА САМОЛИЧНОСТ ,ИСТОРИЯ , ИНДЕНТИЧНОСТ НА МАЛКИТЕ КОЛОНИИ!

    • (8) (9)
      1. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:25

      Какво стана с рефренът да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер. Пакта за подялба на Полша? А не бяха ли именно капиталистите Англо-американците тези без, които червената армия щеше да бъде прегазена от Вермахта. СССР беше съюзник на Райха, а след това на САЩ и Великобритания, без американското желязо, британското разузнаване и европейските пари, червената армия щеше да се бие с пръчки и камъни, защото единственото което имат и до ден днешен е само пушечно месо и с това са известни от тогава до сега. На комунистите историята не ви е силен предмет, но май по-скоро така ви изнася.

    • (9) (4)
      2. добавен от: Ива Стефанова 9 Май, 21:45

      Голям глупак си 4.1,и исторически неграмотен. Вземи се засрами от милионите които си оставиха костите на територията на СССР и донесоха победата на Хитлеристка Германия, защото така наречените съюзници чакаха до последно, и като видяха, че Хитлер го обръща на бяг се включиха във войната, чакайте до последно, че той може да реши проблема с омразната за тях СССР. Факт е,че нацист сложи началото на американската космическа програма, и много техни военни специалисти бяха радушно приети в Америка.

    • (6) (10)
      3. добавен от: Анонимен 9 Май, 22:50

      Единствените исторически неграмотни сте малоумните комундета. Аз какво съм написал бе подлога съветска, ако не бяха англосаксонците, които сега ватниците обявявате за джендъри, войниците на Хитлер щяха да ритат пияниците чак до далечният изток, който скоро ще принадлежи на Китай. При десанта в Нормандия Хитлер още си беше в силата и по производство на оръжия, техника, икономика и дори броя на чорапите в комплектите на войниците са били повече от на блатниците, превъзхождаха всички, със включването на Великобритания и САЩ силите се наклониха. А въобще за фашисти и САЩ не пиши, защото един РУСКИ историк има интересен материал за автомата "Калашников" самолетите гордост на "съветската" технология и куп други неща откраднати от технологичното чудовище, което е било за времето си Германия.

    • (8) (6)
      4. добавен от: Ива Стефанова 9 Май, 23:49

      Явно си решил да напишеш нова история, още преди десанта в Нормандия, Хитлер бягаше панически от СССР и беше бит на всички фронтове от съветските войски,обезкравената нацистка армия вече лесно губеше битките,с тъй наречените съюзници се включват на финалната права виждайки с ужас,че руснаците,които те чакаха да станат лесна плячка на фашистките орди и оста печелят безапелационно ,и те ще останат с пръст в оста. Поредния опит да се справят със сибирската мечка чрез техния жокер Хитлер се провали,и чрез малко усилия хванаха последния влак,но историята е една колкото и да искат такива като теб да я пренапишат.

    • (6) (4)
      5. добавен от: Анонимен 10 Май, 10:33

      Една лъжа повторена сто пъти НЕ става истина. Цялата световна история знае едно, ама училите по учебници писани в МоЦква си знаете друга. Вие сте по-зле и от измислената държава, която господарите ви от МоЦква изфабрикуваха РСМ- и те си налагат, че Александър Велики е македонец и че цар Самуил също е македонец, ама цял свят им се подиграва. Така и с комундетата. Без Западната подкрепа рашките щяха да робуват на немците, а скоро това ще се случи по естествен път. Ще изместят циганите от това да метат улиците из Дортмунд. Untermensch!

    • (5) (3)
      6. добавен от: Анонимен 10 Май, 10:36

      Русоробите си повтарят разкази и легенди и си ги тълкуват, като исторически факт, което не е. Звучи ми малко, като една леля пред блока ми каза, че блатницата е най-великата държава. От бутката с надпис бсп ми потвърдиха.

  • Отговори (1) (4)
    5. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:53

    Днес празнуваме победата над акулите.

  • Отговори (12) (5)
    6. добавен от: Иван Иванов 9 Май, 23:58

    ДНЕС ПРИКЛЮЧИ ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА, СПАСИЛА ЦЕЛИЯ СВЯТ ОТ МРАКОБЕСНО ЦАРСТВО НА НАЦИЗМА. СЪС СТАВАЙ СТРАНА ОГРОМНАЯ МИЛИОНИ СЪВЕТСКИ ВОЙНИЦИ И ГРАЖДАНИ ДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА ДА НИ ИМА НАС И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА. ПОКЛОН И РЕСПЕКТ.

    • (5) (4)
      1. добавен от: Анонимен 10 Май, 10:27

      Къде е СССР?
      Къде е МОЧА?

    • (0) (5)
      2. добавен от: Курти 10 Май, 13:06

      Нищо не ти се разбира 4.1,ама преводач ли трябва за теб, какво ли, просто незнам ,бате много си зле,явно си изплискал легена, та бате много си зле,недей повече се изявява по форумите, че ставаш за смях, иначе си майстор на късия разказ,евала за това бате, шапка ти свалям.

    • (4) (0)
      3. добавен от: Анонимен 10 Май, 15:15

      Това, че не знаеш какво означава СССР и МОЧА, говори достатъчно. Браво, че нагледно доказваш "ефективността" на комунистическото образование. Нагледен пример за "грамотност". Благодаря ти още веднъж.

  • Отговори (1) (4)
    7. добавен от: Курти 10 Май, 13:12

    Пардон бате,6.1,за теб се отнася, човека написал новата световна история, разбрали добре 6.1,аз Курти от СИНИТЕ В АТАКА ти го казвам. ЛЕВСКИ FOREVER.

    • (0) (5)
      1. добавен от: Курти 10 Май, 13:16

      Ама бате вие сте едни и 4.1,6.1 и другите ти съчинения, хахаха, голям смех си бате. В София имаме добри клиники обърни се към тях,иначе си забавен, ще те взема за шоумен на някой мач на Герена.

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 10 Май, 15:17

      Чиста куртизанка си.

    • (1) (2)
      3. добавен от: Курти 10 Май, 15:41

      Бате,ще станеш куртизанка ако те набарам на Герена,и помни, че ние сините сме истинските патриоти, и никога няма да станем подлоги на джендърите на които се дупиш ти. Така ,че бате просто се скрии от хоризонта, аз Курти казах и ТОЧКА.

    • (2) (0)
      4. добавен от: Анонимен 11 Май, 11:02

      Льольо ти не си левскар. На другия мач отиди с тениска на Русия или СССР и ти ще станеш куртизанка. Ти Куртизанката каза и си една плюнка. Едно НИЩО. На следващия мач ще запалим руското знаме в Сектор Б. Обитак прост.

    • (0) (0)
      5. добавен от: Анонимен 11 Май, 18:14

      Боклук, ела на Герена, и се легитимирай, питай за Курти, лично ще те пръсна и отпред и отзад,ще видиш кой съм,с шпиц командата лично ще ти преподаваме урок по патриотизъм,скрии се в дупката, и трай,защото Курти е потомствен левскар и софиянец,а ти едно нищо. КАЗАХ.

  • Отговори (4) (0)
    8. добавен от: Анонимен 10 Май, 16:57

    Какъв ден на победата, като капитулацията на Нацистка Германия е на 8 май, втората световна война си продължава до бомбадировките на Хирошима и Нагазаки, а другаря Сталин се впуска да изпреварва другаря Мао да си делят Манджурия след отстъплението на японците. Отделно мирния договор е подписан 1947 г. А иначе може да благодарим на освободителите за Белене,Скравена, Ловеч, няколко фалита, откраднатия златен резерв и сталинисткия управленски режим и наследилия го режим на Тато. Ако всичко беше толкова хубаво както в кратуните ви, западногерманците щяха да бягат на изток.

    • (1) (2)
      1. добавен от: Ива Стефанова 10 Май, 17:27

      Много си зле, ама много, човече потърси помощ,дано при теб и медицината да не е безсилна, живееш си в свой виртуален и измислен свят,и се опитваш да пренапишеш история. Смешен си,а също жалък,защото ако не беше трагично щеше да е смешно. Засрами се и спри да се опитваш да съшиваш и сглабяш отделни парчета от различни истории,както ти изнася. Нещо се е объркал в теб ,на кого се доказваш и защо,остави историята на мира,защото не ти е силата, и се занимавай с неща с които ще бъдеш полезен на себе си и околните. Като жена, взела и един семестър по психология те съветвам, колко по бързо излезеш от филма в който си се вкарал, толкова по добре за теб. Това е съвсем приятелски съвет повярвай ми.

    • (2) (0)
      2. добавен от: Анонимен 11 Май, 11:07

      Ивче, ако така се казваш п*тка майна такава. Аз съм човека пишещ в горните коментари, но този не е мой. Всички нормални и грамотни хора имат ясна представа за беззъбите, пияни и неграмотни орки, който са Асвабаждавали 1944-а година, а това че всички обичат комунизма си е само в твоята ненормална комунистическа тиква. Кво чакаш, та още ни си заминала в русия, сърбия, беларус или друга мизерна територия. Аре марш.

    • (0) (0)
      3. добавен от: Ива Стефанова 11 Май, 22:22

      Ива се казвам, ако въобще това те интересува, и щом имаш такива обръщения, към една жена, значи и един пещерен примат има повече ум от теб. Живея в Карлово, а корена ми е от Копривщица, и са много повече на ти,както със световната история, така и с българската, и представям фактите,без да ги съшивам с бели конци или да пиша измислени неща за разлика от теб. Не си мисли,че като си вулгарен циничен и прост някой ще впечатлиш, направи ги с такт, знания и култура което явно ти липсва, лека вечер, и да ти влезе нещо в главата и се промениш,защото се вижда,че си човек, търсещ внимание и изява, неща които винаги са му липсвали.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (254)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (139)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete