Понеделник, 6 Май 2024, 02:37

Българска делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

24 Април, 15:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 409 6


Това решение е взел Светият синод

Тази година българска делегация няма да пътува до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Причината - ескалацията на напрежението в Израел, съобщава НОВА.

Това решение взе Светият синод на заседанието си в понеделник, съобщи Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.

Традицията по пренасянето на Благодатния огън не беше спазена и през 2020 г. заради пандемията от COVID-19. Tогава на вярващите беше раздаден Благодатен огън, който е запазен от предходната година. През 2021 г. делегация пътува до Божи гроб, а през 2022 г. заради "неблагоприятни обстоятелства" пътуването отново беше отменено.

И до днес Христовото Възкресение се съпътства от чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден.

В Йерусалим, над мястото на Господния гроб, е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

Източник: nova.bg

Коментари (6)

  • Отговори (6) (3)
    1. добавен от: Анонимен 24 Април, 23:04

    Направо без думи, когато паднаха яко бомби в Украйна си завряха гъзовете там,само и само да ги видят, ама сега за Благодатния огън не можело,без думи, ами няма такава държава.

  • Отговори (5) (2)
    2. добавен от: Анонимен 25 Април, 06:21

    Това сме ние безбожници и боклуци, тия хора срам нямат.

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Анонимен 25 Април, 09:43

    Само оправдания, други държави не пропускат тази традиция. Никой няма да убие свещеници, които са част от официална делегация, защото ще стане дипломатически скандал. Мислят ни за глупаци. Отмениха ни и военния парад, уж защото се падал на Великден. Всичко, което обединява хората и им вдъхва вяра и гордост го изкореняват. Айде ще видим догодина и за военния парад и за огъня, дали ще ходят.

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 25 Април, 10:53

    Поредната излагация,пътуват си из цял свят и трошат пари, ама точно за това свещено нещо,не могат. Не сме държава, не сме хора,заслужаваме си съдбата. Мълчи и търпи народе овчи.

  • Отговори (1) (1)
    5. добавен от: Анонимен 25 Април, 12:30

    Падението и деградацията са пълни.

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Април, 16:16

    Голяма работа за благодатния огън, сигурно си има от миналата година. Израел изби за нула време толкова много хора в Газа!?Пишат, че са три пъти повече от убитите във военната операция в Украйна и Русия за две години там. На такива ли ГОСПОД БОГ ще даде благодатен огън? Много е съмнително.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete