Събота, 27 Юли 2024, 05:35

Amorphis, Sólstafir и Lost Society пометоха стотици фенове в София

8 Ноември 2023, 16:12
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 281 1


В първата неделя на ноември, отново по покана на BGTSC, се сбъдна още една дългоочаквана вечер – концертът на Amorphis, Sólstafir и Lost Society. В абсолютно разпродаден концерт бяхме добре посрещнати в клуб Pirotska 5 Event center (бившото кино „Македония“) в почти стогодишната сграда на Македонския културен дом. Предварителната времева програма беше напълно спазена без отклонение.
В 19:10 часа стартирахме вечерта с финските младоци Lost Society. За съжаление от началното им траш минало днес не е останало почти нищо (под почти визирам само логото им). Днес те представляват някаква смеска от груув, нео-метъл, метълкор и алтърнатив и за съжаление - много поп. Явно и така си имат фен маса, и въпреки, че забиха енергичния си сет пред все още непълен капацитет на залата, си личеше позитивното отношение на феновете.
В 20:00 часа саундът придоби коренна промяна – на сцената са исландците Sólstafir. След почти тридесет години на сцена и тук забелязваме промяна от първите им албуми до днешните. Започнали като блек метъл, днес те ни представят странен пост-рок/пост-метъл. Визията им наподобява на някогашните Систърс ъф Мърси, Мишън и Фийлдс Ъф Дъ Нефилим, но звуково влияние от тях е трудно доловимо. Публиката пред сцената се сгъстява, което е право пропорционално на покачването на нивото на температурата. Sólstafir доказват, че са група, будеща интерес и си имат своите фенове, които за едночасовото им шоу подпомагат гръмогласно групата. Сценичното шоу и поведение на исландците е на ниво.
Точно в 21:30 сред пушилка, жега, пълен капацитет от тела, някои висящи от балконите в клуба, идва време и за хедлайнерите Amorphis. Това е девето идване на финландците, които вече повече от тридесет години трупат стаж по световните сцени. От дет/дуум метъл миналото им вече се усещат само бледи нюанси, главно по време на изпълнение на някои от старите им класики. Началото е дадено с “Northward”, първото парче във все още пресният им миналогодишен четиринадесети (!) пореден студиен албум “Halo”, през още едно ново „On The Dark Waters” (2022), следва яко раздвижване и куфеене с “Bad Blood” (2015). Като цяло бих казал: ХУБАВО Е! Разцепват с дългоочакваното от златните времена “Black Winter Day” от сплита им с детметълите Gorefest от 1995 година. През "Sky Is Mine” (2009), стигаме и до по-мелодичното "Amongst Stars" (2018), записано с гост вокалите на Anneke van Giersbergen от The Gathering, която за съжаление чухме само за запис. Брутално е поднесено и с доста епични моменти и “Seven Roads Come Together”. Последва представяне на бандата и лека заигравка с клaсики на учителите им - Slayer, разни блус стандарти, Deep Purple, Black Sabbath, AC/DC… След хита “House Of Sleep” (2006) и дълго интро, кошера се разбунтува – мощното “The Bee”, първото парче от албума им от 2018 „Queen Of Time“, което се оказва и последно в тазвечершния купон.
Точно по програма, и точно в 23:00 часа всичко приключва. И пак припомням – шоуто беше напълно разпродадено, благодарение на бандите, феновете и организатора.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Ноември, 11:18

    Обичам тежкия рок и съм посетил поне по един концерт, на ДОБРИТЕ групи, изнесени в 7-8 държави. За тия които напоително цитирате вече половин година, ще цитирам моя съсед и приятел от 32 години ,"Фънки". "Добре,че е България да влязът в клуб, иначе свирят по фермите, пред трийсетина отрепани от алкохол, които се търкалят в калта, като свинки". Нямам Вашия изтънчен вкус, но се радвам,че Ви влече.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete