Понеделник, 13 Май 2024, 13:28

Ботевградчани излязоха с идеи за Градския парк по време на общественото обсъждане

7 Октомври 2014, 15:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3272 10


Спорове родиха идеи по време на общественото обсъждане днес на идеята за реконструкция на Градския парк в Ботевград. Бившият кмет на града инж. Цветолюб Савов сподели опита на град Баня и направи предложение да бъде изградено мини голф игрище за деца, което да не отнема голямо пространство и да бъде част от зелените площи с повече дървета. Архитект Филипов посочи, че това е малко трудно за реализация, тъй като зелените площи са малко.
 
 Архитект Маринела Андреевска поздрави двамата свои колеги за проекта, който по думите й е с чудесни визуализации и са се постарали в посока настилки и детайли. Тя обаче изтъкна и редица обстоятелства, с които не  съгласна. На първо място тя посочи, че парка не е разгледан в контекста на града и не са отчетени тенденциите за развитие на спортната зона в Южната част. Според арх. Андреевска детските площадки се намират на най-оживените места в парка и е недопустимо стената за катерене да е в близост до тях, тъй като това щяло да предизвика интереса на малките деца, което е опасно. Както по-рано писахме архитектката не се съгласи с месторазположението на нововъведената водна площ, която не се интегрира с начина на живот на гражданите и ще затрудни придвижването им за работа към площадката на „Микроелектроника”.
 
След нея думата взе Мила Младенова, която посочи, че е необходимо в идейния проект да се предвиди околното пространство на Градският парк . Тя даде предложение да се предвидят места за пикник. Тя се присъедини към тезата, че спортните площадки не са толкова необходими и,ч е в това отношение ще спечелят двете зали.
 
Мирослав Йорданов, койот от години се занимава с озеленяване посочи, че преди всичко е необходимо санитарно подрязване на съществуващите дървета.  Според него проектът бил преттрупан и е излишно да има нови декоративни дървета. По думите му и водната площ е излишна. Вместо нея той предложи да се направи езерце или водопад. В отговор арх. Филипов посочи, че декоративни дървета ще бъдат засадени само при допълващата настилка.
 
Представителят на скейтърите Иван Петров заяви, че от 15 години Градския парк дава възможност на много момчетата да упражняват екстремните спортове. По думите му замяната на мраморното покритие с асфалт ще бъде неприятно, тъй като при падане върху асфалт се ожулват колена, а при мраморните плочки това не се получава.
 
Съветникът Филип Филипов попита, защо общественото обсъждане не се провежда в 17 ч, когато много граждани и специалисти след работа биха дошли да дадат своето предложение или становище. Филипов направи също свое прдложение - да се поставят уреди на открито за деца от 12 до 18 г, които да изпълняват функцията на фитнес.
 
Кметът Георги Георгиев даде положителна оценка за начина на изготвяне на проекта. „Паркът е създаден изкуствено, а не както е парка във Вършец и е разбираемо, че нямаме много място. С такава площ разполага общината. Двадесет и пет години на този парк не му обръщано внимание и е крайно време да му се обърне такова”, посочи градоначалникът и подчерта, че настилката на парка е от 40 години. Според него паркът преди всичко трябва да има предназначение за отдих на майки с деца и възрастни хора, а не за спорт. „Паркът трябва да кипи от места за деца.Когато бях на посещение в Саранск не идях никъде парк със спортни уреди, такива би трябвало да има по кварталите”, каза Георгиев. По думите му е голяма лъжа твърдението, че водната площ в предната част на парка ще затрудни преминаването на граждани за работа. Според него 70 години хората са минавали по утеснение в близост до Мемориялния паметник и никога това не създавало неудобство. Това предизвика словестна битка между него и арх. Андреевска. Кметът Георгиев каза още, че в момента през този участък вече не минават толкова хора, колкото преди 20 години. Поради това той подкрепи идеята на двамата архитекти за водната площ и дори предложи да се направи втора такава в разширението между двете части. Там бе направено предложение да бъде поставен евентуално за в бъдеще цсена за различни обществени мероприятия. Кметът също направи евентуално място за каране на ролери от деца - да се предвиди отново на това място- срещу заведението на Николай Николов - Пони.
С няколко предложения излезе и общинският съветник Иван Гавалюгов. Освен велоалея, която да обикаля парка, той направи предложение да бъдат изградени по-разчупени детски кътове с къщички, вместо традиционните детски площадки с въртележки и люлки. Той също подкрепи идеята да бъдат поставени уреди за фитнес с мотив, че това не е шумен спорт. Накрая Гавалюгов изрази подкрепа към проекта и работата на проектантите с думите „Композиционно да се доверим на специалистите”.
 
Главният архитект на Община Ботевград Даниела Арбова одобри също идейния проект и подкрепи голяма част от направените предложения. Според нея няма нищо страшно от 12-метровата стена за катерене, срещу която се обявиха някои в залата. Тя подкрепи и идеята за мини голф игрище и подчерта накрая, че  важно в проекта да се има в предвид, че Градският парк трябва да бъде място за отдих преди всичко.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 16:24

    Приказно,но какво се случва с вандалите,мангалите и наркоманите,или ние нямаме такива в нашия град?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 16:35

    Г-н Георгиев защо няма твойте съветници на това обсъждане.Може би защото нямат капацитет да предложат нещо смислино.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 16:50

    Градският парк досега не ми харесва, защото повече прилича на площад, отколкото на парк, с повече плочки, отколкото растителност. Бих харесала парк с повече зелени, цветни площи, скамейки, беседки, детски кътчета за забавни игри, чешмички, кошчета за боклук, малко езерце с фонтанче. Би било добре да има алея за бягане, в която да не се пречкат колоездачи, скейтъри и сие. За такава висока стълба за катерене мисля, че е опасна. По-добре спортна площадка за фитнес на открито. Най-после и обществена тоалетна. Най-глупаво би било да се направи градския парк място за пикник, според мен. Това значи боклуци _ не! Само това остава да си паркират там и колите, както обичайно задръстват тротоара на улицата пред тях! Нека не забравяме, че паркът е преди всичко място за почивка, рзходка, приятен отдих или лек спорт сред природата!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 16:52

    А специално в Ботевград в парка трябва да има денонощна охрана, защото знаете колко често има вандалски актове дори върху чешмичките в града. Как ще се опазим от вандалите?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 16:53

    Нека не забравяме, че паркът е преди всичко място за почивка, разходка, приятен отдих или лек спорт сред природата!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Росица Иванова 7 Октомври, 17:23

    Парк значи засадена с трева и цветя площ с алеи за разходка.Край.Беседки,площадки и т.н. е оскверняване на природата,пък вие като искате бетонирайте,асфалтирайте,ограждайте та един ден внуците ви да не знаят какво е птица или катерица.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 18:33

    Да, парк значи засаден с трева, цветя, дървета и алеи за разходка.Край.Без беседки, фонтанчета, площадчета, асфалтчета, МЕМОРИАЛЧЕТА!!! Както паркът на техническият университет в града, или паркът Врана до София! Мемориалът трябва да се махне, а не да се кланяме на някои, които са се опитвали да свалят законна власт на България!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 20:52

    6 и 7, и аз така мисля. Дано не опорочат идеята. Това, което е представено прилича на площад, не на парк.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 23:04

    ИСКАМЕ ИСТИНСКИ ПАРК, а не луна парк, а колкото до мемориалът- защо да го махат, оставиха го да го съсипят разни олигофренчета, а сега пък да го махнат искате, а бе вие има ли нещо, което да зачитате от миналото си бе, независимо с каква история е свързано

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 10 Октомври, 12:20

    "Мемориалът" не е минало, то е култ на простотията! Комунизация! Затова се народиха простачета, за да гласуват избирателно. Колкото до паркът той ще е Саранск-2, а за преустройството някой ще гушне комисионнни!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (238)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (69)
70% Complete