Събота, 27 Юли 2024, 03:52

Ботевград почете 24 май с впечатляваща художествена програма

24 Май, 14:33
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1417 0


„Днес всички сме особено развълнувани, тъй като носим в сърцата и душите си този светъл празник - 24 май. Неслучайно имаше дискусии в обществото ни дали това да не стане нашият официален национален празник, тъй като безспорно, във всякакви времеви и конюнктурни трактовки, този ден се е запечатал в съзнанието на българите и е повод за национална гордост и най-ярък пример за нашата национална идентичност. Преди много години от българските земи и от хора с българско самосъзнание е създадена и разпространена писмеността, на която днес пишат повече от 300 млн. славяни по цял свят!“

С тези слова на площад „Освобождение“, кметът Иван Гавалюгов се обърна към всички присъстващи – участници и гости в празничната програма, която бе на високо художествено ниво, по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Програмата започна с изпълнения на марша “Българска земя“ и песента “Де е България“ от Младежкия духов оркестър – Ботевград и с хореографията на мажоретните състави при НЧ “Христо Ботев-1884“.

Сред публиката бяха ученици и учители от общинските училища. С ликовете на българските книжовници, писатели и просветни дейци, учениците бяха най-многолюдната част от празничното шествие, което тръгна в 10:00 ч. от пл. „Саранск“.

В знак на признателност към делото на Светите братя Кирил и Методий, се проведе инициативата "Да изпеем заедно Върви народе, възродени!", с участието на Детски хор "Бонка Големанова". 

И тази година, кметът на община Ботевград връчи отличия и плакети на изявени учители през учебната 2023-2024 година, на институции и организации за цялостен принос към развитието на културното и духовно наследство в Ботевград. 


В категория “Предучилищно образование“, наградата бе връчена на Светла Дакова – учител в ДГ “Синчец“: „Благодаря от сърце на г-жа Кунчева – директор на ДГ „Синчец“, на прекрасните ми колеги, на ръководството на община Ботевград. Това отличие приемам като награда за целия екип на ДГ „Синчец“….Нужно е огромно сърце, за да градим малките умове!“


В категория “Начален етап на основното образование“ – Десислава Ненчева – учител в ОУ “Васил Левски“ – Ботевград: „Сърдечно благодаря за връчената нагпрада на г-н Гавал. Тя е признание за моите успехи и кариерно развитие, които дължа на г9жа Евгения Иванов – директор на Училището и г-жа Галина Божкова – зам.-директор на училището, на всички мои колеги, учители и ученици, които ме подкрепят и на моето семейство!"

В категория “Прогимназиален етап на основното образование“ – Лъчезар Петков – учител в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Скравена: „Някога преди 50 години се срещнах с първите си учители в първи клас и оттогава си мечтая да бъда като тях. И вече 32 години като техен колега се опитвам да бъда като моите първи учители..."

В категория “Средно образование“ – Мими Михайлова – ПГТМ “Христо Ботев“:

“Поласкана съм да получа това отличие…Винаги в работата си съм се стремяла да създавам интерес и мотивация сред учениците да се занимават със спорт. Ще продължавам да го правя. Пожелавам на всички учители и просветни дейци здраве, вдъхновение и удовлетвореност от работата.“

По повод 140 години библиотечна дейност в Ботевград, кметът Гавалюгов връчи почетен плакет на Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“.

С почетни медали бяха наградени Сдружение “Орханиец“ и Дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“, по предложение на Райна Панчева – внучка на емблематичния за града поет - Стамен Панчев.


Събитието, посветено на 24 май, продължи с музикално-поетична програма в прослава на българския език и книжовност, подготвена от ОУ “Васил Левски“ – Ботевград и завърши с фолклорните изпълнения на танцов състав  "Жар", с. Трудовец.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (167)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete