Неделя, 5 Май 2024, 21:58

Блестящо представяне на Етрополската духова музика на международния фестива на носията в Жеравна

26 Август 2015, 20:14
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3587 1


Етрополската духова музика звуча през трите поредни дни от фестивала на българската носия в Жеравна. Събитието се проведе в боровата гора край местността Добромерица,близо до селото, първата събота и неделя след Голяма Богородица. Хиляди хора от цяла България се стекоха за осма поредна година, за да се пренесат за кратко в епохата на Възраждането и да се впуснат в необикновеното приключение, пълно с емоции и оставящо незабравими спомени.

Пъстри и цветни български носии изгряха, четници и хайдути, въоръжени до зъби, седяха на шарени черги и гледаха как усмихнати български моми с китки в косите извиваха кръшни хора под звуците на етрополската духова музика. На таланта им се порадваха както родни любители на фолклора, така и чуждестранни туристи.

В трите фестивални дни взеха участие множество самодейни състави, оркестри, звучаха родопски гайди, духова музика, зурни, тракийски оркестър, взеха участие чуждестранни фолклорни състави. Част от програмата бяха кръщавки, традиционна българска сватба, представяне на характерни български обичаи, песни и танци. За гостите бяха осигурени традиционни гозби и напитки. Лошото време и поройният дъжд не успяха да прогонят присъстващите, които пяха и танцуваха под звуците на нашите съграждани до малките часове на нощта. „Не искам да чувам повече за друг духов оркестър“, заяви Христо Димитров, директор на ансамбъл „Българе“ и организатор на фестивала.

Участието на музикантите от етрополската духова музика накараха нас, очевидците, да се гордеем, че такива таланти са наши съграждани. Те докоснаха сърцата на всички с изпълненията си.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete