Четвъртък, 2 Май 2024, 19:56

„Ако не се реши проблемът с демографската криза в малките и средни общини, след 50 години ще има градове-държави, а останалото – само територия“ – Ивайло Симеонов, кмет на общ. Елин Пелин (ВИДЕО)

10 Март, 17:06
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 753 8


Демографията, образованието и здравеопазването са 3-те основни приоритета на община Елин Пелин, дефинирани от кмета Ивайло Симеонов, който бе преизбран и за член на Управителния съвет на НСОРБ.

„Въпреки че ние сме една от 5-те общини в България с положителен демографски прираст, смятам че най-големият ни проблем в дългосрочен план е демографията. Не е нито ВиК, нито транспортната инфраструктура, а демографската криза. За жалост, се оформят няколко областни града, които се развиват изключително добре, но цялата им периферия страда. Това установих при моята обиколка последните 2 месеца в цялата страна, а аз съм минал над 130 общини, физически.

В големия град инвестициите създават един постоянен дисбаланс и всички пътуват, за да работят там. Впоследствие трафикът намалява, защото хората си намират жилища в големия град, за да не пътуват. Това от своя страна означава закриване на 2-3 детски градини в периферията на тези големи общини. В Швейцария например, политиката е изцяло насочена към средните и малките общини, за да не се обезлюдят. Това за жалост у нас не се случва – има една централизация и глобализация и ако не се предприемат дългосрочни мерки, след 50-60 години ще се оформят градове-държави, а всичко останало ще бъде само територия.“

Това заяви в интервю за „Балканец“ кметът на община Елин Пелин – Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че ако политическите партии и формации не седнат на една маса и не създадат национална доктрина с хоризонт следващите 20-25 години, бъдещото ще бъде много тежко.

Относно мерките, които общини Елин Пелин прилага за насърчаване на раждаемостта, кметът посочи, че една от тях е финансовият стимул – 5 хил. лв. за всяко 3-то и следващо дете по критерий за качество на живот.

„Целта е да стимулираме семейства, които не само създават, но и отглеждат и възпитават адекватни участници в социума“, аргументира се Симеонов.

Цялото интервю с кмета на община Елин Пелин може да гледате тук:






Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (1) (1)
    1. добавен от: Анонимен 10 Март, 17:57

    Община Елин Пелин и тя намалява нищо ,че говори такива приказки кмето ,той говори така до следващото преброяване на населението. Чудно кака една община се увеличава ,като съставнитне и села и града намаляват. Увеличение имаше тъй ,като се направиха жилищни блокове във в.з Побит Камък се настаниха и регистрираха над 500 човека. Града Елин Пелин намалява и той. Това е истината.Ще излезнат резултатите за броя на населението на ЦСИ за 2023 година и ще лъсне истината. Иначе приказки големи...

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Март, 18:01

    Подел е една кампания всички регистрирани с настоящ адрес да станат с постоянен адрес.

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 10 Март, 19:42

      Естествено....приомите на една хитра лисица, вряла и кипяла яко в тези неща.....Иначе няма пореден мандат.

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Март, 19:43

    С такъв кмет, града се превърна в яко село.

  • Отговори (4) (3)
    4. добавен от: Анонимен 10 Март, 20:05

    Ние сме държава с затихващи функции, тъжно но истина.

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Март, 03:43

    Номера на стария тарикат. Ясно му е че неможе да промени нищо но се напъва да изпъкне като национално отговорен политик та да върти схемите и на държавно ниво

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: я питайте политиците 14 Март, 10:20

    по избори що народ "гласува" в селата-призраци

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete