Понеделник, 29 Април 2024, 22:30

Ботевград чества 128 години от Съединението с празничен концерт

5 Септември 2013, 12:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2635 0


В навечерието на 6-ти септември, Ботевград отбеляза 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с празничен концерт на Градския духов оркестър.
Повече от час, гражданите на Ботевград имаха възможността да се насладят на майсторските умения на музикантите под диригентството на Иванка Савова. По време на концерта прозвучаха маршовете „Добруджански край” и „Орхание”, „Хоп-троп”, танго „Ернандо”, „Звезден прах”, валс „Амурски вълни”, Ботевградско празнично хоро, Влашко хоро и други музикални произведения.
 
Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.
Съединението получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 г. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села. Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908-1909 година. Успешното Съединение на България е срещу руските интереси на Балканите и то води до обтягане на българо-руските отношения и организирането от руска страна на заговори и преврати в България.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete