Понеделник, 29 Април 2024, 03:15

Акад. Георги Марков и художникът Васил Горанов проведоха беседи с учениците от СОУ "Хр. Ясенов" и ОУ "Хр. Ботев" гр. Етрополе

15 Април 2015, 14:51
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2789 1


Акад.Георги Марков и художникът Васил Горанов проведоха беседи с учениците от СОУ"Хр.Ясенов" и ОУ"Хр.Ботев"гр. Етрополе на тема :"Поуките от историята".Събитието е част от конкурса "Родният край в мойте очи".Всеки ученик, присъствал на беседите,  получи тематична книжка с предговор от акад. Марков и 22 картини-репродукции на събития от историята на България, пресъздадени от Васил Горанов.
Двамата лектори са част от четиричленното жури, което ще оценява работите на учениците, участващи в конкурса, стартирал в началото на месец март. Конкурсът се провежда в рамките на програмата за корпоративна социална отговорност на Елаците-мед и Геотехмин „Култура и национална идентичност“ в партньорство със седем училища, разположени в населени места, в които дружествата развиват дейност. Учениците се състезават в няколко категории – рисунка или родословно дърво, съчинение или стихотворение. Те ще бъдат разделени в три възрастови групи – 1 и 2 клас, 3 и 4 клас и от 5 до 8 клас. Най-малките ще участват само с рисунка. Учениците от втората група ще се състезават по избор с рисунка, съчинение или стихотворение. Най-големите ще могат да избират между рисунка и родословно дърво, съчинение илистихотворение.
Според акад. Марков, който е един от вдъхновителите на конкурса „Националната история се гради и от краезнанието. Учениците ще се убедят, че живеем в една неделима общност, чието вековно съществуване се дължи на съвместните усилия и жертви. Те трябва да почувстват гордостта, че принадлежат към един народ, който е отстоял името, свободата и земята си, включително и чрез делата на земляци и предци.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: младен илиев 12 Юни, 13:21

    Мисията на акад.Марков и худ.Васил Горанов е "Паисиева и заслужава само адмирации. Браво на тях!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete