Четвъртък, 2 Май 2024, 18:05

Бабин ден в с. Разлив

22 Януари 2014, 08:55
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2642 0


По традиция и тази година в с. Разлив хората се събраха на обща трапеза, за да отпразнуват Деня на родилната помощ, известен като Бабин ден. Празненството започна с пресъздаване на традиционното „измиване на  ръце”. Символична млада булка дойде на гости при бабата. Тя поливаше  вода на възрастната жена да си измие ръцете, като през това време я даряваше с дарове за здраве и дълголетие. При миенето бабата хвърляше вода нагоре и наричаше – „колко капки са във въздуха, толкова деца да се народят, толкова берекет и здраве”, подскачаше, та да „рипкат” децата, а след това избърсваше мокрите си ръце в полите на невестата – да са плодовити  и лесно да раждат. Бабата измиваше  и лицето на бебето, защото водата минала през бабините ръце е лековита.
Всички на празника бяха поздравени от певческата група към читалището. За празничното настроение допринесоха и самодейците при  НЧ „Заря 1895” гр. Правец.

Празникът продължи с кръшни хора, почерпка, много шеги и пожелания за здраве на всички баби, за техните деца и внуци, та даже и за правнуци.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete