Понеделник, 29 Април 2024, 10:54

Бисер Троянов: В деня за размисъл 26 януари агитацията е недопустима

26 Януари 2013, 10:00
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1395 2


Говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Троянов, как ще протече денят на националния референдум?
Бисер Троянов: Гласуването на националния референдум е насрочено за 27 януари 2013 година, започва от 6:00 часа сутринта и продължава до 19:00 часа. Всеки български гражданин с избирателни права, който желае да упражни правото си на вот, може да стори това в секцията си по негов постоянен адрес, като се легитимира със своята валидна лична карта пред секционната избирателна комисия. За лица, родени преди 31 декември 1931 година, легитимирането може да стане и с личните зелени паспорти. Не е допустимо гласоподавателят да се легитимира с други български документи, с изключение на лична карта. След като предостави своята лична карта, от секционната избирателна комисия гласоподавателят получава бюлетина и плик и с тях влиза в кабината за гласуване, където отразява със син химикал знака “хикс” в едно от избраните от него квадратчета. Те са с отговори “да” и “не” по поставения въпрос за референдум: “Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”. Единствено знак “хикс”, написан със син химикал, е допустим при изразяването на волята на гласоподавателя. В кабината за гласуване ще бъде поставено и специално табло, което да указва този знак. След като отрази своя вот, гласоподавателят поставя бюлетина в плика, излиза от кабината за гласуване и пуска плика в прозрачната изборна урна. Подписва се в избирателния списък и взема своя документ за самоличност.
Всички граждани, които са си изгубили свои лични карти, или тя е открадна, унищожена, повредена или с изтекъл срок на валидност, да се съобразят с това обстоятелство и първо да посетят съответните управления на полицията и да подадат заявление за нова лична карта, а оттам за целите на референдума и гласуването, ще получат служебна бележка, с която да се легитимират само пред секционната избирателна комисия.
Валидна е единствено бюлетина, в която е отразен знак “хикс” в едно от двете квадратчета. Недействителна е бюлетината, която не е попълнена, която е зачертана изцяло, в която е отразен знак, различен от знака “хикс”, или знакът “хикс” е различен от синия, както и когато в бюлетина са отразени други знаци и символи и ако в плика се намират други предмети.

Фокус: Ако личната карта е с различен постоянен адрес от мястото, където живее лицето, какво може да се направи в този случай?
Бисер Троянов: Възможностите са изключително малко. Избирателните списъци са съставени по постоянен адрес. Всяко едно лице е включено в един избирателен списък, което е гаранция, то да не упражни повече отведнъж правото си на вот. Има изключения, при които може да упражни правото на глас на място, различно от постоянния си адрес, ако гражданинът е съобразил и до 12 януари, подал заявление, че ще гласува по настоящ адрес пред общинската администрация. Второто изключение е за лицата, които са ангажирани, като наблюдатели. Те могат да бъдат снабдени с удостоверения за гласуване на друго място, което отново беше обвързано с конкретен срок до 12 януари 2013 година. Всички ученици и студенти, които се обучават в редовна форма в съответното населено място, което е различно от техния постоянен адрес, могат да упражнят правото си на вот в секция в близост до учебното си заведение в същото населено място, като предоставят надлежно заверена за съответния семестър или година студентска или ученическа книжка, попълват декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Тази декларация те ще получат от секционната избирателна комисия, но могат и предварително да я попълнят, като я извадят от сайта на Централната избирателна комисия, но я подпишат пред Секционната избирателна комисия. Друго изключение е за лица, които са с увреждания на опорно-двигателния апарат. Те също могат да гласуват в произволно избрана от тях секция, като попълват декларация по конкретен образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.
Фокус: В колко часа затварят изборните секции?
Бисер Троянов: Секционни помещения затварят в 19:00 часа, ако все още има негласували избиратели, председателят на комисията заедно с техните документи за самоличност, ги допуска да гласуват след 19:00 часа. След като се приключи с гласуването, се затваря секционното помещение, и се пристъпва към отчитането на изборните резултати.

Фокус: Събота е обявена за ден за размисъл?
Бисер Троянов: Да, 26 януари е денят за размисъл. В този ден е недопустима агитация по въпроса от референдума, разпространяването на нови агитационни материали, унищожаването на такива, поставени в съответствие със законовите изисквания и на места, определени от кмета на съответната община. Недопустимо е използването на общински държавен транспорт за агитация, както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в самия ден за размисъл. До приключване на гласуването на 27 януари, не е възможно да бъдат оставени агитационни материали, разпространени на разстояние не по-малко от 50 метра от секциите, в които ще се гласува.

Фокус: Как стои въпросът със социологическите проучвания? От кога се забранява да се представят данни тях?
Бисер Троянов: Социологически проучвания могат да извършват 4 социологически агенции, които са получили разрешение от Централната избирателна комисия. Резултатите, които те наброяват и установяват, могат да бъдат оповестявани след 19:00 часа на 27 януари 2013 година.
Избирателите могат да проверят адреса, къде се намира тяхната секция, в която ще гласува, на интернет страницата на съответната община, на територията на секцията, където се разместват избирателните списъци и включените в тях лица. Може да се посети сайта на Главна дирекция ГРАО, където справката се извършва по ЕГН или по адрес на местоживеене. А може да се изпрати и смс на телефон 8429, който е единен за трите мобилни оператори, а също така и на стационарен телефон 0 800 14 726, който е безплатен на територията на цялата страна.

Източник: Агенция Фокус

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Януари, 15:17

    Ама още ли си говорител на ЦИК бе Бисерчо,нали баба ти ,Елена Митова,вече я изхвърлиха от ВСС,където мислеше ,че е пожизнено?Ами какво яде женицата сега,лук като онази женица от Сопот?Ле,ле,колко мъка има по света...........

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Януари, 16:53

    :roll: :lol: :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete