Неделя, 8 Септември 2024, 03:51

Български ученици с международен успех на голям технологичен форум в Германия

3 Юли, 14:43
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 798 1


Учениците от Технологично училище “Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет – София завоюваха трето място на Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г. Събитието, което се проведе в Мюнхен, е част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft и има за цел да стимулира иновациите в ключови сфери като опазване на живота в конфликти и контролиране на информационната среда.

Единадесетокласниците Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър Мечкаров, заедно със своите ментори Петър Кирков и Кирилка Ангелова, представиха проект за идентификация на противопехотни мини чрез използване на дронове и изкуствен интелект. Българският отбор беше единственият представител от България и се конкурира с участници от водещи университети и стартъпи в Европа.

Проектът на българските ученици включва модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация на карта чрез анализ на термалното изображение. След обстойно проучване и с помощта на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", отборът създаде набор от данни, с които тренира алгоритмите за компютърно зрение, използвани в проекта.

Целта на проекта е да направи идентификацията на противопехотни мини по-евтина и по-лесна, като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на обществото и икономиката след военни конфликти. Според Световната банка, разминирането на Украйна ще струва около 37 милиарда долара.

Модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура спечели трето място на хакатона. Преди българския отбор се нареждат проекти за „разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TdoA“ и „microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи“.

Хакатонът се проведе между 28 и 30 юни и събра представители от академията, публичния сектор, инвеститори и потребители на продукти с двойно и отбранително приложение. Събитието е подкрепено от фирми в областта на технологиите, роботиката, изкуствения интелект и аерокосмическата индустрия, както и от Министерството на отбраната на Украйна.

Учениците от Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София демонстрираха своя талант и иновативност, затвърждавайки репутацията на България като страна с обещаващи млади таланти в технологичната сфера. Проектът и участието им в хакатона бяха реализирани с помощта на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete