Събота, 4 Май 2024, 10:55

Акушерката Василка Иванова: След първото ми израждане бях по-щастлива от майката на бебето

8 Януари 2021, 19:19
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 2467 1


Днес честваме Бабин ден - Денят на родилната помощ. Той се чества и по стар стил на 21-ви януари. Една е безспорно личността в Драгоман, която може да се нарече живата легенда на акушерството в града и това е Василка Иванова.

Балканец се свърза с нея на празника й. Ето какво сподели тя:
„Когато дойдох на работа в Драгоман бях само на 22 години. Дойдох по разпределение и никого не познавах. Две вечери спах в бившата здравната служба /сега на Федя хотелчето/.

След това си намерих квартира, при една леля Вера Американова. Стаята ми гледаше към улицата. Лесно ме намираха хората, чукнат на прозореца и аз скачах като войник.

Имаше един лекар от София – общопрактикуващ и когато приех една родилка той се заключи и ми каза: „Мен ме страх от млади и неопитни акушерки. Няма да водиш тук раждане”. А аз най-обичах да работя като стажантка в родилна зала.

Да видиш раждането на живота, това велико тайнство на природата!

Първата глътка въздух и благодарността на майката, сълзите на радост!

Но аз надъхана,млада отговорих на лекаря: „може да съм млада, но това не значи, че съм неопитна и изродих бебето. Имах разкошни санитарки баба Кана и Милка/Бог да ги прости/. Докторът излезе след като свърши всичко и ме попита дали съм го писала, че е присъствал на раждането. Плащаха 5 лева на лекаря, а на акушерката 4 лева за раждане”.

Леля Васа, както я знаят всички в града разказва още: „За първата ми родилка ме закараха на мотор. Беше втора бременност, второ раждане,изпратих съпруга и да вземе такси. Само я закарах до Здравната служба и тя роди едно много хубаво момиче. Аз бях по-щастлива от майката! Имаше много щастие,много напрежение и много радост”!



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Януари, 09:29

    Радвам се, че имам честта да я познавам!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete