Четвъртък, 2 Май 2024, 07:08

Близо 50 жители на Ботевград се срещнаха с кмета Гавалюгов по повод нерегламентираните постройки

4 Април 2017, 20:04
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3336 64


Да се почистят междублоковите пространства, завзети за складиране на дърва. Това бе основна тема на разговори между кмета на общината Иван Гавалюгов и близо 50 жители на кварталите „Изток”, „Васил Левски” и „Саранск” в Ботевград. Те се срещнаха с него по повод изпратени уведомления от общината за премахване на нерегламентирано изградени постройки. Общественото обсъждане се състоя в зала 14 на общинската администрация, днес от 17.30ч.

До края на месец април 2017 г е срокът, в който гражданите трябва да премахнат завзетите площи в общински терени с изградени нерегламентирани постройки – дърварници, навеси, градинки и др. Кметът припомни, че те са в нарушение на разпоредбите на чл. 43 ал. 4, чл. 45 т.1 и чл. 58 т.2 от Наредба № 1. На срещата присъства и директорът на дирекция „Сигурност и обществен ред” Деян Николов.

„Категорично начините, по които са организирани междублоковите пространства, няма как да останат да съществуват”, заяви кметът Гавалюгов .” До края на май той ще представи пред тях идеен проект за градоустройствен план с визиятана междублоковите пространства, и как трябва да изглеждат кварталите. По думите му това означава доизграждане на алеи, каквито в момента липсват.

„Разбирам притесненията ви относно практиката в годините, вие да ползвате дървата за огрев и да се разполагате в междублоковите пространства, тъй като никой не ви спрял или направил забележка. Един комшия си е построил, и след него-останалите, без никакъв ред или регламент. Никой не казва, че трябва да променяте начина, по който се отоплявате, но трябва да има ред в складирането на дървата Общината има намерение да ви предостави достатъчно време да реагирате”, подчерта кметът . Според него организирането на тези дейности може да става в гаражите, мазетата или таванските стаи. Той изтъкна, че дори голяма част от живеещите в блоковете не са доволни от гледките, които предлагат нерегламентираните постройки. Кметът Гавалюгов посочи, че един от легалните начини е етажната собственост да определя приложението на общите части, което за всеки блок се определя поотделно.

Гражданите от своя страна не оспориха обстоятелството, че има грозни постройки, които трябва да бъдат премахнати, но има определени нагласи, с които общината трябва да се съобрази. Те предложиха да се заплаща наем за такива общински терени. Постъпи мнение, че общината трябва да се съобразява с хората с малки възможности. По този повод жител на блок 21 в кв. „Изток” даде предложение комисия, назначена от общината, да мине по блоковете и да проведе разговори с домоуправителите, къде и как на място, може да бъде реорганизирано складирането на дърва. Това се оказа и най-обичайната практика, която загрозява града, категоричен бе кметът.

Жителка на блок 28 в кв. „В.Левски” заяви, че от години хората сами почистват междублоковите пространства. Тя попита, какви са възможностите на гражданите да бъдат предоставени гаражни клетки, срещу наем или закупуване, за да могат в тях да складират дървата си за огрев. „БКС при нас не е стъпвало. Ние сами си чистим . Зад блока е блато и там децата играят”, подчерта присъстващата на срещата с кмета. По думите й и другата възможност за отопление през студените месеци остава нереализирана. „Кандидатствахме няколко пъти да ни захранят с газ, но и това не се получи. Искат да заплатим трасето до входа, който е от другата страна. Смятам, че не е редно ние да плащаме, защото не ние сме построили входа на обратната страна”. Жената постави директен въпрос пред кмета Иван Гавалюгов, дали гарантира, че ако бъдат премахнати бараките, общината ще направи зелени площи. Кметът отново заяви, че идейният градоустройствен проект предвижда това.

Кметът Гавалюгов посочи, че пространството зад ресторант „Олимп” е нереализиран паркинг и попита присъстващите жители от този квартал, дали са съгласни на негово място да бъде изграден такъв с детски площадки и зелени площи. Другото намрение, което изрази Гавалюгов е построяване на паркинги, в които гражданите да си откупват паркомясто.

В хода на дискусията постъпи предложение по повод предоставянето на гаражни клетки за складиране на дърва – да бъдат построени еднотипни клетки от една фирма-изпълнител. Кметът Иван Гавалюгов отговори, че предложението също може да залегне в идейния градоустройствен проект и това да се предвиди за всяка кооперация.


Източник: balkanec.bg

Коментари (64)

  • Отговори (4) (12)
    1. добавен от: Анонимен 4 Април, 20:19

    Право е недоразумението - ще си качваме дървата в таванските стаи и после ще си ги сваляме до първия етаж! Как не се бяхме сетили досега! :uups:

    • (12) (1)
      1. добавен от: Анонимен 4 Април, 22:44

      В Севера така живеем вече 30 години и не сме умрели. Държим си дървата в мазетата и ги качваме по всички етажи до осми етаж. Асансьори отдавна няма, циганите изпокрадоха въжетата на асансьорите.

    • (3) (3)
      2. добавен от: СС 5 Април, 09:21

      Абе селяндури, като искате дърва и прочие, бегом на село

  • Отговори (15) (3)
    2. добавен от: Анонимен 4 Април, 20:33

    Имаш си на село голяма къща с двор. Защо си се домъкнал тук, че и селския си манталитет си довлякъл? Като си на първия етаж, си дръж дървата в мазата.

    • (5) (9)
      1. добавен от: Анонимен 4 Април, 22:45

      Прави се на интересен мухльото.

  • Отговори (7) (6)
    3. добавен от: Анонимен 4 Април, 20:43

    Като сте на ток и газ.това не е фактор, че сте граждани вече.

    • (7) (2)
      1. добавен от: Анонимен 5 Април, 01:33

      Що не си се прибереш у пещерЪта?

  • Отговори (10) (1)
    4. добавен от: ff 4 Април, 20:57

    Какво значи да се помага на тези, които нямат възможност? Тези, които са социално слаби нека си кандидатстват за помощ и да я получат. Това не е повод за закононарушение- аз също не съм богат, но дърва не съм оставил никъде. Ако се остави хората да продължат така ще си купя крава и ще си я гледам пред блока- що да не може?

    • (6) (1)
      1. добавен от: Анонимен 4 Април, 22:47

      Така са намерили и си мислят, че това ще продължава во век и веков.

  • Отговори (2) (1)
    5. добавен от: Анонимен 4 Април, 20:59

    Кравата няма нищо общо с дървата

  • Отговори (6) (13)
    6. добавен от: Анонимен 4 Април, 21:02

    Значи за коне, крави, кози, овце, кучета и мангали може, а за дърва и хора - не може? ОСТАВКА! :x

  • Отговори (5) (11)
    7. добавен от: Анонимен 4 Април, 21:03

    Никога вече кмет

    • (6) (7)
      1. добавен от: Анонимен 4 Април, 21:07

      Късно е чадо, мандалото хлопна! И 50-тачката свърши отдавна...

    • (2) (2)
      2. добавен от: Анонимен 5 Април, 13:05

      Прав си, #7/1. Никога вече кмет за тези, които гледат само собственото си благополучие. Сегашният ни кмет е честен човек.

  • Отговори (7) (5)
    8. добавен от: Анонимен 4 Април, 21:06

    Съдейки по цените на недвижимите имоти в Изтока, един гараж, построен от "наша" фирма, ще струва поне 30 000 лв, БЕЗ ЗЕМЯТА! Не дърва, златни кюлчета да складираш в него - пак не е оправдано!

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 5 Април, 13:17

      Важното е да се критикува, така ли, #8, пък каквото ще да е?

  • Отговори (6) (1)
    9. добавен от: Анонимен 4 Април, 21:14

    Е ми на ток.някой трябва да плаща и за кражбите

  • Отговори (12) (5)
    10. добавен от: Анонимен 4 Април, 21:14

    Крайно време е хората да разберат,че мястото на дървата е в мазето.Не разбирам,какво толкова странно е това?

    • (4) (6)
      1. добавен от: Анонимен 4 Април, 21:17

      Крайно време е тези хора от снимките да ти дойдат с дебелите тояги и тогава ще разбереш на кое къде му е мястото! :x

    • (5) (2)
      2. добавен от: Анонимен 5 Април, 01:35

      Тия с дебелите тояги да връвт в мазите с дръвата и с теб :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete