Петък, 10 Май 2024, 17:10

Адв.Стефан Цацов с първата си автобиографична книга

24 Септември 2013, 11:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2680 1


Излезна от печат автобиографичната книга на ветерана от войните – адвокат Стефан Цацов. Тя носи заглавието „ На борба с бурите на живота …..“. В нея авторът е описал в разкази незабравими случки от своя живот в детските години, като участник във Втората световна война, и като адвокат в Етрополе и Тополовград. Книгата дава безценни исторически данни за антифашистката борба у нас. В разказа „Когато заловиха партизантката Сашка“, Цацов описва спомените от срещата с нея (Хермина Разградлян), като младо хубаво момиче от Армения, което е заловено в едно мазе и чака изпълнението на присъдата си. Във „Войнишки неволи“ автобиографикът оповестява , че на 15.09.1942 г. е повикан за войник в столицата. По-късно излежава двегодишна присъда в Софийския затвор. „Бурята в живота“ го застига и след 9.09.1944г – през май 1955г. е арестуван по политически причини. Обвиненията са, че е враг на ОФ-властта и, че е агитирал хората да се отказват от членството си в ТКЗС.

Стефан Цацое не пропуска да даде оценка и за днешната икономическа и политическа ситуация у нас. „Всички правителства след 9-ти септември 1989г. са грешници. При тях напуснаха „над един милион и половина“ Родината“. Ако в новия Парламент смятат да си враждуват по между си, както беше досега, резултат няма да има. Хората не е необходимо да се замозапалват. Необходима е борба до крайна победа над беднотията, както беше по 9.09.1944г. Депутатите да питат своите деди и баби“. И накрая неговият апел към управляващите е: „Да се запознаят със съдбоносните събития на нашия народ и да си правят изводи за работата им в Парламента“.

Стефан Цацов е роден на 27.05.1923 г. и до днес е с активна гражданска позиция. Той е член на Литературен клуб „Стамен Панчев“ Ботевград. Като адвокат изнася многократно лекции във Военен клуб – Ботевград , на теми за управление на недвижимите имоти и данъчната политика.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Септември, 11:51

    Поздравления за Стефан Цацов и чудесната му, много искрена книга!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (229)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete