Събота, 27 Април 2024, 12:04

България отива на поредните предсрочни избори!

28 Март, 13:34
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 180 0


България отива на предсрочни парламентарни избори! Това стана факт, след като "Има такъв народ" върна веднага папката с третия мандат на президента Румен Радев.

Представителите на ПГ на "Има такъв народ"“ - Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за получаването на третия мандат.

"Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в Конституцията. Радваме се, че 9-месечната агония приключва. Ние непрекъснато декларирахме, че трябва да се отива на избори", заяви Ивайло Вълчев и след като обяви, че ще задържи папката с мандата "само още няколко секунди" я върна веднага на Радев.

Така, след като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях, както и да се прецени, дали те ще се проведат заедно с изборите за европейски парламент в началото на юни.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Самият Радев посочи след връщането на мандата, че започва незабавни срещи с всички потенциални служебни премиери. Те ще продължат дори през уикенда.

Президентът декларира намеренията си за възможно най-бързо сформиране на служебно правителство, което да организира предстоящия предсрочен вот.

"Днес, утре, ако се наложи и в почивните дни ще провеждаме срещи. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите 10 дни, която включваше посещение на чужд президент и мои официални визити в чужбина", заяви Румен Радев.

Както е известно, преди ден "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) получи втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върна веднага неизпълнен. От коалицията ПП-ДБ призоваха изборите за български и европейски парламент да се проведат заедно, но държавният глава посочи, че вече е много късно за такава молба.

Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.



Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete