Неделя, 19 Май 2024, 05:18

Агнешкото за Великден върви от 9.99 до 13.99 лв за килограм в Ботегврад

9 Април 2015, 10:42
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2499 0


Цените на агнешкото месо преди Великден бележат леко повишение. Точно преди една седмица тe скочиха средно с 0,40 лв. Повишението достига до 1.00 лв, съобщават собствениците на магазините за месо в Ботевград. След проверка на balkanec.bg стана ясно, че в отделните търговски обекти цените са различни.
 
 В месарския магазин на фирма „Евротрейдинг” на общинския пазар агнешкото месо се продава за 14.30 лв/кг, а агнешкото бутче-13.50 лв/кг. Тук овчето месо може да се намери на 6,90 лв/кг, а овчия бут - 7.20 лв/кг.
 
В магазин „Племакс” (до железарията на ЕТ”Владимир Иванов”) плешката е 12.40 лв/кг, бута – 13.40 лв/кг, тънки черва-6.99лв/кг, агнешки глави – 2.99 лв/кг. И в двата търговски обекта месото е с български произход.
 
В търговската верига „Кауфланд” цяло охладено агне се продава за 12.99 лв/кг, предна плешка -13.99лв/кг и заден бут – 12.99лв/кг, агнешки котлети с подправки струват – 9.99 лв/кг

От фермите пък килограм живо месо се продава за 6.50 и 7.00 лв. Това съобщиха  Димитър Романов от „Агробизнес” с.Скравена и Маргарита Тодорова от "Агрокомплекс"Рашково.
 
Преди два дни инспектори на Комисията за защита на потребителите са извършвали проверки в Ботевград за изрядността на продаваното месо – отговаря ли на изискванията за срок на годност и произход. Нарушения не са констатирани. Проверките са обичайни и целогодишни, но в предстоящите дни те ще бъдат с акцент върху най-търсените за празника стоки – яйца, козунаци и агнешко месо.
 
От БАБХ призовават потребителите да пазаруват само от регламентирани търговски обекти, а в случай на нередности, да сигнализират на горещата линия на Агенцията по безопасност на храните на тел. 0700 122 99.
 
Как потребителите да разпознаят прясното агнешко месо:
Това е месо, което се съхранява чрез охлаждане, замразяване или бързо замразяване. Най-важното е потребителят да види задължителния печат, които е с овална форма и показва: името на страната, в която е заклано животното и от 1 април 2015 г. - мястото на отглеждането, регистрационен номер на предприятието и буквите ЕО.
Цветът, плътността и ароматът на месото варира според породата, методите на отглеждане и типа на храната, която е консумирало животното. Състоянието на костите, цветът на месото и мазнината позволяват да направите разлика между агнешко и овче месо. В основата на ставите по предните крака на агнетата все още имат хрущялна тъкан, докато тези на овцете са твърди и калцирани. Мазнината на овена/овцата е тъмно жълта, а на агнето - бяла към жълта. Полезно е да се знае, че костната маса в агнешкия бут е около 25% от теглото му. Освен това повърхността на месото трябва да е суха, без странични замърсявания. Агнешкото месо е с червено-розов цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Всеки потребител може да установи дали месото е замразявано или не - ако се натисне с пръст и вдлъбнатината остане за по-дълго, значи то е било замразено и после размразено.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete