Събота, 11 Май 2024, 18:35

БКС се завръща

14 Януари 2016, 21:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4719 111


Почистване на обществените площи на територията на Ботевград е първото нещо, с което ще се заеме новосъздаденото Общинското предприятие „Благоустройство и комунално стопанство”. Това заяви кметът на общината Иван Гавалюгов тази вечер по време на първата извънредна сесия от 17.00ч., когато общинските съветници гласуваха неговото създаване. След продължителни дебати, резултатът от крайното гласуване отчете „за” – 17, „против” – 1, „въздържал се” – 8.
 
Абсолютно наложително е създаването на такова предприятие, изтъкна кметът, като подчерта, че дейностите по почистването не се извършват достатъчно ефективно и в момента, но не от сега.  То ще се издържа от общинския бюджет, предимно от такса „Битови отпадъци”, каза той. По думите му в момента има 9 служители на граждански договор, които се грижат за почистване на централната градска част, които е заварил. Те ще бъдат прехвърлени към общинското предприятие на трудов договор.
 
Преди около месец Гавалюгов е възложил чрез консултантски договор обследване, как общината извършва дейностите в тази сфера, за да стане ясно, колко би струвало издръжката на едно такова общинско предприятие.
 
По отношение на сметосъбирането и сметоизвозване, договорът на Община Ботевград с настоящата фирма –изпълнител на обществената поръчка „Еко Ес Мениджмънт” изтича на 20 февруари 2016г. Дейностите ще поеме новото предприятие. За целта ще се наеме комунална техника от фирми, заяви Гавалюгов. Впоследствие от  приходите от такса „Битови отпадъци” ще  се закупи техника. Според направени разчети значително по-малко средства ще отидат за почистване на Ботевград и Зелин, съобщи кметът.  „Ако досега за тези дейности отиваха 30 хил.лв., от тук нататък ще се харчат по 20 хил.лв месечно”, посочи Гавалюгов.  По отношение поддържане на уличното осветление, което се осъществява от трима служители на ВиК, то също ще премине към ОП БКС. То ще бъде в помощ на детските градини, които в момента наемат ел.техници и дърводелци.
 
След като кметът Иван Гавалюгов представи мотивите си за създаването на предприятието отношение по Докладната записка взеха редица общински съветници. Филип Филипов от ГЕРБ заяви, че създаването на общинското предприятие е много навременно. По думите му преди години БКС бе доведено съзнателно до фалит. Той подчерта предимството на измиването на улиците, което се е извършвало преди години, но липсващо към настоящия момент.
 
 
Йордан Йорданов от ОББО изрази мнение, че няма доверие на новото предприятие, тъй като не знае какво ще се случи. „Виждам, че има добър замисъл, дай Боже да се случи. Ние имаме примера обаче, как същото такова предприятие БКС в продължение на години бе губещо. Съмнявам се да се справите в функциите, които сте вменили на това предприятие. Не говорим само за почистване, но за ремонт и други дейности”, така Йорданов обясни предварително, защо ще се въздържи при гласуване относно създаването на предприятието.
 
Кметът Иван Гавалюгов в отговор припомни, че в годината, преди да бъде обявено в ликвидация, с решение на ОбС е разпределена печалба в размер на 108 хил.лв. в общинския бюджет от БКС ЕАД. „Аз считам, че политика на общинското ръководство е било да се фалира каквото може. ВиК е единственото общинско дружество останало с 1 млин и 500 хил. лв задължения. Опитваме се да създадем нещо, което е необходимо и е добра практика в други общини. Другото е въпрос на управление”, заяви кметът Гавалюгов. В отговор на твърдението на Йорданов, че в селата Радотина, Рашково и Боженица се чисти добре и е хубаво, че не се изземват машините на кметствата, кметът на общината посочи, че това е един допълнителен аргумент и дава увереност , че действията на сегашното общинско ръководство за връщане функциите на БКС  са правилни.
 
В отговор на въпроса на общинския съветник Йорданка Лалчева, на кого смята да издаде заповед като директор на новото общинско предприятие, Гавалюгов отговори, че това е Ангел Ангелов.
                                                                                             
 
Общинският съветник Георги Георгиев открито обяви, че се чудел дали да гласува „въздържал се” или „против” създаването на ОП БКС. „Аз предлагам да пуснете заповед на Цанко Цанов, все пак е от вашия екип”, каза Георгиев и допълни „ Той има опит и нека да покаже, че новото ръководство на дружеството ще го изведе на печалба от 108 хил.лв”. По думите на Георгиев това предприятие в годините назад се е самозакрило и в него са управлявали 3-4 управителя. „В условия на пазарна икономика, това предприятие в Ботевград и най-малко още 150 в страната са фалирали. Друго е обаче в София. Там бюджетът е 2 млрд. лева”. Според Георгиев до една година обаче в ОП БКС – Ботевград ще влезе ликвидатор отново.
 
Общинският съветник от ГЕРБ Еленко Иванов изрази мнение, против това, че в селата почистването е в цветущо положение. „В селата има сигнали, че не се чисти. Аз бих препоръчал на директора на ОП БКС да положи усилия и там да се чисти”.

Изказването на Иванов провокира кмета на Трудовец Веселин Драганов, който заяви, че едва ли има друго село в общината, в което да са направени три метода на сметосъбиране и сметоизвозване. Първият – това са кофите за боклук за всяко едно домакинство, вторият– поставени са контейнери на различни възлови места и където е направено проучване, че се изнасят повече отпадъци и  третият – поставени са контейнери по искане на живущи, имащи нужда да им бъде извозен отпадък. „Така, че не виждам, какво повече може да се направи. Така, че ние по селата си вършим работата, друг е моментът, че техниката ни е стара и амортизирана”. По думите на Драганов обаче не е решен проблемът с депото за строителните отпадъци, въпрос който е поставил още 2004 г. „Това е единственият ни нерешен проблем, тъй като Регионалното депо не приема строителни отпадъци”, подчерта кметът на Кметство Трудовец.
 
Да се мисли за нов тип контейнери, които са оборудвани с лост отдолу, предложи общинският съветник от БСП Иван Райчинов. „На съществуващите много често се поврежда капака и остава разпиляна мърсотията, допълни Райчинов.
 
Председателят на Общински съвет Мартин Тинчев подложи на поименно гласуване предложението на кмета Иван Гавалюгов за създаването на Общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство”.

С абсолютно мнозинство групите на ГДБОП, ПП ГЕРБ и БСП подкрепиха Докладната записка.

„Въздържал се” гласуваха от коалиция ОББО
- Георги Георгиев, Иван Начев, Милчо Владимиров, Йорданка Лалчева, Йордан Йорданов, Любомир Лилов, Петя Кочкова, Цветанка Михова. Отсъстваха Петър Петров, Силвия Христова и Стоян Иванов. Николай Велков гласува „против”.

Източник: balkanec.bg

Коментари (111)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Януари, 22:07

    Завръщане в миналото.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Януари, 22:08

    Само джедаите се завръщат.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Януари, 22:12

    Старото БКС се ликвидира нарочно за да може Шопа да доведе тяхна фирма да чисти града на двойна цена за наша сметка.Ако не беше тяхна щеше ли много години да чисти без конкурс в нарушение на закона.Явно не им се изпуска кокала затова гласуват против.

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Януари, 22:15

    Тишко първо бате си изчисти калиляка пред слхупената си къщурка

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: IT-cпециалисти 14 Януари, 22:17

    Ние сме големи разбирачи,спецове сме по всичко и на всичко намираме кусури.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Януари, 22:17

    Ей лигавия кмет измислен нали щеше да имаш конкурси бе ,а не да назначаваш разни отрепки който са ти били ортаци по изборите.Особено тоя мухльо с неговите 50 гласа Ангелчо джуждето збъркано.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Януари, 22:18

    Идиот 4, не дрънкай IT-глупости! Говори с цифри, ако някога си учил нещо! Дори в София не си позволяват безумието да създават собствено БКС! Явно кметчето е обещало повече постове на малоумните си ибрикчии, отколкото съществуват в общината...

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Януари, 22:18

    Те калиляка в ушите си не чистят,та улици....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (232)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete