Събота, 18 Май 2024, 23:34

Без кметове от селата на общественото обсъждане на Бюджет 2016. Единствен Бончовски постави искания.

19 Януари 2016, 12:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3126 30


По време на общественото обсъждане на проекта за Бюджет 2016 постъпиха редица предложения от граждани и присъстващи общински съветници от ГЕРБ и ГДБОП. От кметовете на кметства присъства единствено кметът на с. Врачеш Марин Бончовски. Предложенията бяха записани те ще бъдат внесени за обсъждане на заседание на Общински съвет, което ще се проведе на 26 януари.
 
Борис Дренов даде 3 предложения за допълнения към проекта за бюджет. Първото от тях бе Общината да дотира денонощна аптека. Според Дренов такава може да бъде съществуващата в МБАЛ-Ботевград. На второ място той предложи Общината също да дотира училищното хранене. „След като имаше идея да има диференцираност в подпомагането на таксите за детски градини, това което ще се спести да се пренасочи към училищното хранене.Просто ще се пренасочат пари от едно място в друго”, заяви Дренов. Като друга възможност за финансиране на предложението му е да се прецезират съществуващите поръчки за кетъринг и туроператорски услуги. Училищното хранене да бъде диференцирано в зависимост от  доходите на родителите. На трето място Дренов предложи  да се инициира създаването на група, в която да  вземе участие местния бизнес за участие в изготвянето на проекти на Община Ботевград. По този въпрос кметът Иван Гавалюгов заяви, че действително такава група ще бъде създадена и вече се водят разговори с консултант. Освен това кметът съобщи, че до края на зимата вече ще има и изнесена приемна на „Геодезия и кадастър”в Община Ботевград.
 
Борис Дренов отправи въпрос, на какво се дължи 12%-то увеличение на заплатите по трудови договори в общината- около 800 хил.лв. Свързано ли е това със намерението за създаване на ново звено „Обществена сигурност”.
 
Началникът на отдел „Финанси” в Общината Ирина Григорова обясни, че тъй като в единните разходни стандарти, които формират т.нар. делегирана държавна дейност в училищата има допълващ стандарт за подпомагане на храненето на 1 897 деца от 1 до 4 клас на територията на Ботевград – по 72 лева за всяко дете за годината. На училищата ще се преведат 136 584 лева, обясни Григорова. „Това е ангажимент на държавата. Ако Общината прецени да субсидира, това вече ще реши Общински съвет”, каза още финансовият началник.
 
„По отношение на 12%-то увеличение  няма заложено увеличение на заплатите на общинската администрация”, заяви Григорова. По думите й към работата на Общината са включени общообразователни училища, детски градини, и за първи път двата центрове, които влизат в структурата на делегираните от държавата дейности. „Има увеличение на единния разходен стандарт във функция „Образование”, което от своя страна води до по-високи заплати на педагогическия персонал. Затова е това увеличение”, обясни Григорова.
 
Борис Дренов отправи въпрос към зам. кмета Цветелин Цветков, отговарящ в ресор „Благоустройство, строителство, транспорт, обществен реди сигурност”. Той попита по какъв критерии ще бъдат асфалтирани улиците във в.з. Зелин. По думите му 4 улици никога не са асфалтирани, а живеещите хора там си плащат данъците.в отговор  Цветков заяви, че ще бъде определена комисия, която ще направи оглед,з а да се прецени къде има необходимост, за да се използват рационално средствата.
На следващо място Дренов попита защо за ОДЗ „Иглика” са предвидени в проекта за бюджет два пъти и половина средства, отколкото за детска ясла „Здравец”. Ирина Григорова обясни, че към ОДЗ „Иглика” се води детска ясла на ул. „Матей Цветков”.
 

Володя Казаков напомни на общинското ръководство , че централната улица „Гурко” има нужда от спешен ремонт. Кметът Гавалюгов се съгласи, но посочи, че не само тя трябва да се ремонтира.  Освен това Казаков даде предложение да се направи Костница в Гурково, където има два черепа на Ботеви четници. Такова предложение той бил правил още през 2006 г. По думите му необходимите средства по изграждането й ще възлезат на 30 хил.лв Председателят на СБХ в Ботевград помоли за съдействие  за участие при организирането на пленер, което се прави 4 пъти в годината. Бюджетът на мероприятието е 6 хил.лв, но молбата на Казаков е Общината да помогне с каквото може. Останалите средства щели да се търсят от спонсори.
 
Кметът на Врачеш Марин Бончовски, който бе единствен присъстващ кмет от селата заяви, че Бюджет 2016 е реалистичен. Той изрази мнение, че има идеи за инвестиции в читалището и църквата и попита може ли да се надява на някакви средства за тези обекти. За село Врачеш, той заяви, че са малко предвидените средства в Бюджет 2016.
 
Средствата за Народно читалище „Хр. Ботев” Ботевград за 2016 г са държавната субсидия от Министерство на културата и нито лев не е предвиден от Общината, заяви Петранка Цекова, счетоводител в читалището. Тя попита има ли възможностите и Община Ботевград да помогне със средства, тъй като само 1 000 лв на месец е сметката за отопление на читалищната библиотека „Иван Вазов”. Иван Гавалюгов заяви, че откакто е общински съветник не си спомня на читалището да са отпускани средства за издръжка, освен отпуснатите за Духовия оркестър 240 хил.лв. „Ако този разход, който го давате за заплата на председателя, го пренасочите, може да се справите”, каза кметът. Той заяви, че  читалището е включено в Програмата за енергийна ефективност в отговор на изказването на Цекова, че е наложителна подмяна на дограмата в читалищната сграда.
 
Марияна Босовска, досегашен общински съветник от БСП в мандат 2011-2015, изрази задоволство, че  след 4 години детската градина във Врачеш ще бъде ремонтирана. Тя отправи предложение до кмета, ако е възможно да бъде завишена сумата за благоустройство на центъра на селото и ремонт на тротоарите на главната улица „Трети март”.
 
Общинският съветник от ГЕРБ Филип Филипов даде предложение да бъде завишена сумата за социални услуги на Община Ботевград от 10 хил.лв на 30 хил.лв. в перото за инцидентно възникнали нужди на граждани. Другото му предложение бе в рамките на 5 хил.лв да е направи необходимото по изграждане на наклони на тротоарите в помощ на инвалидите с колички. Относно привеждането на детските площадки във вид съобразно Наредба 1 Филипов изрази мнение, че предвидените 100 хил.лв няма да стигнат и е необходимо да се търсят още средства.
 
Главният библиотекар Людмила Чудомирова зави, че от Библиотеката също са имали желание да бъдат включени в Програмата за енергийна ефективност. Зам. кметът Цветелин Цветков заяви,ч е ще се търсят възможности.
 
Маруся Дикова попита защо звено „Зелено училище” се плаща скъпо от родителите, а в същото време през лятото се почива на Черноморието безплатно. В залата се чуха мнения средствата за летен отдих на деца и млади семейства изобщо да отпадне, като средствата да отидат за други по-неотложни сфери.
 
Общинският съветник Еленко Иванов от ГЕРБ отправи запитване, защо заемът от 3,5 млн.лв , който бе гласуван през декември 2015 г за довършване проекта на ГПСОВ не е включен в Бюджет 2016.
 
Ирина Григорова заяви, че общинският дълг от 3 650 992 лв. не се вижда в Бюджета поради това , че Община Ботевград води съдебни дела за наложената финансова корекция. Намеренията за поемане на нов дълг, който е неразделна част от годишния отчет, който ще се внесе за разглеждане в ОбС са описани подробно в Докладна записка. Григорова заяви, че няма как Общината със собствени средства да покрива общинския дълг. Ако и този заем не бъде погасен, Общината ще предприеме процедура по сключване на договор за нов заем, каза още Григорова.
 
Еленко Иванов попита още, защо за Врачеш са предвидени средства за благоустрояване в размер на 50 хил.лв, а за Трудовец не са заложени. Кметът Иван Гавалюгов отговори, че от държавна целева субсидия в размер на 100 хил.лв. са предвидени за Трудовец, както и от собствени приходи на Общината, които са в размер на 50 хил.лв. За Врачеш е същото разпределение. „Средствата за Трудовец са малко изкуствено надути, заради проекта за довеждащия колектор от ГПСОВ и 400 хил.лв, които са предвидени за ремонт на детската градина. Разпределението на средствата за двете най-големи села обаче сме го направили по равно”, обясни Гавалюгов. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (30)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Януари, 13:44

    А Трудовчанския Кмет на банкет ли е бил?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Януари, 14:12

    Бил не бил, трудовец взима най-много.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Януари, 14:20

    Марин Бончовски е фурнаджийска лопата, но му прави чест, че се е вдигнал и е отишъл да си направи устата за повече пари. А другите "кметове" къде са?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Януари, 15:02

    Другите още са зависими от Тулата, страх лозе пази :D

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Януари, 15:15

    Трудовчанския кмет както и вчера всички видяхме колко му пука за трудовчани. #2 с кое взима най-много като махнеш безмисления колектор и ремонта на детската градина, което въобще не е сигурно остават стотинки.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: , 19 Януари, 15:22

    Браво на Бончовски, че открито показва, че не е зависим от тульо и не изпълнява заповедите му за шантаж на младата власт. Дано скоро и останалите прогледнат и започнат да помагат активно в управлението на общината, вместо да пречат !

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Януари, 15:52

    А къде са Кметските намесници,малките села нямат ли нуждз от средства

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Януари, 16:08

    Никой не е уведомил кметовете и кметските наместници за това обществено обсъждане.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Януари, 16:39

    Отдавна се знаеше,че ще има обсъждане ама как да разберат управниците на селата като са се прости и неграмотни. Коѝ ли ползва компютър от тях.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 19 Януари, 16:51

    Това обсъждане беше обявено. Ние обикновените граждани как знаем.Явно те от нищо не се интересуват.Заплатите нали са им сигурни.
    Защо не им се търси отговорност на всички, които не присъстват на мероприятията?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete