Неделя, 5 Май 2024, 19:00

Алпинистите от Трудовец с презентация за експедициите до Аконкагуа в Исторически музей

27 Януари 2015, 22:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2492 8


Тримата алпинисти от Трудовец Христо Прокопиев, Павел Коцев и Асен Попов бяха гости на Исторически музей тази вечер от 18.00ч. При голям интерес от граждани на общината те направиха презентация на двете експедиции до Аконкагуа (Южна Америка) през 2013 и 2014 г. Събитието се състоя по инициатива на Исторически музей и туристическо дружество „Венеца” Ботевград. На него присъстваха кметът на с.Трудовец Веселин Драганов, бившият председател на туристическото дружество г-н Фампарски, поети от Литературен клуб „Стамен Панчев”, много приятели на алпинистите от Трудовец, Момчил Пенев - водач на местната скаутска организация и други.

Директорът на музея Тодорка Коцева приветства с добре дошли тримата гости и ги поздрави за смелостта и мъжеството, с които изкачиха най-високия връх в Андите. Тя даде думата на Добри Доцов - настоящ председател на туристическо дружество „Венеца”. Той поздрави Христо и Павел с „Добре дошли на българска земя” и не пропусна на отбележи, че според девиза на алпинистите „Там където има воля има и път, а вие доказахте, че сте верни на този девиз”, каза той на тримата заклети планинари.

Кметът на Трудовец Веселин Драганов изрази своята радост от делото на тримата.  „За мен е чест и удоволствие, че тази зала е пълна, с което показваме уважението си към тези момчета към техния подвиг, бих казал пореден, защото преди това имат още няколко такива. Вие сте едни истински мъже” каза Драганов. Той посочи, че независимо от спонсорите, тримата алпинисти са пожертвали много лични средства. „Вие пожертвахте и много време, изоставихте семействата си, за да покажете, че знамето на България, на ботевградска община и на Трудовец ще бъде набито и на този голям връх”,каза още кметът на Трудовец. Той каза голямо благодаря от името на жителите на селото и обеща, че винаги ще бъде до тях и ще ги подкрепя.

В следващите 60 минути Христо Прокопиев с помощта на мултимедийна презентация проследи етапите от провеждането на експедицията до Аконкагуа (6962). Тя е осъществена в рамките на 39 дни. Христо Прокопиев и Павел Коцев заминават за Южна Америка на 14 декември 2014 и се завръщат на 21 януари.

Най-напред Прокопиев запозна присъстващите с екипировката, която са използвали и с помощта на която са постигнали своя успех да изкачат шестхилядника. Той проследи с богат снимков материал пътя от Мендоса (световната столица на виното) до връх Аконкагуа. Разрешителното на двамата да влезнат в парк „Аконкагуа” е струвало по 900 долара По думите му изходния пункт към върха е на 3 400 м надморска височина. Алпинистът показа прочутия мост Пуенте дел Инка (Мостът на инките) и обясни, че в тази местност никъде няма асфалт, всичко са камъни и глина. Христо Прокопиев се спря и климатичните особености, като заяви, че климата тук е умерен, а животинският свят е представен от орли, кондори, зайци, лисици и патици. Обикновени туристи обаче се допускат до височина  2 950 на лагер Хорконес. От изходния пункт след 4 часа двамата с Павел са пристигнали в лагер 1. Тук вече се наблюдава лунен пейзаж (3 400м). По думите на Прокопиев на лагер 1 и базов лагер задължително се правят медицински прегледи и ако медицинските лица преценят могат да върнат някого от туристите и алпинистите. По този повод Христо заяви, че за разлика от миналата експедиция през 2013 г, когато двамата с Асен Попов са станали свидетели на 8 смъртни случаи , тази година такива не е имало. Единствено са видели хеликоптери, които са изнасяли хора с мозъчен или белодробен отток. Христо Прокопиев подчерта, че именно българи са покорили Аконкагуа от южния му склон. Важно условие при атаката на върха обаче е аклиматизацията на 5 000м. Той сподели, че нелека задача се оказало изкачването на предвърховата част - т.нар. Каналета, която е с наклон 45 градуса. След две денонощия без храна и вода двамата достигат един след друг на върха, неосъзнавайки, че са покорители на един не толкова лесен за изкачване шестхилядник. За щастие природата се оказа благосклонна тази година и те сбъднаха мечтата си. По време на презентацията Христо Прокопиев показа и видеоматериал от двете експедиции през 2013 и 2014 г. Той припомни екзотичните посещения с Асен до водопадите Игуасу (обединяващи 270 водопада)000, които са на границата между Аржентина и Чили.

След изкачването на връх Аконкагуа Христо Прокопиев и Павел Коцев посещават и Патагония.  Показани бяха снимки на най-голямото езеро в Аржентина - Аржентино, което е с дължина 160 км и ширина 30 км. Христо Прокопиев показа и една от целите им - върха Фриц Рой - един от най-трудните за изкачване световни върхове, където обаче все още българин не е стъпвал. Прокопиев заяви, че до там вече се подготвя българска експедиция от професионални алпинисти. Присъстващите имаха възможност да видят много красиви пейзажи от националния парк Лос Гласиерес, където има 300 ледника и вечнозалени гори. Именно тук Христо и Павел са стъпили на най-големия ледник в Аржентина - Перито Морено. Върху него двамата са направили 2 часа тракинг. В Буенос Айрес са посетили най-голямата катедрала на Аржентина и стадиона Бока Хунирос.
 
Накрая Христо Прокопиев и Павел Коцев благодариха на всички приятели, осигурили една трета от бюджета за експедицията. От публиката постъпиха въпроси дали биха написали книга. Христо заяви „Желание имаме, но нямаме талант”. Той веднага бе оборен, а директиърт на музея г-жа Коцева увери, че до един месец ще гостува племеница на известния алпинист Христо Проданов, която ще представи своя книга. Пейо Пеев, председател на ЛК”Ст.Панчев” в качеството си на фармацевтичен специалист  попита при аклиматизация, какви храни са ползвали алпинистите. Прокопиев обясни, че има такива специални, които се подлагат на топлинна обработка, но са много скъпи. „Не сме използвали допинг или някаква друга химия, затова сме горди, че със собствени сили успяхме да осъществим мечтата си”, каза в заключение Прокопиев. Накрая, един от приятелите на алпинистите - Йорданка от Трудовец заяви, че е благодарна на съдбата, че се е запознала с алпинистите и именно те са причината тя да заобича планината”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Януари, 09:28

    Аконкагуа (9692)??? 9692 метра, това си е доста високо май...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Януари, 09:43

    Браво, момчета! БЪЛГАРИ!!! Поклон!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Януари, 09:56

    6962метра е върхът
    :D :D :D

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Януари, 15:24

    Браво! Май има и нормални хора!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: dakata 29 Януари, 09:35

    Bravo ico I pavka veliki ste

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Януари, 17:18

    Alek si porka po studentski grad i mu e se pet

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 31 Януари, 16:44

    :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete