Петък, 3 Май 2024, 14:07

Белоградчишкият епископ Поликарп оглави литургията на Стефановден в Драгоман (ВИДЕО)

27 Декември 2023, 14:30
обновена на 28 Дек 2023
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 964 2


Над 3 часа продължи Архиерейската Света литургия по случай Стефановден - обявен за празник на община Драгоман, която се състоя в църквата "Св. Архидякон Стефан" в гр. Драгоман. Тя е съградена през 1943 г. и обновена през 2011г.

Белоградчишкият епископ Поликарп оглави днешната Света литургия, в съслужение с архимадрит Василий - протосингел на Софийска Света митрополия, духовния надзорник на Софийска епархия - архимандрит Евтимий, архиерейският наместник на Годечка духовна околия /в която се числи и Драгоман/ - архимандрит Януарий, предстоятеля на храма-домакин - свещеник Асен Асенов, Йеромонах Макарий - игумен на Неделишкия манастир.

Молитвено участие в богослужбата взеха и Ангел Младенов - секретар на Софийска Света митрополия, , митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп. 

След края на службата, епископ Поликарп се обърна към вярващите в храма с думите:

"Вярата без дела и без примери е мъртва. За това е необходимо всеки един от нас, по примера Св. Стефан да се утвърждава в своя живот като добър пример за тези, които са около него ; особено онези, които се кичим с печата на вярата, сме задължени във всичко, пред всички, пред всеки  да бъдем пример, който да насърчава другите към подражание във вярата, надеждата, любовта, доброчестината и взаимната любов и братолюбие.

Позволете ми, в днешния тържествен ден, когато сме все още в радостта на Рождество Христово - празник, който така тържествено отбелязва цялата вселена, почитайки днес паметта на Свети Стефан - да бъдем венец, украшение на нашата църква - всеки по своему."

Драгоманският храм бе огласен от великолепните песнопения на Църковния хор към Софийска Света митрополия, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

На службата присъстваха кметът на община Драгоман - Андрей Иванов, зам.-кметовете - Емилия Милушева и Лидия Банкова, председателят на ОбС Драгоман - Моника Георгиева, генерал Петър Терзобалиев - директор на РДГП-Драгоман /Регионална дирекция "Гранична полиция"/ и много миряни от община Драгоман. Всички те получиха икони, изобразяващи Рождество Христово с личния подпис и благослов на Българския патриарх и Софийски митрополит - Неофит.

Както всяка година на Стефановден, така и тази, община Драгоман бе осигурила вкусен курбан и питка за всички миряни.







Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Стефка Варадинова 29 Декември, 14:32

    Смело мога да кажа, че това е най-хубавата празнична и тържествена литургия, на която съм присъствала и ще отида през следващите години!
    Добре би било да се дава гласност на такива мероприятия.
    Да не пропусна да благодаря на всички общинари за организацията и специално на г- жа Лидия Банкова, зам.-кмет, която ни дари с много внимание!
    Курбанът за здраве, който беше раздаден, беше много вкусен!
    Да посетим и Чепън планина, която е в непосредствена близост до гр.Драгоман!

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: И. С. 29 Декември, 17:51

    Да са живи и здрави имениците! Да са живи и здрави всички хора! Нека има такива светли дни, нека хората се събират и празнуват. Другата година ще го посетим и ние.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete