Четвъртък, 7 Юли 2022, 07:55

Боровец - животът в древната крепост при с. Разлив

22 Юни, 15:32
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 692 2


След две годишно прекъсване отново предстои празник на крепостта Боровец край с. Разлив, община Правец. Исторически музей-Правец, спазвайки създадената традиция, отново организира празник на крепостта на 2 юли 2022 г. /събота/, малко след Петровден. Събитието ще се състои в подножието на крепостта, на поляната след заслона на ловците. Всички желаещи могат да посетят и разгледат крепостта след реализирани мерки по консервация, експониране и социализация в изпълнение на проект но Исторически музей Правец по Програмата Interreg – ИПП България-Сърбия.

От 10.00 часа при входа на крепостта предстои официално откриване на реновирания обект.

И тази година ще можете да видите исторически възстановки, свързани с обекта – „Боровец – животът в древната крепост”. Участници са нашите приятели от Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae”, София. Това е общност, която обединява усилията на хора с трайни интереси към античната история и осъществяването на исторически възстановки и реконструкции по отношение на бит, облекло и прически, традиции, занаяти, въоръжение и военно дело от римско време и ранновизантийската епоха. Партнират си с подобни организации за сходни мероприятия у нас и в чужбина. Организират атракции като обучение и състезание за стрелба с лък с награди за участници, презентация на римската медицина и умението на древните майстори на монетосеченето, модните тенденции и актуалните прически за Римската империя. По време на историческите възстановки се дава възможност на посетителите за снимки с облекло и снаряжение от периода.

Очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград, Етрополе, Ябланица и страната да посетят и разгледат крепостта.

На 2 юли 2022 г. в събота, празникът отново ще е в много атрактивен формат, включващ демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, нейните военни стратегии и тактика на строй и начин на бой, навлизането на т. нар. „варвари” в римските легиони. Ще може да практикувате стрелба с лък и да се докоснете до реконструирано древно военно снаражение – облекло, доспехи, шлемове и оръжия като публика на събитието. Предстои демонстрация на облекло, екипировка и въоръжение на варвари и римляни, войници и цивилни.

Занаяти като монетосечене, предене и работа с вълна, шиене на дрехи от епохата на Късната античност ще бъдат представени чрез реални демонстрации. Автентично ще се докоснете до тайните на римската медицина. Ще ви покажат настолни игри. Ще ви представят арианска проповед, как епископ покръства езичници. Пред вас ще се отслужи раннохристиянска литургия, ще ви демонстрират полагане на клетва пред императора – „федус“.

Продължителността на събитието е от 11.00 до 16.00 часа. Така, че заповядайте, ще бъде незабравимо и уникално преживяване! Ден на приключения край крепостта Боровец!

14 години упорит труд на екипа от Исторически музей-Правец, за да разкрие един уникален археологически и архитектурен обект – Антична крепост Боровец, паметник от национално значение, да го възроди от забравата на времето и да я превърне в атрактивен туристически обект за посещение.

Заповядайте на 2 юли 2022 г. в събота, да посетите крепостта Боровец при с. Разлив, да се докоснете до древни традиции и да се върнете в отминали времена през епохата на Античността. Мястото е поляната след заслона на ловците.

Всеки град има своята крепост, нашата се нарича Боровец!

От организаторите: Исторически музей-ПравецИзточник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Анонимен 22 Юни, 17:37

    А вижте 2-ри юли кога е - Събота. Не да ми пишете и двата дни че е 2-ри Юли.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: нямам име 23 Юни, 10:13

    Ко каза :lol: ???

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (28)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (28)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (380)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (995)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (65)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (48)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (222)
70% Complete