Събота, 4 Май 2024, 10:58

Ансамбъл "Ботевград" се завърна от 61-ви международен фестивал във Франция

18 Август 2016, 09:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2528 22


На 6 август Ансамбъл „Ботевград“ с хореограф Стоян Стоянов и талантливата певица от с. Врачеш Галя Дачева отпътуваха за Франция, за да участват в 61-ви международен "Фолклорен фестивал на Роерк“. Културното мероприятие се организира под егидата на CIOFF. CIOFF e международна организация на фолклорните фестивали.

От 6 до 14 август ботевградските самодейци пребиваваха в град Родез, район Аверон. Г-н Стоянов описва района като планински, а  местността - живописна. Фестивалът не е с конкурсен характер. Целта на събитието е да събере различни нации на едно място и всяка държава чрез своите танци да разкаже повече за своята култура, ценности, обичаи. Организаторите пък приели за по-интересно всяка самодейна група да представи не индивидуално града, от който идва, а самата държава.
Самодейните състави били настанени в Лицей – Монтьой. Стоян Стоянов обясни, че в дните на фестивала полицейското присъствие било засилено. Навсякъде обикаляли полицейски екипи и дори цивилни полицаи, които се грижили за сигурността на участниците.

Десет групи от България, Беларус, Канада, Индонезия, Грузия, Мексико, Тайван, Чехия, Турция, Украйна, както и три френски групи взеха участие във фестивала.

Откриването на мероприятието  се състоя на 7 август в град Родез под формата на парад на нациите. Всяка група под звуците на музиката, дефилира образува различни фигури и развява своя национален флаг.

Същият ден на официалното откриване започна гала концерт, където самодейните състави се представили пред многобройната публика.
Почти всеки ден местните самодейци имаха самостоятелни участия между 45 мин. и 1 ч. и 30 мин, като това време включва антракт  и самото откриване.  В определени дни имаха по 2 участия.

Програмата на ботевградските самодейци бе изключително сериозна и сложна. Освен обиколката на град Родез, който бе център на тяхното пребиваване, те посетиха и градовете Монтбазенс, Сент-Африк и Пон – дю – Салар. Всяко тяхно посещение в друг град бе съпътствано с представление. В някои от изброените градове ансамбълът имаше по 2 участия на различна сцена.

Освен в културни зали нашите самодейци танцуваха 1ч. в старчески дом в Монтабзенс, като целта на инициативата бе благотворителна. В същия град и същия ден, освен в старческия дом, нашите самодейци се представийа на вечерен концерт.

В Сент - Африк самодейците пък участваха самостоятелно. Импровизираната сцената бе на открито, пред старинен хотел в близост до общината.
 
На 14 август се състоя закриването на фестивала. Събитието се проведе на езеро в Пон-дю-Салар. Сцената отново бе на открито. Официалната част започна в 21ч. в спортна зала, която се намира в парк, който изключително спокоен и  хората използват като място за почивка.

В дните на фестивала ансамбълът представи богата хореография. Възпитаниците на Стоянов поднесоха танци от всички етнографски области. Традиционният Ботевградски танц, Шопски танц, Трънски танц, танц Лазарки, Варненски танц. Те пресъздадоха и традиционния обичай на ботевградска сватба и танца - Кукери. Представиха и тематичен танц „Клюкарки“, изобразяващ нравите на българите. Солистката Галя Дачева също се представи отлично със съпровод към танците и със самостоятелни изпълнения. От началото до края на фестивала безупречно се представиха и музикантите.

По време на престоя кметът на Родез организира коктейл, където фолклорните състави имаха възможност да си разменят символични подаръци. Всички получиха  медал, на който е изобразен логото на фестивала.

Стоян Стоянов разказа за прекрасните изживявания по време на пътуването. На път за Франция ансамбълът посети Венеция. Качили  се на кораб, хапнали са и са разгледали града. На връщане пък посетили Санремо, прекрасен град в Италия, където част от самодейците плажували,а други обиколили красивите малки улички.

Стоян Стоянов разказа и за града, в който бяха отседнали. По думите му, Родез е прекрасен планински град. При посещение на катедралата Нотер-дам дьо,намираща в центъра  на града, самодейците останали очаровани.
Фолклорният състав е минал по най-високия мост във Франция – мост Мийо (343м), който е с 50м. по-висок от Айфеловата кула и се намира в  южна Франция.

Стоян Стоянов е очарован от топлото посрещане. Той се гордее с представянето на неговите възпитаници.

Той смята, че участието на фолклорни състави във фестивали е от изключително значение.
„За мен е важно качеството и нивото на фестивала. Самодейците все пак трябва да имат някаква реализация на собствения си труд, който не се заплаща, а фестивалите и представленията им са техният стимул. Създават се контакти и незабравими мигове. Сближават се нациите и различните култури. За да те получиш покана за такъв фестивал е голям успех. Организаторите канят хора, за които са чули само положителни отзиви и такива които са натрупали опит и се отнасят професионално към самодейската дейност. За да участваш в такъв тип фестивал трябва да си подготвен. Важна е хореографията, защото, за да си на сцена близо  1час и 30 мин. трябва много опит, хъс и разнообразна хореография. Всичко се прави с наличието на танци, музика и песни“, добавя Стоян Стоянов.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Август, 11:01

    Натискахте ли на пиениеее?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Август, 11:28

    Че са пили - спор няма. Не става ясно само кой плаща. А цифрата е поне 50 000 евро...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Август, 11:31

    А ти си пълен педал дет пишеш за плащането...нещастник....пихме си но си носехме пиене наше...ясно ли ти е умреляк

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Август, 11:32

    До номер 1 ....сека вечер....и не бе убаво

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Август, 11:43

    №3, сигурно сте си носили и ваш автобус с безплатна нафта, и ваши палатки, в които сте спали, и ваш кораб, за да се повозите във Венеция и така нататИка?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 18 Август, 13:03

    Ясно е, че нямате представа и сте напълно ограничени.
    Цялата сума е 7500 лева, 3000 дава общината, 4500 си го плащаме ние от джоба , а храната и спането се подсигуряват от организаторите.
    Вие преди да коментирате , не в лошо да знаете истината...

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Август, 14:54

    Вместо са се гордеем с тези хора вие коментирате кой какво е платил как не ви е срам.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Август, 15:38

    №6 ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ МНОГО ЯСНО

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 18 Август, 15:40

    Няма с какво да се гордеете.Това не е Ансамбъл Ботевград ,а смесица от платежно способни момичета и момчета с изключение на някой баби и дядовци привърженици на Стаян,смесица от два състава от София и школа Ботевград.Много хора не са наясно какво се случва за съжаление.Това е човека ,който го насади Кирова и съсипа ,изгони можещите и кадърни танцьори на Представителен танцов състав Ботевград.Много е важно да се вземе в предвид ,защо беше изгонен от Етрополе,как спечели на "Надиграйме"..????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete