Понеделник, 16 Септември 2024, 21:58

Ботевград чества 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6 Септември, 14:20
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1096 1


На днешния 6-ти септември се навършват 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
По повод годишнината от историческото събитие Община Ботевград организира тържествено отбелязване на датата. Програмата започна в 10:30 часа, на пл. „Освобождение“, с изпълнения на Общински духов оркестър – Ботевград, с диригент Иванка Савова.

Лошото време не спря десетки родолюбиви ботевгрдачани да се съберат от 11:00 часа на пл. „Незнаен воин“, където се състоя церемония с поднасяне на венци и цветя.
В тържествената програмата взеха участие деца от детска градина „Звънче“ и ученици от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“.

"Съединението е станало възможно, защото е било цел на всички българи, на всички политици. Съединението е цел на всички българи, а държавниците от онова време са на висотата на своя народ. И тогава те са имали разногласия, но оставят достойнството на родината преди всичко останало, а то може да бъде защитено само с постигане на националната цел - обединението на България, чрез съединение на нейните разпокъсани части.
Не са случайни думите на Иван Вазов - патриархът на българската литература, който казва: "Съединението е една от най-лесните революции, защото то беше победило вече в душите на хората." Днес, връщайки се към този важен исторически момент можем само да се поучим и да си спомним, че обединението в името на една обща кауза винаги има смисъл, защото съединението прави силата."
- Това каза в словото си водещата на събитието.

В Исторически музей – Ботевград ще бъде подредена фотоизложба „Жената в община Ботевград – преди 100 години и сега“. Фотографиите са дело на Радослав Маринов. Вход свободен.

В празничния ден, достъпът до Часовниковата кула също ще бъде с вход свободен.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (17) (1)
    1. добавен от: Обективен 6 Септември, 15:10

    Какво съидинение?! Къде е?! По РАЗДЕЛЕНА, корумпирана, престъпна, деградирала, развратна и изчезваща България никога не е била! Алчността, злобата, безаконието, пошлостта и лицемерието прогресират!

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete