Неделя, 3 Декември 2023, 22:36

България отбелязва 138 години от Съединението

6 Септември, 10:48
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 159 2


Днес се отбелязват 138 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите.

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот, и че свободата им е нещо харизано."

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Честването в Пловдив
В знак на съпричастност към пострадалите хора след наводненията по Южното Черноморие кметът на Община Пловдив Здравко Димитров отмени предвидената концертна програма, включително и на Античен театър Пловдив. Отменя се и тържествената заря и традиционния прием на кмета. По разпореждане на Здравко Димитров със средствата предвидени за него ще бъдат купени хранителни пакети за бедстващите.

В програмата по отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на България и празник на Пловдив остават следните официални прояви:

10 часа - Катедрален храм "Света Богородица", Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай
11.30 часа - Полагане на венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)
12 часа - Церемония по връчване на отличието "Почетен гражданин на град Пловдив" на Огнян Видев и Стоян Сърданов в Регионален исторически музей, зала Съединение.
19.45 часа -Представяне на изложбата "Дарителството има значение" в Регионален исторически музей, Зала Съединение. На празничния ден гражданите и гостите на Пловдив имат възможност да я разгледат от 9:00 до 14:00 часа със свободен вход.
20.30 часа - Вечерна проверка по повод 138-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив на Площад "Съединение"
След 14:00 часа достъпът до площад "Съединение" ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания.

Във вечерната проверка ще участва президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата му, като в 20.45 ще произнесе слово.

Празненствата в други градове

Премиерът Николай Денков ще поднесе венец и ще се включи в честването на 138-ата годишнина от Съединението пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. Тържествената церемония ще се проведе на бул. "В. Левски" № 81 в София от 11 часа. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Вокална формация "Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе проф. д.и.н. Веселин Янчев.

Честванията във Варна започват в 16 часа пред паметника на падналите чинове от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война, където ще се проведе официална церемония. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал. След приключването на церемонията е организирано шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на Княз Александър I Батенберг, където около 16.30 часа също ще се състои церемония по полагане на венци и цветя.

В 17 часа на пл. "Независимост" ще започне историческа възстановка на момента, в който Княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза ще влезе актьорът Симеон Лютаков, във възстановката специално участие ще вземе и оркестърът на ВМС, който ще свири традиционни маршове от този период. Представителният духов оркестър ще поведе публиката на второ шествие, след приключването на възстановката около 17:30 часа, от пл. "Независимост" до пл. "Антон Новак" - входа на Морската градина. Там от 18 часа започва празнично фолклорно веселие "Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението".

Честванията в празничния ден в Бургас ще започнат в 10.30 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг на България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. В 11 часа пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Обединена България. Ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност. Програмата трябваше да продължи с празничния концерт "И аз съм българин! И аз съм за Съединението!", който да се проведе на пл. "Тройката" от 11:30 часа, но той бе отменен заради наводненията в община Царево, съобщи кметът на града Димитър Николов.

В Панагюрище на площад "20-ти април" от 10.30 часа пред паметната плоча с благодарствен молебен и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 138-та годишнината от Съединението.

Община Асеновград чества празника като от 9 ч., в градинката срещу ЖП гара - Асеновград ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност, пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово ще изнесе Иван Дуков - директор на Исторически музей - Асеновград. В 9.45 на площад "Акад. Николай Хайтов" ще има тържествен ритуал по издигане на националното знаме на България, с участието на IV Артилерийски полк.

Община Разлог отбелязва 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с тържествена програма. Честванията ще започнат в 11 ч. на централен площад "Преображение" под съпровода на духов оркестър към Народно читалище "15 септември 1903-1909 г.", гр. Разлог. Слово по повод Съединението ще изнесе директорът на Исторически музей - Христина Манова, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

В 12 ч. Музей "Боженци" организира празничен концерт по случай деня на Съединението и 59 години от създаването на музейната институция. Ще участва фолклорен ансамбъл "Сивек"Източник: dnevnik.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Септември, 14:59

    Пир по време на чума,хората ги издави, съсипа им имущество, някой загинаха,а те ще празнуват. СРАМ,СРАМ,СРАМ.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Септември, 18:00

    Южното черноморие плаче,ние празнуваме,не сме народ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

отговори
Категорично да, само така може да се преборим с тези хора на пътя (124)
70% Complete
Да, но тестовете за наркотици дават много грешки и първо това трябва да се отстрани (51)
70% Complete
Не, по този начин само ще увеличим корупцията в МВР (36)
70% Complete
По-добре да взимат книжки за по-дълго и при неспазване – в затвора (31)
70% Complete
Всяко чудо за 3 дни, ще вземат някоя кола и после всичко ще застине (4)
70% Complete