Сряда, 24 Април 2024, 09:33

Бившият Стройрайон става хоспис

11 Май 2015, 10:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4851 4


Изграждане на Хоспис за болни възрастни хора в сградата на бившия Стройрайон са инвестиционните намерения на д-р Валентина Паликова от Елин Пелин. Навръх рождения й ден (25 март) тя спечели търга и купи общинския имот за 180 хил.лв. На сесия през месец февруари Общински съвет Ботевград одобри начална тръжна цена от 176 800 лв за извършване на разпоредителна сделка-продажба чрез публичен търг с тайно наддаване за недвижимия имот, който бе частна общинска собственост и бе включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. Сградата е на ул. „Севаст Огнян”№ 1 с площ 222 кв.м и избеното помещение към него с площ от 160 кв.м. Построена е през 1972 г. Независимо от това д-р Паликова заяви, че сградата е поддържана, но ремонт ще бъде извършен с цел привеждането й във функционално състояние на болнично заведение. В хосписа първоначално ще бъдат назначени 3 медицински сестри и 3 санитарки, съобщи за в-к „Балканец” инвеститорът.

Д-р Паликова отдавна има като идея да направи хоспис, водена от тезата, че в днешно време младите хора са толкова заети в изграждане на кариера и в отглеждане на деца, че понякога им коства много, за да бъдат пълноценни на възрастните си болни родители. В новия здравен център в Ботевград грижите ще са насочени към хора с ракови заболявания, прекарали инфаркт или инсулт, както и към хора с други тежки заболявания. Ще бъде разработена специална политика към бъдещите пациенти, която предвижда различен престой в хосписа, според нуждите на болните хора и техните семейства. Едно от преимуществата на здравната институция ще бъде домашен стационар, който ще дава възможност на болните хора да ползват медицинските услуги на персонала вкъщи. Друга услуга ще бъде посещение в хосписа само събота и неделя, когато  близките на възрастните болни хора са на почивка през уикенда.

Коя е инвеститорът?
Д-р Валентина Паликова е управител на Медицински център с аптека в Елин Пелин. От 1991 г. практикува специалността УНГ. Тя е издигната за кандидат-кмет на Елин Пелин на местните избори през 2007 г от коалицията "Бъдеще за Елин Пелин", включваща формациите СДС, Атака и Новото Време. Самата тя е председател на структурата на СДС града. Изборите печели ГЕРБ и кмет на общината става Галя Георгиева. На 30 януари 2007 година лекарката подава оставка като зам-председател на Общинския съвет с мотив, че е разочарована  от работата на общината, манипулираните процедури по провеждане на търгове и конкурси, както и публикациите в пресата, за злоупотреби, извършени от съветници. Изненадващо на 12 февруари 2008 г. д-р Паликова е назначена за зам.кмет на Георгиева, и то с важен ресор - еврофондове, екология, образование. Нещо повече, докторката става член на ГЕРБ. Тя е известна с това, че като общински съветник остро се противопоставя срещу  сделката за продажбата на общинската болница в Елин Пелин. Зелена светлина на този процес дава покойния вече кмет Янко Янков, който  на 3 януари 2007 г. издава заповед за финализирането на приватизационната сделка. На 9 януари обаче Янков е застрелян. Синята общинската съветничка е убедена тогава, че обектът, който е дарен навремето на общината от американския милиардер Рокфелер, изобщо не подлежи на приватизация, а на концесия, и че в самата процедура са допуснати съществени нарушения.  Съответно атакува решението на Общински съвет от 28 февруари пред Административния съд на София област и печели - на 18 март 2008 г. областните магистрати отменят решението на Емил Иванов от 28 февруари 2007 година. Незнайно, защо обаче д-р  Паликова на 27 юни 2008 г. депозира пред ВАС молба, в която заявява, че: "се отказва изцяло от спорното право по настоящето дело и моли да бъде обезсилено решението”. Забележителното е, че тя го е започнала в качеството си на и.д. председател на Общинския съвет, а молбата си за отказ от същото дело е подписала вече в качеството си на зам.-кмет. В момента д-р Паликова обаче не се занимава с политика, дори се е дистанцирала от нея, заяви пред репортер на „Балканец”.
 
 
 


Източник: Вестник "Балканец"

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Май, 14:47

    Браво на д-р Паликова за идеята.Тъкмо възрастните хора ще ходят по пижами на кафе във Фейса.Какво и те имат право?Ще им е близо....

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: gfg 11 Май, 17:00

    Честито ботевградчани! В центъра на града, при идеални условия, ще се прави хоспис. В същото време, парка на болницата, както и поделението се парцелираха и се продадоха на своите хора. Нима това не бяха точно местата за хоспис.
    № 1, ще ходят на кафе, само че ще ги возят с инвалидните колички, защото е хоспис за болни хора.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Май, 18:57

    MAFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Май, 19:44

    Всички ли болни хора се ,,возят'' в инвалидни колички???

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete