Четвъртък, 28 Март 2024, 20:19

БФБаскетбол се готви да поднови шампионата в началото на юни с публика

4 Април 2020, 22:35
(0) (2)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2068 10


Всеки клуб от Националната баскетболна лига (НБЛ) трябва да предостави декларация в срок до 13 април пред БФБаскетбол със становище дали би продължил участието си в първенството.

Във връзка с гласуваното от Народното събрание продължаване на извънредното положение в страната до 13 май, президентът на федерацията Георги Глушков предложи с официално писмо до всички участници в НБЛ първенството да се поднови с начало на тренировъчен процес на 15 май и мачове пред публика от 5 юни.

"В тази връзка бихме искали да уточним, че не предвиждаме да има изпадащи отбори от НБЛ при обявяване на края на настоящия сезон и с оглед на форсмажорните обстоятелства, довели до прекъсването на първенството на лигата, наказания на отказалите да продължат клубове няма да бъдат налагани", пише още Глушков в обръщението си до клубовете.

Според предложението всички клубове от НБЛ, желаещи да продължат участието си в първенството, са длъжни да предоставят пред БФБаскетбол индивидуални и собственоръчно подписани декларации от минимум 10 свои състезатели (вкл. и чужденци), с които те удостоверяват желанието си да доиграят прекъснатия към момента шампионат с настоящите си отбори в срок до 15 юли 2020 г. Декларация, че всички декларации, с които баскетболистите удостоверяват желанието си да продължат участие в първенството до 15 юли, са автентични и не са манипулирани, трябва да подпише и председателят на всеки клуб.

Администрацията на федерацията вече предприе своевременни действия за изясняване на възможността отборите от НБЛ да започнат тренировъчен процес от 15 май 2020 и продължаване на първенството от 5 юни с присъствието на публика. Изпратени са запитвания до председателя на Оперативния щаб за COVID-19 генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и до министъра на спорта Красен Кралев.

От БФБаскетбол отправиха запитване и до министъра на външните работи Екатерина Захариева и до посланика на САЩ у нас Нейно превъзходителство Херо Мустафа за изясняване на възможността американските състезатели, играещи в НБЛ, да получат разрешение да напуснат територията на страната си и да се завърнат в Република България, за да изпълнят трудово-правните си взаимоотношения с българските си клубове.

"Ръководството на БФБаскетбол счита, че решението относно прекратяването или продължаването на първенството на НБЛ е от изключителна важност за българския баскетбол и затова искаме то да бъде взето въз основата на безспорни аргументи, а не на неясни хипотези, развивани от позицията на клубни интереси. В тази връзка бихме искали да Ви информираме, че БФБаскетбол събира актуална информация за всички прекратени първенства в Европа и решенията на националните федерации и лиги относно определянето на шампион и участници в европейските клубни турнири. Разчитаме на Вашето съдействие", казва още Глушков обръщението си към председателите на 10-е клуба в елитното първенство.

Източник: sportal.bg

Коментари (10)

  • Отговори (14) (2)
    1. добавен от: Анонимен 5 Април, 00:00

    Послушков , олигарха ли така ти нареди. За смях си станал. Ще подновиш но на куково лято.

  • Отговори (16) (2)
    2. добавен от: Анонимен 5 Април, 00:21

    Целта им е,Балкан и Рилски да декларират ,че не желаят да продължат.В този случай без да играят обявяват Лукойл за шампион,а Берое за 2-ри. Тити сън не го хваща,докато не намери начин да стане шампион и няма значение каква ще е цената.

  • Отговори (15) (2)
    3. добавен от: Анонимен 5 Април, 07:19

    Глушков в момента е за затвора. Да говориш за мачове с публика, по време на пандемия

  • Отговори (11) (3)
    4. добавен от: Ген. Мутафчийски 5 Април, 09:44

    БФБаскетбол НЕ СЕ готви да поднови нищо!

  • Отговори (6) (1)
    5. добавен от: Анонимен 5 Април, 13:52

    Всеки нормално мислещ човек разбира как Глушков се страхува да вземе най-логичното реш ение!И защо?Всички вора на този въпрос!добре знаем отго

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Април, 13:54

    Моля да ме извините за горното разместване!Деца

  • Отговори (6) (2)
    7. добавен от: Анонимен 5 Април, 16:35

    Кой е този Тити,този за който Валентин разправяше ,че не става чеп за зеле ли?

  • Отговори (0) (1)
    8. добавен от: Анонимен 6 Април, 16:51

    Каква е гаранцията, че извънредното положение няма да бъде пак удължено или ще чакаме ако трябва и чак зимата но да се случи това което иска ТИТИ,смях!

  • Отговори (3) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Април, 20:08

    Разбирам желанието ви "Балкан" да е шампион, но прекратяването би имало куп съдебни разправии. Четох един немски сайт/за футбола/ и се шашнах. То всеки играч при сключване на договора има куп клаузи. Ще получи "тези пари", но ако изиграе определен брой мачове, ако отбора се класира на определено място, ако вкара определен брой голове...и т.н. При едно прекъсване ще има куп дела. Вероятно и в нашите договори има такива клаузи, които ще породят съдебни спорове. А пропуснах и най-важното...Спонсорите също са поставили условия за изпълнение, за да плащат.

  • Отговори (1) (0)
    10. добавен от: Анонимен 6 Април, 21:24

    Вие сте чели истински професионални договори, при нас вБФБ нещата не се правят така за да може да си ги правим както искаме.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete