Четвъртък, 25 Април 2024, 19:29

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев проведе дискусия с учители и директори в Елин Пелин (ВИДЕО)

25 Март 2023, 16:34
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1182 2


Учители и директори от общинските училища и детски градини в Елин Пелин се включиха в дискусия на тема „Проблемите в образованието“, която се проведе на 24-ти март в залата на Общинската библиотека в гр. Елин Пелин. Инициативата за провеждането на дискусията е на кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС от община Елин Пелин – Васил Цветков, а гост-лектор бе Красимир Вълчев – министър на образованието и науката в периода 2017г.-2021г.

В продължилата над два часа експертна среща, бяха поставени редица важни за образователния процес проблеми – материалната база и състоянието на детските площадки към детските градини, липсата на достатъчно медицински специалисти, психолози и логопеди, агресията сред децата, ангажираността на родителя към образователния процес, образователният процес при т.нар. уязвими групи, големият брой ученици в паралелка и др.

Мариета Христова – директор на СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин сподели, че има недостиг на предметни преподаватели, особено по математика.

Красимир Вълчев предложи решение на част от поставените проблеми:

„300 милиона на година ако отделяме за материална база плюс европейските средства, за 4 години могат да се оправят по две площадки средно на училища /малките училища – една, средните – 2, големите училища – 3 площадки - спортни игрища и дворовете/. Ще се осигури една програма за кабинетите и учебните помещения в детските градини, дворовете в детските градини и съоръженията, физкултурния салон, една програма за дидактически материали в детските градини – общините инвестират, но общинските бюджети са все по-напрегнати, общинските приходи са малко. Затова държавата трябва да инвестира. Отделно трябват средства за достъпна архитектурна среда. Без пари не става и приобщаващото образование – трябват повече ресурсни учители, но за да назначи едно училище или детска градина ресурсен учител, трябва да има минимум 8 деца, тогава се връзва сметката. При 5 деца трябва да увеличим парите с 30 млн. лв. - смятал съм ги. Има нужда от повече психолози, педагогически съветници, логопеди, медицински специалисти. За съжаление, последните 2 години залитнали към популизма, управляващите увеличиха с 3,5 % от Брутния вътрешен продукт социалните разходи. На образованието му трябва 0,5 % - една седма от това, в това число висшето образование. 0,2 за материална база, 0,1 за приобщаващо образование, за висше – 0,2%. Нашите политически опоненти започнаха да повтарят това, което ние формулирахме преди 3 години – заплатите в сферата на образованието да бъдат 125 % от средните за страната.“

Красимир Вълчев бе категоричен, че е против използването на екранни устройства в детските градини и предучилищната, тъй като това не се отразява добре на децата – няма задълбочено мислене, въображение, асоциативно мислене.

Ако одобрявате предложенията на ГЕРБ-СДС в сферата на образованието, може да ги подкрепите на 2-ри април с номер 2.

На дискусията присъства и водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Софийска област – Младен Маринов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!





Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Анонимен 25 Март, 17:24

    Май не е редно да се заигравате с училищата

    • (3) (0)
      1. добавен от: Теодора Василева 25 Март, 19:16

      Всички се заиграва с училищата.

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete