Неделя, 8 Септември 2024, 04:03

Архимандрит Никанор остава в БПЦ, Епископ Тихон също се обяви против избора на патриарх Даниил

1 Юли, 18:27
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1382 14


Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, подаде официална молба до новоизбрания патриарх Даниил за напускане на Българската православна църква (БПЦ). В последствие той съобщи във Facebook, че се опитал лично да предаде молбата си на патриарха, но тя не била приета. Днес сутринта, архимандрит Никанор и новоизбраният патриарх Даниил се срещнали в катедралата "Св. Александър Невски". По време на срещата Никанор се опитал да подаде молбата си за напускане на Българската православна църква, но патриархът го поканил да остане и предложил да разговарят по-късно. След този разговор архимандрит Никанор се съгласил да не напуска църквата. "Оставам," заяви Никанор пред БНТ, като подчерта, че решението му е резултат от предложението на патриарх Даниил за по-нататъшен диалог.
 

Архимандритът изрази публично недоволството си след избора на Видинския митрополит Даниил за патриарх, заявявайки, че не може да бъде в една епархия с него, тъй като Даниил е противник на Украйна и оспорва авторитета на Вселенския патриарх Вартоломей. В публикация във Facebook Никанор написа: "Като по учебник на КГБ! Патриарх Даниил Български да ви е честит! Моят патриарх от днес се казва Вартоломей. Утре си подавам заявлението, че напускам БПЦ!".

Архимандрит Никанор съобщи още, че планира да напусне Гигинския манастир и да се премести в монашеската република на Атон. Под негово управление манастирът се разви значително, благодарение и на подкрепата от централната власт и еврофондовете.

Тиверополският епископ Тихон изрази публично несъгласие с избора на Даниил за патриарх. В предаването "На фокус" по Нова телевизия, той заяви, че с новия патриарх ще бъде трудно да се комуникира. Епископът разкри, че една от причините за това е подкрепата на Даниил за Руската православна църква.

"Той е дотолкова достоен, доколкото е получил мнозинството от гласовете на избирателите си. След като е получил мнозинството, то той е патриарх на България. Но аз не съм си представял такъв патриарх", призна епископ Тихон. "Новият патриарх е решително на страната на Руската патриаршия. Той го пише. Изпрати на своите свещеници практическо послание, че те трябва да бъдат на страната на Русия. Силно се надявам да не стане някакво разделение вътре и в самия Синод. Толкова диаметрално противопоставане досега не е имало. Дано да има по-добри дни за Българската църква и повече поводи за обединение", призова той.

Изборът на Видинския митрополит Даниил за патриарх на Българската православна църква предизвика остри реакции сред духовенството. Архимандрит Никанор и епископ Тихон изразиха публично своето недоволство, като Никанор дори реши да напусне църквата. Тези събития подчертават сериозните вътрешни разногласия в БПЦ, които могат да доведат до бъдещи разделения и конфликти.



Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (10) (11)
    1. добавен от: Анонимен 1 Юли, 19:18

    Дядо Кикимор ърудно ще пус е папкането.

  • Отговори (4) (10)
    2. добавен от: Анонимен 1 Юли, 19:18

    *трудно *пусне

  • Отговори (12) (9)
    3. добавен от: Анонимен 1 Юли, 19:33

    Няма да пропусне лапачката този негодник!

  • Отговори (8) (9)
    4. добавен от: Анонимен 1 Юли, 22:24

    Ей ше се избиете за салама хаххахаха вашите светейшества, колко сте жалки

  • Отговори (6) (11)
    5. добавен от: Анонимен 2 Юли, 09:37

    Едно време турците колкото повече зверства са извършвали, толкова повече вярата на Българите е ставала по силна. Не са се сетили да вкарат ченгета от ДС в църквите за да отвращават православните Българи от Бог, както направиха "братушките". Който е тръгнал срещу Бог, винаги е губил.

  • Отговори (12) (12)
    6. добавен от: Анонимен 2 Юли, 09:40

    Нищо общо няма с Неофит, зъл поглед и изражение, като господарите му от Кремъл.

    • (13) (9)
      1. добавен от: Анонимен 2 Юли, 10:31

      Глупости! Изражението и облика му са като на свят, обикновен и вярващ свекеник.. сериозни и монашески! Достоен и с достоверна позиция отговаряща на каноните на църквата! Няма нищо общо с онези лицемерни алчници с роликсите и лимузините!

  • Отговори (10) (10)
    7. добавен от: Антоан 2 Юли, 10:15

    Най- мъдрият избор.
    БПЦ е майка на Руската ПЦ.
    В Украйна в този момент, рушат и опустошават православните храмове, продават иконите и с парите купуват оръжие..... Това защо не го коментирате?- не ви изнасям всяватесамо раздори и разделение. Срам за вас.

    • (9) (2)
      1. добавен от: Анонимен 2 Юли, 11:43

      Руснаците ли опустошават православните храмове в Украйна? Иначе няма никой да влезе в собствения си православен храм и да го опустоши? Това може само някой да си го помисли в лишената си от разум глава.

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (6) (7)
    10. добавен от: Анонимен 2 Юли, 13:38

    Къде ще иде, като е свикнал на тройна разкладка и мъжествено обслужване, ката ден.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete