Събота, 18 Май 2024, 16:45

Благотворителен търг на икони - реплики на стенописи в църкви и манастири от Драгоманския край

29 Август 2023, 15:30
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 353 0


На 1-ви септември, петък, от 14.00 часа, в сградата на община Драгоман ще се проведе благотворителен търг – разпродажба на икони – репродукции на ценни стенописи от църкви и манастири в Драгоманския край.

Набраните средства от продажбата, ще бъдат предоставени за довършителни дейности по възстановяване и обновяване на Храм „Свето Възнесение Господне“ в кв. Драгоман – изработка и поставяне на иконостас, закупуване на църковна утвар и др.

Всички изложени икони ще бъдат тържествено осветени от отец Асен и отец Макарий.

Районът на община Драгоман е познат като Малката Света гора или Малкия Атон, заради струпването на множество православни храмове, често сгушени в труднодостъпни местности. Край много от тях извира лековита вода, с която вярващите церят късогледи очи, безплодие или стомашни болки.

Репликите на стенописи, които ще бъдат обект на продажбата на 1-ви септември 2023 г., с благотворителна цел, са от:

Неделишкия Манастир
Манастирът “Св.Атанасий Велики, по-известен като Неделишкия манастир, е скрит във вековна гора между селата Дреатин и Неделище. Манастирът е обявен за културно-исторически паметник, има повече от 10-вековна история. В манастира често е отсядал Паисий Хилендарски.

Чепърлянския манастир "Света Петка"

Намира се на десния бряг на река Нишава, на 2 км. източно от с. Чепърлянци. Храмът е издигнат на мястото на раннохристиянско светилище-оброчище, в основите на който са намерени два надгробни византийски камъка, датирани в периода от VI до VII в.

“Св. Троица” 
Намира с в с. Габер,  Община Драгоман. Средната надморска височина на местноста Бурел е 765 метра. Православната църква “Св. Троица” в с. Габер е построена така, че да се вижда от всички съседни населени места. Осветена е през 1932 г.

”Успение Богородично” с. Владиславци
Църквата ,,Успение Богородично” е построена през 2003 г. С безвъзмезден труд и помощта на много миряни, храмът е въздигнат отново след 120 години. Няколко години след завършването му, той е изографисан от Николай Иванов.

Маломаловският манастир „Свети Николай Мирликийски - Чудотворец“

Намира се в планината Чепън, на около 3 км. северно от село Мало Малово. Архитектурата и технологията на живописване в черквата на Маломаловския манастир дават основание да се приеме, че тя е била изградена или само обновена и изписана в края на XVI или началото на XVII в., когато вероятно е бил възобновен и целият манастир. С решение на Комитета за култура от 1973 г. храмът в манастира, известен още и като „Св. Никола Летни", е обявен за национален паметник на културата с художествено значение.

“Св. св. Ап. Петър и Павел"

Православният храм в село Ялботина ,Драгоманско, ,,Св. св. Ап. Петър и Павел” е нов и е изграден изцяло от дарения. Идеята за църква в селото тръгнала преди 12 години от местните жители.

 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete