Неделя, 5 Май 2024, 11:29

Ботевградчани избраха да не постят днес

10 Април 2015, 16:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3623 19


Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е деня, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Кратка разходка из Ботевград показва, че жителите на града не само, че не спазват този пост, а наблягат на кебапчета, кюфтета и пържоли, които по традиция вървят с бира. Скари цвърчат буквално на метри една от друга. Собствениците им предвидливо са поставили временно маси между сергиите, за да привлекат повече клиенти. Въпреки че църквата в този ден е в най-тежкия си траур, места около кебапчийниците се намират трудно.

Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Април, 17:00

    Всички да изгорите живи дано неверници подли.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Април, 17:12

    :D

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Април, 17:19

    Къщата ти да изгори малоумник прост.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Април, 17:50

    Да не са Етрополци бре....

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Април, 17:56

    Тъпа копирана новина

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Април, 18:01

    В това село, което е град само защото завършва на град, нещо друго ли чакахте? Всеки път когато човек се разходи може да види простотията и чалгията с която се заливат някои и предават това и на отрочетата си, които едва ли ще станат нещо по - различно. нещата тук са зле, но и никои не се опитва да ги промени.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Април, 18:21

    Прав си 6, но кой трябва да ги промени, според теб?! Защото според мен ако човек иска да се отличи от тълпата, ако иска да се промени, той ще го направи, всеки има право на избор какъв да бъде, за съжаление аз и ти не можем да променим простака. Жална й майка на нашата България с това, което се случва и това :(

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 10 Април, 19:16

    Някой може ли да ми обясни, какво ще стане като днеска ям месо? Въпреки, че съм съгласен, че тия "кебапчииници" са грозна гледа, но искам да разбера какво ще променя ако днес не ям месо, не работя и т.н??

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 10 Април, 19:26

    8 нищо няма да стане, но вие май наистина не разбирате. Ако искаш да знаеш, чети и гледай по мащабно на нещата, не искате да погледнете по-далеч от носа си, това е проблема на доста хора. Това, което се случва днес, ще се задейства след време, т.е това възпитава, а в какво, всеки сам да се замисли. Проблема е, че много хора не искат да мислят

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 10 Април, 19:35

    8, я си яж кебапчетата и си трай. както каза номер 9, всичко е въпрос на възпитание. нещата са комплексни и не опират само до неяденето на месо.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete