Петък, 3 Май 2024, 06:46

Битката за Освобождението на Етрополе "оживя" пред погледите на днешните му жители

23 Ноември 2014, 14:38
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3387 18


Историческата възстановка за Освобождението на гр. Етрополе за втора поредна година се разигра пред погледите на днешните му жители.В местността "Равнището" бяха пресъздадени основни моменти от битката, което накара присъстващите да се възхитят на актьорското превъплъщение от страна на участниците от НД "Традиция" и от редица регионални такива. Автентичните костюми, завладяващите сцени и силата на историческите факти карат човек да забрави за ежедневието и да стане част от онези велики моменти в българската история. Всеки детайл, от днешното събитие, изисква голяма концентрация, което е доказателство за вложените усилия, време и емоции, благодарение на които тази възстановка има особено силен заряд.

Голяма е ролята на всички, които помогнаха това уникално събитие да стане реалност, като освен гостуващите регионални клонове, важно място имат и участниците от Детска секция ”Млад родолюбец” - гр. Етрополе, Театрална трупа ”Михаил Пенчев” - към НЧ ”Тодор Пеев-1871”, Женска вокална група ”Димана” към НЧ ”Тодор Пеев-1871”, Танцов ансамбъл ”Балканска младост”. Основни организатори на историческата сцена са Община Етрополе, РК "Традиция" гр. Етрополе и Исторически музей - гр. Етрополе.

Източник: balkanec.bg

Коментари (18)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 14:52

    taq godina be6e po-dobre ot minalata. bravo be6e mnogo dobre

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 18:38

    Много малко присъстващи от страна на населението на Етрополе. Неуважение към многобройните участници.
    Не знам дали етрополци заслужават тази възстановка?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: анонимен 23 Ноември, 18:41

    много добре се беше облякал кмета все едно ще ходи на северния полюс

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 18:58

    Венета я нямаше да го посъветва,защо ли ? Сигурно не е искала да се цапа лъскавите си ботуши....

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 19:00

    2 Защото не беше задължително присъствието на служители на Общината , а за утре е задължително да бъдат на Пречиствателната

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 19:08

    Възстановката, както и миналата година е много хубава. Не знам кой е написал статията, но аФтентичните костюми, както и актьорското превъплАщение, заедно с орязването на последните снимки, ми идва в повече. Нямаш право на правописни грешки, АВТОРЕ !

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:25

    Браво, АВТОРЕ ! Щом на статия от 2 - 3 реда не можеш да си откриеш правописните грешки и чакаш читателите да ти ги покажат, аферим. Но нямаш достойнството да понесеш критика.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 05:16

    "Браво", АВТОРЕ ! За 2 - 3 реда статия допускаш правописни грешки и чакаш читателите да те поправят. За трети път ми триеш коментара, защото нямаш достойнството да понесеш критика.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 06:27

    Махнете си секцията етрополе, новините не си заслужават четенето, нищо не пише в тях. Само перефразирате другите два сайта. Засрамете се!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 13:51

    Бях побеснял днес по този случай, писах до кмета и замовете ето това: Господа управници на Етрополе,
    Повод да ви пиша е гротесната организация на възтановката „Освобождаването на Етрополе“. Любовтта ми към фотографията и пътуванията често ме отвеждат до подобни събития, които обичам да посещавам, да се наслаждавам, и заснемам. За моя жалост на по-лошо организирано мероприятие не бях попадъл в съзнателния си живот. Попаднах, като във филм на Костурица, само дето действието не се развиваше в циганските махали на западната ни съседка, а в местността „Равнището“ около града Етрополе, който вие имате шанса времено да управлявате.
    Още от постъпа към мястото на събитието, с първите няколко крачки бях в кал и привсе хубавите ми и високи туристически обувки – мокър. Причината: всички гости, или почти всички, бяха принудени да минат през най-калното място на блатистата местност, за да наблюдават възтановката. Това обаче, не е породено от някаква неоложна необходимост, да се мине точно през водата, а е съобразено с желанието на група хора, с видимо осъзнаване за по-синя кръв, да бъдат отделени на платформа от простолюдието. Сухо място, за поне 3 пъти по-малкото от участниците зрители, имаше в изобилие, но то бе оградено с лентички по съображения, което трезвен, здрав психически и логически разум не би могъл да открие.
    Разбира се, че филма не свършва тук. ВиАйПитата от платформата бяха извозвани с джип с гордия надпис „Общинска инспекция“, който боксуваше, затъваше в кал и в коловози, за да изкара височайшите гости от калта, която самите те са си организирали. Разбира се, не липсваше и фона с боксуващи местни „баровци“ които пред невиждащия поглед на полицията затъваха, къпеха се в кал, дърпаха се с въжета...
    Не е ли срамно, господа управляващи, такова интересно, образователно събитие, да бъде опорочено от хора с амбиция към показност?
    Не е ли срамно зрителите на тази възтановка, да бъдат в пъти по-малко от участниците?
    Не е ли срамно да държите реч пред тези затънали в калта хора?
    Не е ли срамно да не осъзнавате, че присъствието ви на тези позиции е времено и за благото на съгражданите ви?

    п.п.
    За всеки случай – въпросите са риторични.
    И да – знам как се пише в уважителна форма.

    Благодаря ви за вниманието.

    Иван Тодоров

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete