Неделя, 19 Май 2024, 01:23

Ансамбъл "Ботевград" изви хоро в центъра на Брюксел

1 Май 2015, 19:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2265 3


От 23 до 26 април в европейската столица Брюксел за 9-ти път се проведе Международния фолклорен фестивал „Балкан трафик”. Участие в него взеха по един състав от всяка от балканските страни, а България се представляваше от танцов ансамбъл „Ботевград” с художествен ръководител Стоян Стоянов. То бе по покана на Министерството на културата, а освен него, финансова подкрепа оказа и община Ботевград.
 
Първата представителна изява на ансамбъла се осъществява още през 2002г. Оттогава танцьорите имат множество участия зад гърба си. Атракцията на тазгодишния „Балкан трафик” бе т.н. Голямо българско хоро, което се формира за трета година. То бе организирано под патронажа на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Хорото се изви на 25 април от 12:00ч. на централния площад „Гран плас” в белгийската столица. „Брюксел ежегодно се посещава от милиони туристи. Много хора, щом чуха музиката, се насъбраха около сцената още преди официалното представяне. Радваме се, че получихме бурни аплодисменти. Срещнахме и много българи, а радостта от срещите беше взаимна. Много приятно ни стана, че голяма част от сънародниците ни бяха облечени в народни носии и автентични костюми. Преживяването е страхотно”, разказва пред наш репортер Стоян Стоянов. Продължителността на българското хоро бе около 40-45 мин.
 
В кратка делова част, г-жа Кристалина Георгиева поднесе информация за традицията на хорото. На площада присъстваха официални гости, сред които кметът на Брюксел, зам.- министърът на културата на България Бони Петрунова, посланици, евродепутати. Ботевградчаните подариха на еврокомисаря плакет на община Ботевград, а през цялото време гордо развяваха флаговете на България и Ботевград.
 
Освен участието в Голямото българско хоро, ансамбъл „Ботевград” бе и погряваща група на концерт на Горан Брегович. Ботевградчани изнесоха самостоятелен концерт с оркестъра на сръбския изпълнител пред около 5-хилядна публика. „Хората ни приеха радостно и с гордост, танцуваха с настроение и много се забавляваха”, добавя ръководителят на танцьорите.
 
Стоян Стоянов не скри очарованието си от г-жа Кристалина Георгиева. „Тя е един прекрасен българин и човек, не само като политик  и специалист. Намери време да разговаря с всеки, беше земна и непринудена. Останах с много хубави впечатления”, споделя той.
Художественият ръководител изказа специални благодарности на Министерството на културата за отправената покана, на община Ботевград за оказаната помощ и на НЧ „Христо Ботев 1884”.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Май, 20:10

    Чудесно! Поздравления!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Май, 12:40


    Браво !!!!
    Но с вас са се понесли и много незаслужили ГРАЖДАНИ на нашия град, които само за публика стават, а другите , които са заслужавали останаха тук и нямаха възможност за изява!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Май, 20:52

    Браво ботевградчани. А ние в Правец забравихме какво е това турне. Блазя ви!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete