Петък, 26 Април 2024, 03:25

Българска делегация от община Костинброд на официално посещение в гр. Салеми

15 Май 2022, 20:05
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 526 2


По покана на кмета на община Салеми, провинция Трапани, регион Сицилия, република Италия, г-н Доменико Венути на 4 май 2022 г. българска делегация от община Костинброд официално посети град Салеми.
На срещата от италианска страна присъстваха кметът на град Салеми - Доменико Венути, Калоджеро Анджело – зам.-кмет,
Леонардо Басконе- зам.-кмет, Вито Скализи зам. -кмет, Гасперина Гандолфо -зам.-кмет и членове на Общинския съвет на община Салеми, а нашата делегация се представляваше от д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет Костинброд , Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, Валя Иванова - секретар на община Костинброд, общински съветници и директори на дирекции в ОбА - Костинброд.
Българската делегация беше приета в кабинета на кмета на град Салеми и след поздравите за добре дошли, домакините и гостите заедно се отправиха към залата, в която заседава общинският съвет на Салеми.
Там бяха проведени работни срещи и разгледани различни въпроси и аспекти, отнасящи се до извънредното спиране на взаимните проекти, заради Ковид пандемията и решения за тяхното бъдещо продължаване. Приоритет в разговорите и особено внимание, и интерес от българска страна беше въпросът за системата за събиране на отпадъците в Салеми, предвид предстоящото изграждане на компостираща и сепарираща инсталация в община Костинброд.
Доменико Венути разказа за опита на Салеми след въвеждането на разделно събиране на боклука. Заместник-кметът, в чийто ресор е сметосъбирането, Калоджеро Анджело запозна българската делегация стъпка по стъпка с реализацията на проекта за разделно събиране на отпадъците в град Салеми.
За срещнатите трудности и тяхното преодоляване. Затова, че процента на разделно събиране на отпадъци за изминалата година е достигнал 77,41%. Община Салеми е на първо място за разделно събиране на отпадъците от населението в регона, в който се намира и на второ място сред 24 общини в провинция Трапани.
Тези данни са довели до признаване на успеха на общината, ръководена от кмета Доменико Венути.
Кметът на Салеми сподели:
“Заслугата е в това, че хората разбраха важното решение, което нашата администрация направи. В продължение на няколко години ние заложихме на устойчивостта на околната среда и постигнахме икономия в сферата на сметосъбирането. Въпреки неразбирането на част от гражданите, техният отпор и трудностите при намирането на инсталациите за пълно затваряне на цикъла, успяхме да постигнем отлични резултати, които са конкретно видими с намаляване на цената на услугата и подобряване на чистотата в общината. Но всичко това не е достатъчно, защото не можем да бъдем напълно доволни. Желанието ни е да бъдем поставени в позиция да можем допълнително да подобряваме тези проценти с помощта на регионално и държавно финансиране. Без подкрепа от държавата не бихме постигнали желаните резултати”.
С постановление на регионалното правителство бяха отпуснати по 5 милиона евро на добродетелните сицилиански общини по отношение на твърдите градски отпадъци, които през 2019 г. надхвърлиха 65 процента от разделното събиране на отпадъци.
„Това е допълнително потвърждение за правилния избор направен в началото на нашия административен път”, каза на срещата кметът на Салеми Доменико Венути.
“От самото начало решихме да се фокусираме върху разделното събиране на отпадъци и сега се докосваме до резултатите благодарение на добрите практики, прилагани от гражданите и синергията между администрацията и компанията извършваща услугата” - продължи Венути.
След срещата българската делегация посети “екологичния остров”, до който се извозват отделните отпадъци, като зам.-кметът Калоджеро Анджело обясни за всеки контейнер и начина на използването и събирането на отпадъците. Беше разяснена схемата на сметоизвозване на всеки тип отпадък кога и как се събира и в какво се преработва, за да се използва отново.
Ръководството на община Салеми адмирира пътя по който е поела община Костинброд и бъдещото изграждане на компостираща и сепарираща инсталация. От Салеми ще бъдат предоставени добри практики по разяснителни кампании и подготовка на населението в община Костинброд към подобряване на културата по- разделно събиране на отпадъци.
След приключване на работната среща, българската делегация посети “Палата на Музеите на град Салеми”, във връзка с вземането на идеи относно предстоящото стартиране на строителните дейности по преустройството на бившата “Баня” в град Костинброд, която ще се превърне в общински музей.
Българската делегация се запозна с историята на музея на сакралното изкуство и неговите сбирки, с артефактите на археологическия музеи, с музейната колекция на “Възраждането” и с музея на мафията намиращи се в сградата.
По време на обиколката г-жа Емилия Михайлова разказа на българската група вековната историята на град Салеми. По-късно делегацията бе приета в Музея на ритуалния хляб от неговия основател и директор г-н Гаспаре Камарата. Музеят е разделен на два сектора - единият е с ритуални хлябове от регион Сицилия, а другият с ритуални хлябове на град Салеми, посветени на много Светци, които са невероятно изящество на изкуството. В “Музея на хляба” да посрещнат делегацията от Костинброд, бяха дошли г-н Джузепе Пекорела - президент на “Про Локо” Салеми.
Про Локо, (от латински "pro loco", или "в полза на мястото"), е асоциация от доброволци, които работят за популяризиране и подобряване на своята територия и държава в контекста на многобройни и разнообразни сектори. Изключителната му цел е да популяризира Салеми във всичките му аспекти.
В “Музея на ритуалния хляб” присъстваха също така и местни жители и фолклорната група
”Хубавата Сицилия”, които бяха дошли и подготвили специален песенно-музикален поздрав за братската им българска община.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Zhitel 15 Май, 20:15

    на тия нещастъници от общината нема ли кой да им каже че стават смешни като ходат в сицилия и други бандитски региони само.
    да се скрият и да изчезват че са много корумпирани и нагли.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Пешко 18 Май, 15:29

    Санта Цицилия оле :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete