Четвъртък, 23 Май 2024, 03:52

Ботевград празнува 24-ти май!

24 Май 2023, 12:41
(4) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1772 4


В 10,00 ч. Общинският духов оркестър – Ботевград поведе тържественото шествие на днешния 24-ти май от пл. „Саранск“ до пл. „Освобождение“. С портретите, обкичени с цветя, на Светите братя Кирил и Методий, на народните просветители и книжовници, учители, ученици, читалищни и просветни дейци се присъединиха към тържественото шествие.
Пред сградата на община Ботевград, на откритата сцена, в духа на ботевградската традиция, мажоретните състави и Младежкият духов оркестър изпълниха марша „Родина“. Празничната програма тази година е дело на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ботевград, което отбелязва и 15 години от създаването си.


Необременен от идеология и политики, от Възраждането до днес, в съзнанието ни това е най-светлият ден изразяващ духовните въжделения на българите за просвещение и национално въздигане. Като част от тържествената програма, в знак на почит към делото на светите братя Кирил и Методий, се проведе инициативата „Да изпеем заедно „Върви, народе възродени“, с участието на детски хор „Бонка Големанова“.

Слово по случай празника и поздрав към събралото се множество на площада, отправи кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов:

„Най-светлият, най-таченият, най- българският празник. Повод за изключителна гордост, тъй като ние българите сме дали писмеността на над 300 милиона славяни. Днес е и ден на благодарност към всички онези, които през годините са направили така, че ние да сме грамотни, обучени, да владеем писмеността, да можем да се изразяваме на нашия български език.

В един космополитен свят, в който живеем, с изключително много възможности за комуникация, владеем и чужди езици. Трябва обаче, основно да мислим, да се изразяваме и изявяваме на родния ни български език. Това е и моят призив към младите: Ползвайте, пишете, четете, изразявайте се основно на нашия български език. Това ни прави народ със собствена култура, писменост, това ни дава национална идентичност и ни прави различни в глобалния свят.

Благодарност към учителите, които имат основната заслуга ние да бъдем грамотни и просветени!“

Очаквайте още новини и снимки от празничната програма в Ботевград, по случай 24-ти май!Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

 • 1.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (2) (0)
  2. добавен от: Анонимен 24 Май, 15:40

  Честит празник,българи!Над 250 милиона са славяните,ползващи българската азбука.
  И с нищо друго да не допринесем на този свят,това,че от нашите земи е тръгнала азбука за милиони хора,е достатъчно да се гордеем като нация.

 • Отговори (2) (0)
  3. добавен от: Анонимен 24 Май, 20:41

  Да е честито на Кочкова и на нейните черни прашки.

 • 4.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (263)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (143)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (57)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (76)
70% Complete