Събота, 18 Май 2024, 08:47

Абсурдите на АПИ по старото Международно шосе

4 Февруари, 15:29
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 3580 5


В статия на „Балканец“ от 30-ти януари 2024 г., озаглавена „За спешен ремонт на републикански път III-8103 /алтернативния на АМ „Европа“/, настоява община Драгоман и жителите“, ви показахме тежкото състояние на въпросния път. Акцент в публикацията бе отказът на АПИ да признае, че пътят е част от републиканската пътна мрежа, твърдейки, че е общински. По документи на Министерство на земеделието и храните и от КАИС /Кадастрално-административната информационна система/ е видно, че участъкът от пътя е публична държавна собственост.

Днес, в продължението на темата, ще ви представим още от абсурдите на АПИ във въпросния пътен участък, за които община Драгоман и засегнатите жители са писали многократно до МС, МРРБ, АПИ, Областна управа, Омбудсмана.

Пътният участък бе използван от строителя при ремонтните дейности на „Модернизация на път I-8 „Калотина-Софийски околовръстен път“ за обходен маршрут на тежките камиони по време на взривните дейности, които са били пренасочени по път III-8103В резултат на това, участъкът от пътя между гр. Драгоман и махала Дервен на с. Драгоил е разбит. Мостът, по който е минавала тежката техника е покрит с автомобилни гуми, поради риск от пропадане /снимки 15, 16 и 17/. Съгласно Договора от 16.11.2018 г., „…всички площи, както в рамките на Площадката, така и извън нея, трябва да бъдат възстановени….до първоначалното им състояние, включително, но без ограничения до тротоари, паркинги, пътища за достъп, съседни пътища, имоти и ландшафт и пр.“

Очевидно, тази клауза в договора не е спазена. За разкош – изоставени части от мантинели /снимка 18/.

Един от големите абсурди обаче, са поставените пътни знаци на старото международно шосе, което АПИ твърди, че не било републикански път, но поставя пътни знаци по него. Ако пътувате за София и случайно решите да ги спазвате, никога няма да стигнете до столицата. Ето и конкретен пример /снимки 4 и 5/ - за да се качите на АМ Европа от път III-8103, посока София, трябва да направите нарушение. Поставеният знак Ви задължава да се движите само направо или наляво, след знака. Е, да, но след него веднага е отклонението надясно – за София. Ако спазвате пътните знаци обаче, продължавате за Калотина.

Другите абсурди – отводняването на АМ „Европа“– тръбите отвеждат водата директно върху стария път /снимки 9, 10, 11 и 12 /, а вместо магистралата да бъде укрепена с бетонна стена – за здравина и безопасност, са поставени габиони /мрежа/, която вече е започнала да поддава /снимки 13 и 14/. Въпрос на време е някой ТИР да полети надолу.

В петиция до АПИ, от август месец 2023 г., собствениците на имоти в дефилето между Драгоман и Калотина, местността „Дервен“, пишат: „За живущите в посочения участък това е единствения път за достъп до общинския център в гр. Драгоман, за снабдяване с продукти от първа необходимост, достъп до поликлиника и аптека, до училище и до детска градина. Поради липсата на инфраструктура, жителите на района  са откъснати от пътнотранспортни услуги, тъй като автобусните и таксиметровите превозвачи отказват да изпълняват курсове до района.“

„Балканец“ ще продължи да следи темата.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Милен 4 Февруари, 20:09

    Като сме на тема АМ Европа - на някой прави ли му впечатление, че новостроящата се пътна връзка при прелеза на Ж.П. спирка "Бригадир" до Кока-Кола е само за едната посока? Или поне така изглежда.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Февруари, 21:43

    Това не са габиони,а зайчарници.Пара да се харчи

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Българин 5 Февруари, 14:53

    АПИ е мафия.Вижте Тол системата и кралицата на винетките

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Цветанка Илиева 5 Февруари, 17:09

    Ако решите пък да стигнете до самото село Драгоил от която и да е посока, никъде няма указатели табели.Там хора живеят все пак, но са забравени от всички.Толкова ли е скъпо,че не могат да направят табели,за да могат хората да намират по-лесно селото и да не се луната по пътищата.АПИ да си свърши работата и да си оправи пътя,който ползваше с неговата техника.Счупихме си колите и ни се разбиха бъбреците от дупките.

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 21:04

    Пълен абсурт

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete